Tag: Kiszenie kapusty

kiszona kapusta

Jak zrobić kiszoną kapustę?

Przetwory
Kiszona kapusta jest przepyszna sama w sobie, ale głębię jej smaku wydobywamy dopiero, gdy stosujemy ją jako dodatek do innych dań. Wspaniale smakuje z ziemniaczkami i schabowym, podobnie z wątróbką czy kaszanką, doskonale nadaje się także do surówek. Ale oczywiście jeżeli wolisz, możesz ją zajadać samą lub tylko pić sok z kiszenia, który jest niezwykle bogaty w witaminę C. Poniżej znajdziesz wskazówki jak przygotować kiszoną kapustę.
konserwowanie żywności

6 sposobów konserwowania żywności

Przetwory
Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Szczególnie latem, żywność ma tendencję do psucia się ze względu na wysokie temperatury. Dlatego przed sezonem zapoznaj się z różnymi sposobami konserwowania żywności. Oto 6 sposobów, które pomogą ci zachować owoce i warzywa na dłużej.

Domowa kiszona kapusta z kurkumą – sfermentowany eliksir zdrowotny

Odżywianie
O wyjątkowych właściwościach kurkumy mówi się wszędzie. Ta silna i aromatyczna przyprawa w ostatnich latach zyskuje na popularności, dlatego warto bliżej przyjrzeć się jej cudownym zaletom. Kurkuma i kurkumina są najczęściej badanymi przyprawami przez naukowców. Szczególnie ze względu na wspomniane rozliczne właściwości prozdrowotne. W połączeniu z innymi produktami, np. kiszoną kapustą, kurkumina może okazać się fenomenalnym eliksirem poprawiającym nasze zdrowie.