Tag: Mrożenie grzybów

grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
grzyby

Jak prawidłowo przechowywać grzyby?

Grzyby
Właśnie wróciłeś z grzybobrania z koszem pełnym zbiorów, ale nie wiesz co teraz z nimi zrobić? Przeczytaj artykuł i poznaj sposoby prawidłowego przechowywania grzybów.
grzyby kurki

Jak przechowywać kurki na zimę?

Grzyby
Kurki to jedne z najsmaczniejszych, najładniejszych i najbardziej lubianych grzybów. Świeżymi możemy cieszyć się tylko jesienią, jednak istnieje kilka metod przechowywania tych grzybów, które umożliwią nam delektowanie się ich smakiem o każdej innej porze roku. Może zaskoczy cię ta wiadomość, ale kurek – w przeciwieństwie do innych grzybów – nie powinno się suszyć. Tracą wówczas większość swojego wspaniałego smaku. Jak więc przechowywać kurki na zimę? Dowiesz się tego poniżej.


Podobne porady

zielone pomidory

Jak zamrozić zielone pomidory?

Uprawa Warzyw
Jeżeli nadal masz trochę zielonych pomidorów na krzakach, nie masz się co martwić. Jest na nie wiele sposobów. Możesz je wyrzucić na kompost, możesz je zawinąć w papier i mieć nadzieję, że dojrzeją, a możesz także je zamrozić! Poniższy artykuł poinstruuje Cię, jak zamrozić zielone pomidory, jest to bardzo łatwe, a w ten sposób nie będziesz musiała ich wyrzucać. Będziesz mogła zrobić smażone zielone pomidory.
kurki w śmietanie

Jak zrobić kurki w śmietanie?

Dania wegetariańskie
Kurki są przepysznymi grzybami, które można spotkać w polskich lasach. Możemy je przyrządzać na wiele sposobów, ale moim zdaniem smakują obłędnie w sosie śmietanowym. Dobrze komponują się z makaronem oraz jako dodatek do mięs. Idealnie doprawione kurki w delikatnym sosie śmietanowym zachwycą niejednego smakosza. Są bardzo proste w wykonaniu i nie wymagają wiele wysiłku. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w ich przygotowaniu.
Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.
kurki w occie

Jak zrobić kurki w occie?

Grzyby
Stoisz przed koszem pełnym kurek i szukasz pomysłu jak przyrządzić je, by można się było cieszyć ich smakiem przez cały rok? Wypróbuj kurki w occie zrobione w oparciu o przepis poniżej. Marynowane kurki to nie tylko smaczna przekąska i dodatek do wielu dań – to również świetny sposób na „grzybowe” przetwory na zimę.
kurki nalewka

Jak zrobić i stosować nalewkę z kurek?

Medycyna Niekonwencjonalna
Kurki to grzyby, które wielu z nas lubi jeść. Znane są nie tylko ze swojego smaku, lecz także z właściwości leczniczych. Ich korzystne właściwości zdrowotne znane są od naszych przodków. Kurki mają działanie przeciwnowotworowe, poprawiają odporność, działają przeciwzapalnie. Dowiedz się z naszego artykułu jakie własności zdrowotne maja kurki i jak je stosować?