Tag: Jak długo można przechowywać orzechy włoskie w skorupkach

Właściwości orzechów włoskich

7 cennych właściwości orzechów włoskich

Witaminy
Często to, co najprostsze jest również najlepsze dla naszego zdrowia i tak właśnie jest w przypadku orzechów, w których Matka Natura ukryła prawie idealną mieszankę białka, zdrowych tłuszczy, błonnika, steroli roślinnych, przeciwutleniaczy, a także wiele witamin i minerałów. Królem wśród orzechów można okrzyknąć orzecha włoskiego, ponieważ jak donoszą naukowcy potrafi on na wiele sposobów pozytywnie wpływać na nasze zdrowie, zjadany w stosunkowo niewielkich dawkach. Zjadanie około 30 gram orzechów włoskich dziennie (to mniej więcej siedem łuskanych orzechów) wystarczy, aby w pełni skorzystać z niesionych przez nie korzyści dla zdrowia.

Dziesięć zastosowań orzechów włoskich

Bóle
Dobroczynny wpływ orzechów włoskich na ludzki organizm jest znany od stuleci. Są one zdrowe i zawierają ogromne ilości mikroelementów. Stanowią także źródło przeciwutleniaczy, gwarantujących dobry metabolizm i piękno. Poniżej znajdziesz dziesięć powodów, dla których powinieneś włączyć orzechy włoskie do swojej diety: Pozbądź się zbędnego tłuszczyku Włączenie orzechów włoskich do swojej diety pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Posiadają one wiele błonnika i białek, do tego są bardzo sycące, co chroni cię przed podjadaniem. Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, będące wspaniałym "wspomagaczem" odchudzania.

Orzechy: Poprawią pamięć, przyspieszą metabolizm i zastąpią śmietanę

Inne zdrowe przepisy
O słuszności włączenia do diety orzechów nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. W końcu należą do zacnego grona najzdrowszych produktów. Ich walory można by było wymieniać długo. Wzmacniają i chronią serce, regulują ciśnienie krwi i przyspieszają procesy metaboliczne. Nie można też nie wspomnieć, że doskonale stymulują pracę układu nerwowego i są bardzo wszechstronne pod względem zastosowania w kuchni. Stanowią bardzo apetyczny dodatek do ciast, deserów czy mięs, a nawet zastąpią śmietanę i skutecznie zagęszczą zupę. Przyjrzyjmy się orzechom nieco bliżej.