Tag: Wędzenie w garnku

Wędzenie domowym sposobem

Jak uwędzić produkty spożywcze bez użycia wędzarki?

Mięsa i Podroby
Kiedy nie mamy grilla ani wędzarki, zapach i smak wędzonych potraw przypomina nam o wszystkim, co kochamy, gdy jesteśmy na dworze i urządzamy grilla. Możemy uzyskać ten sam niezwykły zapach i smak w swojej kuchni, tworząc wędzarkę na kuchence. Jeśli sądzisz, że to sprawa niewarta zachodu, to nieprawda: można taką wędzarkę wykonać dosłownie w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to duży garnek, folia aluminiowa i metalowe sitko.


Podobne porady

Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.

Jak zrobić domową kiełbasę podwawelską?

Kuchnia polska
Uwielbiasz kiełbasę podwawelską? Jeśli tak, naprawdę warto spróbować przygotować tę wędlinę w domu. Zyskasz wówczas pewność, że nie będzie ona nafaszerowana konserwantami. Jest to szczególne ważne, jeśli i twoje dzieci szaleją za tym wyrobem. Wbrew pozorom, przy jej przygotowaniu nie trzeba się zbytnio napracować. Jedyne, co może męczyć, to czas oczekiwania, ale efekt finalny jest tego naprawdę wart.
wok

Jak gotować w woku (4 sposoby)?

Podstawy gotowania
Wydawać by się mogło, że wok to magiczne naczynie, które służy wyłącznie do przygotowania dań kuchni chińskiej. Okazuje się jednak, że ma on znacznie szerszy wachlarz zastosowań. Niepozorny wok nadaje się do wszystkiego, począwszy od zwykłego podsmażania na dużym ogniu, poprzez gotowanie na parze, wędzenie, a na smażeniu w głębokim oleju skończywszy. Jak widzisz – to naczynie jest czymś znacznie więcej, niż tylko patelnią do chińskich dań. Opisane poniżej przykłady dotyczą woka o średnicy 35 cm z płaskim dnem ze stali węglowej i długą, drewnianą rączką. Płaskie dno ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ umożliwia ono stabilne umiejscowienie woka bezpośrednio na palniku kuchenki i maksymalizację uzyskanego w ten sposób ciepła. Stal węglowa jest materiałem najlepszym, ponieważ szybko nagrzewa się i stygnie oraz tworzy naturalną powłokę nieprzywierającą (więcej na ten temat przeczytasz w poradzie „Jak używać woka po raz pierwszy?”).
kipiące mleko

Jak gotować mleko, żeby nie wykipiało?

Techniki gotowania
Mówi się, że istnieją dwie czynności w kuchni, które należy bezwzględnie monitorować. Jest to smażenie cebuli oraz gotowanie mleka. Z pewnością, zdarzyło ci się nie raz nie dopilnować mleka, które w mgnieniu oka wykipiało . Poznaj proste rozwiązanie, które rozwiąże twój problem.
brązowy ryż

Jak gotować brązowy ryż?

Techniki gotowania
W ostatnim czasie brązowy ryż zaczął wypierać z naszej kuchni ryż biały. Dlaczego tak się dzieje? Uważa się, że brązowy ryż jest bardziej odżywczy niż biały. Istnieje wiele sposobów, które pozwalają na włączenie tego produktu do swojej diety, ale gotowanie brązowego ryżu różni się nieco od gotowania jego białego odpowiednika. Warto zapoznać się z trzema metodami, jakie proponujemy, aby wzbogacić swoje codzienne menu.

Jak przechowywać żywność, żeby długo była świeża?

Przechowywanie
Zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej przechowywać potrawy, żeby nie utraciły swojego aromatu i smaku, albo co zrobić z nadmiarem pieczywa lub wędlin, które zostały po imprezie lub wystawnej kolacji? Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, dzięki którym nie będziesz marnować żywności i które jednocześnie sprawią, że zachowa apetyczny smak i świeżość. Zapewniamy, że triki przydadzą się każdej pani domu.