Tag: Jak przechowywać orzechy włoskie bez skorupek

Właściwości orzechów włoskich

7 cennych właściwości orzechów włoskich

Witaminy
Często to, co najprostsze jest również najlepsze dla naszego zdrowia i tak właśnie jest w przypadku orzechów, w których Matka Natura ukryła prawie idealną mieszankę białka, zdrowych tłuszczy, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, a także wiele witamin i minerałów. Królem wśród orzechów można okrzyknąć orzecha włoskiego, ponieważ jak donoszą naukowcy potrafi on na wiele sposobów pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, zjadany w stosunkowo niewielkich dawkach. Zjadanie około 30 gram orzechów włoskich dziennie (to mniej więcej siedem łuskanych orzechów) wystarczy, aby w pełni skorzystać z niesionych przez nie korzyści dla zdrowia.

Dziesięć zastosowań orzechów włoskich

Bóle
Dobroczynny wpływ orzechów włoskich na ludzki organizm jest znany od stuleci. Są one zdrowe i zawierają ogromne ilości mikroelementów. Stanowią także źródło przeciwutleniaczy, gwarantujących dobry metabolizm i piękno. Poniżej znajdziesz dziesięć powodów, dla których powinieneś włączyć orzechy włoskie do swojej diety: Pozbądź się zbędnego tłuszczyku Włączenie orzechów włoskich do swojej diety pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Posiadają one wiele błonnika i białek, do tego są bardzo sycące, co chroni cię przed podjadaniem. Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, będące wspaniałym "wspomagaczem" odchudzania.


Podobne porady

orzechy

Rodzaje orzechów i ich właściwości

Zdrowe Odżywianie
Choć są ciężkostrawne, powinniśmy je przegryzać codziennie w niewielkich ilościach. Orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Przyczyniają się tym samym do obniżenia złego cholesterolu. Wystarczy niewielka porcja orzechów, by korzystnie wpłynęły na cały organizm. Kilka orzechów dziennie poprawi pracę serca, wątroby i układu odpornościowego. Orzechy działają też łagodnie przeczyszczająco.
właściwości orzechów

Pozytywne właściwości orzechów!

Zdrowe Odżywianie
Orzechy są kopalnią różnych witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Są doskonałe jako przekąska, czy dodatek do sałatki. Można cieszyć się ich smakiem kiedy tylko mamy na to ochotę, gdyż są bardzo praktyczne w przechowywaniu. Orzechy nie są tak łatwo psujące jak warzywa i owoce, dlatego przez dłuższy czas możemy delektować się ich smakiem.
orzechy laskowe

Orzechy laskowe – sekret długowieczności i dobrego zdrowia

Zdrowe Odżywianie
Orzechy laskowe są owocami leszczyny pospolitej, która może sięgać nawet 8 metrów. Drzewo to ma okrągłe liście, a owoce rosną po kilka sztuk w tzw. podkwiatkach. Orzechy laskowe dodają bogatego smaku pieczonym deserom połączonym z czekoladą. Zawierają witaminy, minerały, białko, błonnik oraz zdrowe tłuszcze. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych i zasługują na to, aby włączyć je w codzienną dietę.

10 cennych właściwości mniszka lekarskiego

Ziołolecznictwo
Mniszek lekarski, powszechnie znany jako mlecz, to popularna roślina z grupy chwastów, która posiada szereg dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia i urody. Poprawia kondycję skóry, pomaga schudnąć, a nawet zwalcza komórki nowotworowe! Poznaj cudowne właściwości mniszka lekarskiego i sprawdź, jak ty możesz go wykorzystać.

Bakalie: Jak rozpoznać te, które zawierają konserwanty?

Owoce
Nikogo nie trzeba nadmiernie przekonywać do tego, że bakalie, które tak chętnie dodajemy do bożonarodzeniowych potraw i wypieków, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Pomagają zapobiegać wielu poważnym chorobom - z zawałami i nowotworami na czele - fundują solidną porcję witamin i składników odżywczych, stanowiących gwarant prawidłowego funkcjonowania organizmu, szybko zapewniają poczucie sytości i świetnie sprawdzają się w roli zamiennika słodyczy. Łatwo można jednak wpaść w "bakaliową pułapkę". Dlaczego? Nie wolno przesadzać z ich ilością w diecie, bo nabawimy się zbędnych kilogramów i unikać tych, które zawierają szkodliwe i bardzo niebezpiecznie dla nas dodatki, czyli konserwanty i barwniki. Zadanie do łatwych nie należy, bo zwykle mają apetyczny wygląd. Zdradzają je jednak charakterystyczne: kolor, aromat i konsystencja:

Orzechy: Poprawią pamięć, przyspieszą metabolizm i zastąpią śmietanę

Inne zdrowe przepisy
O słuszności włączenia do diety orzechów nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. W końcu należą do zacnego grona najzdrowszych produktów. Ich walory można by było wymieniać długo. Wzmacniają i chronią serce, regulują ciśnienie krwi i przyspieszają procesy metaboliczne. Nie można też nie wspomnieć, że doskonale stymulują pracę układu nerwowego i są bardzo wszechstronne pod względem zastosowania w kuchni. Stanowią bardzo apetyczny dodatek do ciast, deserów czy mięs, a nawet zastąpią śmietanę i skutecznie zagęszczą zupę. Przyjrzyjmy się orzechom nieco bliżej.