Tag: Przepisy kulinarne zupy

zupa grzybowa

Jak zrobić zupę grzybową?

Zupy
Masz dużo grzybów i chciałabyś zrobić z nich coś smacznego? Próbowałaś już już grzybów gotowanych, duszonych, grillowanych i marynowanych? Możesz przecież przyrządzić z nich wspaniałą zupę. Poniżej znajdziesz przepis na smaczną zupę grzybową.

Dlaczego warto jeść zupy?

Techniki gotowania
Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.


Podobne porady

Zupa grzybowa

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Przepisy świąteczne
Zupa grzybowa jest jednym z 12 dań wigilijnych, które koniecznie musi się znaleźć na stole. Wigilijna zupa grzybowa przyrządzana jest zawsze z grzybów suszonych.
zupa pieczarkowa

Jak zrobić zupę pieczarkową?

Zupy
Nic nie może się równać z aromatem i smakiem grzybów. Dlatego też zupa grzybowa to królowa wśród zup. Gdy nie mamy zbyt wielkiego wyboru, możemy przygotować ją w wersji podstawowej – z pieczarek. Mieszanka pieczarek białych, brązowych i portobello, zanurzonych w mleku i śmietanie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i liści laurowych, doprawiona odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Brzmi zachęcająco? A jak smakuje! Przepis znajdziesz poniżej.

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.