Tag: Wigilia

Gwiazda wigilijna

Jakie są tradycje i obyczaje związane z Bożym Narodzeniem?

Tradycje Bożonarodzeniowe
Dowiedz się kiedy i w jakiej kolejności należy zasiadać do stołu wigilijnego, kto powinien zacząć dzielenie się opłatkiem, ile potraw powinno znaleźć się podczas Wigilii oraz dlaczego należy zadbać o dodatkowe nakrycie stołu.
Wigilia - ubieranie choinki

Jakie są przesądy związane z Wigilią?

Tradycje Bożonarodzeniowe
Co zrobić, aby kolejny rok obfitował w pieniądze, szczęście i uśmiech? Istnieje kilka wskazówek i porad które jeśli będziemy przestrzegać spełnią większość naszych wigilijnych życzeń. Poniżej przedstawiam stare przesądy i wierzenia wigilijne, które od wielu lat przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Stół wigilijny

Jak powinien wyglądać stół wigilijny?

Dekoracje świąteczne
Stół wigilijny oddaje nastrój Świąt Bożego Narodzenia, atmosferę miłości łączącą domowników oraz ciepło rodzinne. Staje się on na jeden wieczór centralną częścią domu. To dookoła niego zbiera się cała rodzina na podniosłą, uroczystą kolację. On jest świadkiem naszych życzeń, złożonych najbliższym nam osobom, oraz to właśnie przy nim łamiemy się opłatkiem. Każdy stara się, aby wystrój stołu bożonarodzeniowego był równie wspaniały jak te święta. Wystrój tradycyjnego stołu wigilijnego
dieta

Jak nie przytyć przez święta?

Przepisy świąteczne
Okres świąteczny jest najgorszym okresem do odchudzania się. Już sam widok potraw świątecznych sprawia, że ślinka zaczyna cieknąć a my nie mamy na tyle sił, aby odmówić kolejnej porcji. Utrata wagi przez święta jest raczej nie możliwa, jednak co zrobić, aby chociaż nie przytyć?
Strucla świąteczna

Jak zrobić świąteczną struclę?

Przepisy świąteczne
Świąteczna strucla jest na wielu stołach obowiązkową pozycją. Wszyscy za nią przepadają - nie tylko dzieci. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na struclę bożonarodzeniową.
Dip na święta Bożego Narodzenia

Jak zrobić dip na święta?

Przepisy świąteczne
Dip o kremowej konsystencji, posypany po wierzchu pistacjami oraz żurawiną będzie wspaniale prezentować się na bożonarodzeniowym stole. Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Każdy poradzi sobie z przyrządzeniem tego aromatycznego przysmaku. Nie ma takiej osoby, która byłaby w stanie oprzeć się tej przepysznej przekąsce. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, które pomogą wam w wykonaniu wyśmienitego świątecznego dipu.
Sałatka śledziowa

Jak zrobić sałatkę śledziową z ziemniakami?

Przepisy świąteczne
Sałatka śledziowa to obowiązkowe danie na wigilijnym stole lub domowej prywatce. Smakuje każdemu i doskonale nadaje się na specjalne okazję. Poniższy przepis na sałatkę śledziową wywodzi się z rejonów Niemiec i Danii. Przyjął się już jednak w naszym kraju, ponieważ przygotowana na jego bazie sałatka smakuje naprawdę wyśmienicie. Możesz natknąć się na różne wersje tego przepisu. Poszczególne składniki sałatki mogą nieco różnić się w zależności od regionu, z którego ów przepis pochodzi. Na przykład zamiast ziemniaków często używa się w niej buraków. Wybór ostatecznej wersji zależy więc od ciebie. Poniżej znajdziesz przepis na sałatkę śledziową, która według mnie smakuje najlepiej.
Warstwowa sałatka śledziowa

Jak zrobić warstwową sałatkę śledziową?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Warstwowa sałatka śledziowa jest alternatywą dla zwykłej sałatki śledziowej. Czas jej przygotowania to 15 minut, jednak najlepsza będzie po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Poniższy przepis jest na 6-10 porcji.
Kompot ze śliwek

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszonych śliwek robiony jest już od wieków na Boże Narodzenie. Dlaczego? Podczas świąt zwykle jemy więcej niż zwykle, a kompot z suszonych śliwek jest dobry dla naszego układu trawiennego (szczególnie pomocny na zaparcia i zatwardzenia). Poniżej znajdziesz instrukcję robienia tradycyjnego kompotu z suszonych śliwek.
Kutia

Jak zrobić wigilijną kutię?

Przepisy świąteczne
Kutia jest słodką mieszanką różnych ziaren, tradycyjnie przyrządzaną w kulturach krajów Europy Wschodniej w tym w Polsce, Rosji, Ukrainie, Litwie i Białorusi. Kutia podawana jest jako jedno z dwunastu dań bożonarodzeniowych. Dawno temu kutia robiona była z pszenicy, która jest symbolem życia, rozwoju, zmartwychwstania i Eucharystii, ryżu - symbolu szczęścia i dostatku oraz z maku - symbolu śmierci.