Tag: Gryka

10 najbardziej szkodliwych zbóż na świecie

10 najbardziej szkodliwych zbóż na świecie

Odżywianie
Na przestrzeni ostatnich dziesięciu stuleci, ludzie opierali swoje życie na zbożu. Rolnicy zarabiali na życie, powstawały przemysły zamieniające pozyskane ziarno na produkty spożywcze, które ludzie jedzą od lat – chleb, płatki, herbatniki, ciasta, pizza, makaron... Pomimo to, istnieją mocne argumenty pokazujące, że zboże ogólnie nie jest dla nas dobre, bo jedząc te produkty nie będziemy odpowiednio funkcjonować. Co więcej, niektórzy przypisują im wywoływanie poważnych chorób, takich jak cukrzyca, artretyzm, autyzm czy rak. Z tego powodu wiele osób przechodzi na dietę wykluczającą wszelkie rodzaje ziaren. Jeśli i ty planujesz wykluczyć je ze swojej diety, dowiedz się, które gatunki powinny odpaść pierwsze. Oto lista 10 najbardziej szkodliwych dla nas zbóż w kolejności od najmniej szkodliwych do najbardziej niezdrowych:
kasza gryczana

Zalety kaszy gryczanej

Zdrowe Odżywianie

W przeciwieństwie do ogólnej opinii gryka nie zalicza się do zbóż. Spokrewniona  jest ze szczawiem i rabarbarem. Stanowi doskonały zamiennik ziaren zawierających gluten, takich jak pszenica. Gryka kwitnąc słodko pachnie, co przyciąga pszczoły. W ten sposób powstaje także ciemny, aromatyczny miód gryczany. Kasza gryczana jest pożywna, energetyczna i dostępna przez cały rok. Stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu czy ziemniaków.

Ziele gryki: Na zdrowe oczy i kości, hamuje starzenie

Ziołolecznictwo
O gryce mówi się często i dobrze głównie w kontekście zdrowotnych właściwości jej nasion, z których pozyskuje się pożywną kaszę. O zielu gryki wspomina się znacznie rzadziej, tymczasem i ono bardzo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Sporządzane na jego bazie napary, nalewki i proszki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, poprawiają kondycję oczu, chronią siatkówkę i pomagają pozbyć się problemu pękających naczynek. Ponadto wzmacniają nasze stawy, kości i ścięgna, przyspieszają gojenie się ran, niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia się skóry. Sprawdźmy, w jakich jeszcze dolegliwościach i schorzeniach pomoże nam ziele gryki i jak go najlepiej zastosować.

Gryka: Chroni przed cukrzycą i ułatwia odchudzanie

Produkty Zbożowe
Produkty zbożowe (razem z warzywami i owocami) znajdują się na dole piramidy żywieniowej. Fakt, że mają być naszym głównym składnikiem codziennej diety, powinien skłonić nas do rozsądnego wyboru pieczywa, makaronów i kasz. Najpopularniejszymi w Polsce zbożami są pszenica, kukurydza, owies, żyto czy jęczmień. Warto jednak zwrócić uwagę na „grykę jak śnieg białą”, o której pisał w „Panu Tadeuszu” nasz największy wieszcz. Kasza gryczana, zwana też tatarką, była prawdziwym przysmakiem na szlacheckich stołach. Dziś została trochę zapomniana, a szkoda, bo poza walorami smakowymi posiada wiele innych cennych właściwości i zastosowań.