Tag: Wędzenie w garnku

Wędzenie domowym sposobem

Jak uwędzić produkty spożywcze bez użycia wędzarki?

Mięsa i Podroby
Kiedy nie mamy grilla ani wędzarki, zapach i smak wędzonych potraw przypomina nam o wszystkim, co kochamy, gdy jesteśmy na dworze i urządzamy grilla. Możemy uzyskać ten sam niezwykły zapach i smak w swojej kuchni, tworząc wędzarkę na kuchence. Jeśli sądzisz, że to sprawa niewarta zachodu, to nieprawda: można taką wędzarkę wykonać dosłownie w kilka minut. Wszystko, czego potrzebujesz, to duży garnek, folia aluminiowa i metalowe sitko.


Podobne porady

kiełbasa

Jak zrobić swojską kiełbasę?

Dania z drobiu
Kupiona w sklepie nie umywa się nawet do tej przygotowanej w domu. Oprócz niepowtarzalnego smaku zyskujesz pewność, że nie dodano do niej niczego, czego teoretycznie nie powinno w niej być.
Pasteryzowanie

Jak pasteryzować słoiki?

Przetwory
Pasteryzowanie jest techniką konserwacji i służy przedłużeniu trwałości przetworów. Polega ono na podgrzaniu i utrzymaniu temperatury pomiędzy 60 a 100 stopni C przez pewien okres czasu który zależy od kwasowości przetworu i pojemności opakowania. Pasteryzować możemy poprzez gotowanie lub w piekarniku.

Jak pasteryzować butelki z sokiem?

Przetwory
Pasteryzowanie przetworów w butelkach z zakrętkami odbywa się na takiej samej zasadzie jak pasteryzowanie przetworów w słoikach typu twist-off. Pasteryzacja w słoikach z korkami, jest nieco inna i można ją przeprowadzić na dwa różne sposoby.

Jak zrobić domową kiełbasę podwawelską?

Kuchnia polska
Uwielbiasz kiełbasę podwawelską? Jeśli tak, naprawdę warto spróbować przygotować tę wędlinę w domu. Zyskasz wówczas pewność, że nie będzie ona nafaszerowana konserwantami. Jest to szczególne ważne, jeśli i twoje dzieci szaleją za tym wyrobem. Wbrew pozorom, przy jej przygotowaniu nie trzeba się zbytnio napracować. Jedyne, co może męczyć, to czas oczekiwania, ale efekt finalny jest tego naprawdę wart.

Jak zrobić makaron ze szpinakiem, grzybami i karczochami?

Makarony
Ten makaron jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż robi się go w jednym garnku. Wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki i gotować do czasu, aż makaron zmięknie i wchłonie cały płyn. Serdecznie polecam!
Pstrąg Bieszczadzki a`la Solina

Pstrąg wędzony a`la Bieszczady

Inne zdrowe przepisy
Pewnie nie raz widziałeś zdjęcia uwędzonego pstrąga i pewnie nie raz patrząc nań pociekła ci ślina. Dzięki mojej poradzie dowiesz się jak uwędzić pstrąga szybko i smacznie. Recepta jest prosta, a efekt na pewno cię zaskoczy. Smakując pyszną, ciepłą, własnoręcznie uwędzoną, mieszkającą w górskich potokach rybkę poczujesz się jak nad Soliną w Bieszczadach.
kipiące mleko

Jak gotować mleko, żeby nie wykipiało?

Techniki gotowania
Mówi się, że istnieją dwie czynności w kuchni, które należy bezwzględnie monitorować. Jest to smażenie cebuli oraz gotowanie mleka. Z pewnością, zdarzyło ci się nie raz nie dopilnować mleka, które w mgnieniu oka wykipiało . Poznaj proste rozwiązanie, które rozwiąże twój problem.