Tag: Rtęć w pożywieniu

Objawy zatrucia toksynami

Zatrucie organizmu toksynami - jak je rozpoznać?

Zatrucia
Czy zdarza się, że czujesz się powolny, ospały, a czasami nawet musisz zwalczać napady nudności? Czy może zauważyłeś, że upuszczasz przedmioty częściej, niż zazwyczaj? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, może to oznaczać, że odczuwasz efekty działania ciężkich toksyn, które skumulowały się w twoim organizmie. Zatrucie ciężkimi metalami jest powszechniejsze, niż może się wydawać. Jeśli kiedykolwiek jadłeś rybę, miałeś założoną dużą plombę dentystyczną lub rozsypywałeś nawóz ogrodniczy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że byłeś wystawiony na działanie ciężkich, toksycznych metali. Toksyczne metale ciężkie to m.in.: ołów, rtęć, kadm, aluminium i arszenik. Kumulują się w organizmie stopniowo. Początkowe symptomy zatrucia są subtelne i trudne do wykrycia. Jednak w wysokich stężeniach, mogą spowodować nieodwracalne zniszczenia w organizmie, a nawet śmierć.

Jak pozbyć się metali ciężkich z organizmu? Dziesięć wskazówek

Zdrowe Odżywianie
Jeśli miałaś kontakt z rtęcią lub jakimkolwiek innym toksycznym metalem ciężkim, możliwe, że nie zwróciłaś uwagi na wszystkie objawy, będące tego konsekwencją. Kontakt z toksycznym poziomem metali ciężkich mógł mieć miejsce za pośrednictwem niefiltrowanej wody, zanieczyszczonego powietrza, plomby dentystycznej, wycieków chemicznych w miejscu pracy, a nawet na skutek zjedzenia owoców morza. Może się to przerodzić w bardzo poważne problemy zdrowotne, ponieważ zbyt długi kontakt z neurotoksynami łączy się z występowaniem chorób natury neurologicznej, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także z niewydolnością innych organów. Do pozostałych objawów należą: utrata pamięci, uporczywe migreny, chroniczne zmęczenie, bezsenność, depresja, zaburzenia myślenia, drżenie mięśni oraz wiele innych powikłań. Niektóre farmaceutyczne chelaty obiecują usunięcie tych metali ciężkich z organizmu, ale w zamian pozostawiają całe mnóstwo efektów ubocznych. Poniżej prezentujemy dziesięć naturalnych terapii, które pomogą ci pozbyć się metali ciężkich z ciała i z mózgu:

Najbardziej trujące substancje w rybach

Ryby
Od lat słyszymy, że jemy za mało ryb, które są cennym źródłem białka, witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. I rzeczywiście – zwłaszcza tłuste ryby morskie świetnie wpływają na serce i kości, zmniejszają ryzyko miażdżycy, a nawet ułatwiają odchudzanie. Niestety zanieczyszczenia wód i całego środowiska sprawiają, że w rybach mogą odkładać i kumulować się szkodliwe substancje. Do najgroźniejszych zalicza się dioksyny, metale ciężkie (rtęć, kadm i ołów), a także rakotwórcze pestycydy, środki owadobójcze i konserwanty. Mogą one uszkadzać wątrobę i nerki, wywoływać nowotwory czy zaburzenia hormonalne. To jednak nie koniec zagrożeń - w niektórych gatunkach ryb znajdziemy też groźne pasożyty. Sprawdź, jakich ryb lepiej nie kupować w sklepie.