Tag: Wędzenie w garnku

Wędzenie domowym sposobem

Jak uwędzić produkty spożywcze bez użycia wędzarki?

Mięsa i Podroby
Kiedy nie mamy grilla ani wędzarki, zapach i smak wędzonych potraw przypomina nam o wszystkim, co kochamy, gdy jesteśmy na dworze i urządzamy grilla. Możemy uzyskać ten sam niezwykły zapach i smak w swojej kuchni, tworząc wędzarkę na kuchence. Jeśli sądzisz, że to sprawa niewarta zachodu, to nieprawda: można taką wędzarkę wykonać dosłownie w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to duży garnek, folia aluminiowa i metalowe sitko.


Podobne porady

Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.

Jak pasteryzować przetwory?

Przetwory
Pasteryzowanie polega wstawieniu przetworów w opakowaniach do naczynia, zalanie ich całkowicie lub częściowo wodą oraz ogrzewaniu. Poniżej przedstawiam metodę pasteryzacji słoików z gumką oraz słoików typu twist-off.

Jak zrobić domową kiełbasę podwawelską?

Kuchnia polska
Uwielbiasz kiełbasę podwawelską? Jeśli tak, naprawdę warto spróbować przygotować tę wędlinę w domu. Zyskasz wówczas pewność, że nie będzie ona nafaszerowana konserwantami. Jest to szczególne ważne, jeśli i twoje dzieci szaleją za tym wyrobem. Wbrew pozorom, przy jej przygotowaniu nie trzeba się zbytnio napracować. Jedyne, co może męczyć, to czas oczekiwania, ale efekt finalny jest tego naprawdę wart.
wok

Jak gotować w woku (4 sposoby)?

Podstawy gotowania
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie, które służy wyłącznie do przygotowania dań kuchni chińskiej. Okazuje się jednak, że ma on znacznie szerszy wachlarz zastosowań. Niepozorny wok nadaje się do wszystkiego, począwszy od zwykłego podsmażania na dużym ogniu, poprzez gotowanie na parze, wędzenie, a na smażeniu w głębokim oleju skończywszy. Jak widzisz – to naczynie jest czymś znacznie więcej, niż tylko patelnią do chińskich dań. Opisane poniżej przykłady dotyczą woka o średnicy 35 cm z płaskim dnem ze stali węglowej i długą, drewnianą rączką. Płaskie dno ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ umożliwia ono stabilne umiejscowienie woka bezpośrednio na palniku kuchenki i maksymalizację uzyskanego w ten sposób ciepła. Stal węglowa jest materiałem najlepszym, ponieważ szybko nagrzewa się i stygnie oraz tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą (więcej na ten temat przeczytasz w poradzie „Jak używać woka po raz pierwszy?”).

Jak zrobić makaron ze szpinakiem, grzybami i karczochami?

Makarony
Ten makaron jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż robi się go w jednym garnku. Wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki i gotować do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie cały płyn. Serdecznie polecam!
Pstrąg Bieszczadzki a`la Solina

Pstrąg wędzony a`la Bieszczady

Inne zdrowe przepisy
Pewnie nie raz widziałeś zdjęcia uwędzonego pstrąga i pewnie nie raz patrząc nań pociekła ci ślina. Dzięki mojej poradzie dowiesz się jak uwędzić pstrąga szybko i smacznie. Recepta jest prosta, a efekt na pewno cię zaskoczy. Smakując pyszną, ciepłą, własnoręcznie uwędzoną, mieszkającą w górskich potokach rybkę poczujesz się jak nad Soliną w Bieszczadach.
brązowy ryż

Jak gotować brązowy ryż?

Techniki gotowania
W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.