Tag: Masło orzechowe właściwości

Dlaczego powinieneś jeść więcej masła orzechowego?

Pasty
Uwielbiasz, kiedy zdrowe jedzenie jest jednocześnie smaczne? Dokładnie tak jest w przypadku masła orzechowego. Masło orzechowe jest pełne zdrowych substancji odżywczych, w skład których wchodzą między innymi witamina E, magnez, żelazo, selen i witamina B6. Badania pokazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy i masło orzechowe (również to z orzeszków ziemnych) są w mniejszym stopniu narażone na choroby serca oraz cukrzycę typu 2. Dodatkowo masło orzechowe jest uniwersalne – można je jeść na śniadanie, lunch, obiad, deser lub jako przekąskę. Proste przepisy pokażą ci, jak łatwo jest włączyć masło orzechowe do swojej diety. Jeśli smak sam w sobie nie wystarczy, abyś stał się jego fanem, rozważ zdrowotne walory masła orzechowego. Masło orzechowe pomaga:
Masło orzechowe właściwości

11 zaskakujących zastosowań masła orzechowego

Zimne śniadania
Masło z orzechów ziemnych nie powinno być zarezerwowane dla przedszkolaków! Ma ono znacznie więcej do zaoferowania niż jako dodatek do kanapki z dżemem (choć je uwielbiam). Dowiedz się, jak można w niekonwencjonalny sposób użyć masła z orzeszków ziemnych.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Witaminy
Masło orzechowe to ulubiona przekąska niejednego malucha, ale i dorosłego. Powszechnie uznawane za niezdrowe i wysokokaloryczne, okazuje się być produktem sycącym i bogatym w wiele wartości odżywczych. Znajdziemy w nim sporo witamin oraz minerałów. Regularnie jedzone masło orzechowe ma korzystny wpływ na pracę naszego mózgu, a także poprawia pamięć i koncentrację. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto na stałe włączyć go do diety.


Podobne porady

ciasto czekoladowo-orzechowe

Jak zrobić ciasto czekoladowo-orzechowe?

Przepisy Bożonarodzeniowe
To ciasto przypadnie do gustu każdemu, kto lubi charakterystyczny smak czekoladowo-orzechowych kremów, np. Nutelli. Doskonale nada się do kawy, na spotkanie z przyjaciółmi lub na wigilijny stół. Przepis poniżej.
Masło orzechowe

Czy warto jeść masło orzechowe?

Słodkie przekąski
Zdania na temat masła orzechowego są podzielone. Jedni je kochają inni omijają szerokim łukiem. Czy zatem warto jeść masło orzechowe i jeśli tak, to dlaczego? Przeczytaj artykuł i dowiedz się czy warto sięgnąć po ten przysmak!

Jak zrobić placki ziemniaczano - orzechowe?

Proste przepisy
Przepis na pyszne placki ziemniaczano - orzechowe. Idealnie nadają się jako gorąca przekąska czy dodatek do dania głównego. Smaczne, szybkie i ładnie wyglądają. Zachwycą nawet najbardziej wybredne maluchy.
lody czekoladowo-orzechowe

Jak zrobić lody czekoladowo-orzechowe?

Lody
Gdy na zewnątrz temperatura przekracza 30°C, całą naszą energię życiową angażujemy w znalezienie czegoś, co przyniesie nam ochłodę. Zamiast wybierać pierwsze lepsze lody z marketowego zamrażalnika zdecydujmy się na prawdziwą ucztę smaków: lody czekoladowo-orzechowe domowej roboty. Przygotowane na bazie jajek, o niezwykle kremowym, nugatowym smaku – te lody to prawdziwa rozkosz. Smakują mi tak bardzo, że mogłabym je jeść nawet przy -30°C.
Batoniki karmelowo orzechowe

Jak zrobić batoniki karmelowo-orzechowe?

Przepisy świąteczne
Ciasto niezwykle proste i składające się tylko z trzech składników, stanowi doskonale silną podstawę dla warstwy karmelowo-orzechowej, a jednocześnie wystarczająco miękką by rozpływać się w ustach. Karmel rozlany po przestudzonym cieście, będzie sprężysty i ciągnący. Czekałam z bólem, by móc je wreszcie pokroić i skosztować. Dodałam odrobinę soli morskiej, by zgrać słodko -słony smak karmelu. Oczywiście, jeśli nie jesteś miłośnikiem takich smaków możesz sól pominąć. Dla urozmaicenia możesz wykorzystać mieszankę orzechów, bądź inny rodzaj orzechów. Ja akurat miałam nerkowce i postanowiłam je użyć. Przepisem na te karmelowo-orzechowe batoniki wzbogacisz swój zeszyt z przepisami świątecznymi.