Tag: Wędzenie w garnku

Wędzenie domowym sposobem

Jak uwędzić produkty spożywcze bez użycia wędzarki?

Mięsa i Podroby
Kiedy nie mamy grilla ani wędzarki, zapach i smak wędzonych potraw przypomina nam o wszystkim, co kochamy, gdy jesteśmy na dworze i urządzamy grilla. Możemy uzyskać ten sam niezwykły zapach i smak w swojej kuchni, tworząc wędzarkę na kuchence. Jeśli sądzisz, że to sprawa niewarta zachodu, to nieprawda: można taką wędzarkę wykonać dosłownie w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to duży garnek, folia aluminiowa i metalowe sitko.


Podobne porady

kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.

Jak pasteryzować przetwory?

Przetwory
Pasteryzowanie polega wstawieniu przetworów w opakowaniach do naczynia, zalanie ich całkowicie lub częściowo wodą oraz ogrzewaniu. Poniżej przedstawiam metodę pasteryzacji słoików z gumką oraz słoików typu twist-off.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.

Jak zrobić domową kiełbasę podwawelską?

Kuchnia polska
Uwielbiasz kiełbasę podwawelską? Jeśli tak, naprawdę warto spróbować przygotować tę wędlinę w domu. Zyskasz wówczas pewność, że nie będzie ona nafaszerowana konserwantami. Jest to szczególne ważne, jeśli i twoje dzieci szaleją za tym wyrobem. Wbrew pozorom, przy jej przygotowaniu nie trzeba się zbytnio napracować. Jedyne, co może męczyć, to czas oczekiwania, ale efekt finalny jest tego naprawdę wart.
wok

Jak gotować w woku (4 sposoby)?

Podstawy gotowania
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie, które służy wyłącznie do przygotowania dań kuchni chińskiej. Okazuje się jednak, że ma on znacznie szerszy wachlarz zastosowań. Niepozorny wok nadaje się do wszystkiego, począwszy od zwykłego podsmażania na dużym ogniu, poprzez gotowanie na parze, wędzenie, a na smażeniu w głębokim oleju skończywszy. Jak widzisz – to naczynie jest czymś znacznie więcej, niż tylko patelnią do chińskich dań. Opisane poniżej przykłady dotyczą woka o średnicy 35 cm z płaskim dnem ze stali węglowej i długą, drewnianą rączką. Płaskie dno ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ umożliwia ono stabilne umiejscowienie woka bezpośrednio na palniku kuchenki i maksymalizację uzyskanego w ten sposób ciepła. Stal węglowa jest materiałem najlepszym, ponieważ szybko nagrzewa się i stygnie oraz tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą (więcej na ten temat przeczytasz w poradzie „Jak używać woka po raz pierwszy?”).

Jak zrobić makaron ze szpinakiem, grzybami i karczochami?

Makarony
Ten makaron jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż robi się go w jednym garnku. Wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki i gotować do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie cały płyn. Serdecznie polecam!
kipiące mleko

Jak gotować mleko, żeby nie wykipiało?

Techniki gotowania
Mówi się, że istnieją dwie czynności w kuchni, które należy bezwzględnie monitorować. Jest to smażenie cebuli oraz gotowanie mleka. Z pewnością, zdarzyło ci się nie raz nie dopilnować mleka, które w mgnieniu oka wykipiało . Poznaj proste rozwiązanie, które rozwiąże twój problem.