Tag: Trujące grzyby

muchomor

Co zrobić w przypadku zatrucia grzybami?

Zatrucia
Objawami zatrucia grzybami są: skurcze żołądka, pocenie się, uderzenia gorąca, wymioty i biegunka, wysokie tętno, gorączka, nieregularne bicie serca, obniżenie ciśnienia krwi, bóle głowy, osłabienie, omdlenia, zaburzenia widzenia, zwężenie źrenic, problemy oddechowe, zmęczenie, nadmierne pragnienie, utrata koordynacji, omamy, zawroty głowy, splątanie, majaczenie, drgawki, śpiączka. Najbardziej trujące grzyby mogą także powodować uszkodzenia nerek i wątroby, które ujawniają się w postaci żółtaczki. W skrajnych przypadkach zatrute nerki lub wątroba całkowicie przestają działać, co prowadzi do śmierci. Po wystąpieniu jakichkolwiek objawów zatrucia, należy natychmiast podjąć działania, które pozwolą uniknąć najgorszego. Poniżej znajdziesz wskazówki, co należy zrobić w przypadku zatrucia grzybami.

Trujące grzyby, czyli czego unikać w lesie

Grzyby
Okres wakacji to również czas grzybobrania. Wysyp grzybów przeważnie zaczyna się w czerwcu, a kończy nawet późną jesienią. Wybierając się na grzyby, warto przygotować nie tylko potrzebny sprzęt i zapas pożywienia, ale także przypomnieć sobie, które grzyby nadają się do spożycia. Wieloletni grzybiarze mają ogromną wiedzę na temat różnych rodzajów i odmian grzybów. Jednakże i oni nie są nieomylni i od czasu od czasu muszą podeprzeć swoją wiedzę książką. Szczególnie w kwestii toksycznych odmian, których zjedzenie może skończyć się nawet zatrzymaniem akcji serca. Poniżej przedstawiamy listę najbardziej trujących grzybów, które powinien znać każdy grzybiarz.

Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.


Podobne porady

grzyby w koszyku

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Grzyby
Choć są ciężkostrawne, a organizm ma z nich niewielki pożytek, cenimy je z powodu walorów smakowych. Poza tym liczy się samo ich zbieranie i powrót z koszem pełnym skarbów. Należy jednak mieć świadomość, że spożywanie grzybów, poza tymi pochodzącymi z hodowli, jest ryzykowne. Prawie wszystkie grzyby – poza pieczarką hodowlaną – na surowo są niejadalne. Jak zbierać i jeść grzyby, żeby uniknąć zatrucia? Kilka cennych wskazówek znajduje się w poniższym artykule.