Tag: Jak wykorzystać kalafiora

kalafior

10 zastosowań kalafiora

Szybkie i proste dania
Kalafior jest warzywem które nadaje się jako dodatek niemal do każdego dania. Ponadto jest bogaty w substancje odżywcze i przeciwutleniacze, a te z kolei są pomocne w zapobieganiu powstawania raka. Liczne włókna i duża zawartość błonnika pomagają stracić na wadze i utrzymać układ pokarmowy w zdrowej kondycji. Kalafior nie musi być nudnym, białym warzywem ugotowanym na parze. Przedstawiamy listę 10 sposobów na wykorzystanie kalafiora.

Dlaczego warto jeść brukiew?

Warzywa
Nieco zapomniana i niewystarczająco doceniana brukiew znów wraca do łask i tej tendencji trudno się dziwić. Doskonale wyostrzy smak potraw, dostarczy nam cennego białka, niezbędnych witamin i minerałów oraz poprawi naszą kondycję. Usprawni pracę jelit, wspomoże procesy metaboliczne i odchudzanie, ułatwi walkę z zaparciami oraz uporczywym kaszlem. Ponadto sprawi, że nasze włosy, paznokcie i skóra będą prezentować się pięknie. Dowiedzmy się o brukwi co nieco więcej i sprawdźmy, w czym nam jeszcze pomoże.