Tag: Mrożenie kurek

grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby
Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.


Podobne porady

zielone pomidory

Jak zamrozić zielone pomidory?

Uprawa Warzyw
Jeżeli nadal masz trochę zielonych pomidorów na krzakach, nie masz się co martwić. Jest na nie wiele sposobów. Możesz je wyrzucić na kompost, możesz je zawinąć w papier i mieć nadzieję, że dojrzeją, a możesz także je zamrozić! Poniższy artykuł poinstruuje Cię, jak zamrozić zielone pomidory, jest to bardzo łatwe, a w ten sposób nie będziesz musiała ich wyrzucać. Będziesz mogła zrobić smażone zielone pomidory.
kurki

Jak zrobić sos z kurek?

Sosy i Dipy
Grzybobranie czas zacząć! A po udanych łowach pora zastanowić się co zrobić z koszem świeżo uzbieranych kurek. Te złote, aromatyczne grzyby mają niesamowity smak i doskonale sprawdzają się jako element wielu dań. Tym razem skupię się jednak na jednym przepisie, a mianowicie wyśmienitym kremowym sosie z kurek.
kurki smażone

Jak smażyć kurki?

Proste przepisy
Dlaczego nie spróbować udoskonalić perfekcyjnego smaku kurek? Poniższy przepis podkreśli delikatny i niepowtarzalny smak tych grzybów. Możesz je serwować z mięsem drobiowym, rybą, warzywami lub mięsem z grilla.
kurki w śmietanie

Jak zrobić kurki w śmietanie?

Dania wegetariańskie
Kurki są przepysznymi grzybami, które można spotkać w polskich lasach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów, ale moim zdaniem smakują obłędnie w sosie śmietanowym. Dobrze komponują się z makaronem oraz jako dodatek do mięs. Idealnie doprawione kurki w delikatnym sosie śmietanowym zachwycą niejednego smakosza. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich przygotowaniu.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.
kurki

Jak przyrządzić kurki?

Grzyby
Te małe żółte grzybki towarzyszą nam przez całe lato i jesień, a ich smak jest niepowtarzalny. Można je smażyć, dusić, gotować. Kurki pasują do mięsa, jajek. Wyśmienicie też smakują podane tradycyjnie, w sosie śmietanowym. Ale odważ się i spróbuj przyrządzić całkiem nowe danie! Kurki są wspaniałym składnikiem sosów i nadzień do mięs, lecz według dietetyków lepiej jeść je w ciągu dnia, bo są ciężkostrawne. W śniadaniowym menu pojawiają się w omlecie i jajecznicy. Znajduje się tam zwykle zeszklona z kurkami cebula, ale można dodać też paprykę, szczypiorek, a by jajecznica nie była sucha, łyżkę śmietany.