Tag: Mrożenie kurek

grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby

Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=1903952&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Podobne porady

zupa z kurek

Jak zrobić zupę z kurek?

Zupy
Ta pyszna zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Pozwoli ci rozkoszować się wspaniałym smakiem kurek. Wystarczy pół godziny, a jeden z najwspanialszych symboli jesieni zagości na twoim stole i zachwyci kubki smakowe wszystkich domowników. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z kurek.
kurki smażone

Jak smażyć kurki?

Proste przepisy
Dlaczego nie spróbować udoskonalić perfekcyjnego smaku kurek? Poniższy przepis podkreśli delikatny i niepowtarzalny smak tych grzybów. Możesz je serwować z mięsem drobiowym, rybą, warzywami lub mięsem z grilla.
kurki w śmietanie

Jak zrobić kurki w śmietanie?

Dania wegetariańskie
Kurki są przepysznymi grzybami, które można spotkać w polskich lasach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów, ale moim zdaniem smakują obłędnie w sosie śmietanowym. Dobrze komponują się z makaronem oraz jako dodatek do mięs. Idealnie doprawione kurki w delikatnym sosie śmietanowym zachwycą niejednego smakosza. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich przygotowaniu.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2227398&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.