Tag: Masło

Masło i margaryna

Masło czy margaryna : Co jest zdrowsze?

Produkty Mleczne
Debaty na temat tego jakiego tłuszczu używać, trwają od dawna. Większość żywieniowców twierdzi, że masło jest zdrowsze pod warunkiem, że nie będziemy go spożywać w nadmiernych ilościach. Choć oba produkty zawierają podobną ilość tłuszczu bo ok. 81% w 100g, margaryna w ogólnej klasyfikacji przegrywa, gdyż zawiera wiele dodatkowych substancji, które zmieniają jej kolor z szarej nieapetycznej papki w złocisty produkt.
Masło truskawkowe

Jak zrobić masło truskawkowe?

Pasty
Jeśli lubisz truskawki to z pewnością przypadnie ci do gustu masło truskawkowe - w szczególności w towarzystwie świeżutkiej bułeczki - najlepiej jeszcze ciepłej.
masło

Czy masło jest zdrowe?

Zdrowe Odżywianie
Co myślisz widząc przed sobą kostkę masła? Cholesterol? Tłuszcz? Nasycone kwasy tłuszczowe? Od dawna masło nie kojarzy się nam z niczym dobrym. Niemała w tym zasługa wielkich koncernów, które od dziesięcioleci próbują nas przekonać, że masło to samo zło. Jednak prawdziwe, zrobione na bazie śmietany masło to źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Przeczytaj poniższy artykuł i sam oceń, czy masło rzeczywiście jest niezdrowe. Weź to pod uwagę gdy następnym razem będziesz się zastanawiać czym posmarować kanapki.
masło jak rozpuścić

Jak szybko rozpuścić masło do ciasta?

Produkty Mleczne
Czasem do pieczenia potrzebujesz masła. Niestety zapomniałaś go wyjąć z lodówki i jest twarde jak kamień. Zanim osiągnie temperaturę pokojową minie trochę czasu, a my potrzebujemy go już. Masło można rozpuścić w kuchence mikrofalowej, niestety ta metoda nie sprawdzi się przy pieczeniu ciast. Oto prosty sposób, by masło szybko stało się miękkie.
Jak zrobić domowe masło

Jak zrobić domowe masło

Inne zdrowe przepisy
Masło jest tłuszczem, który od lat znajduje się w naszej diecie. Dodawane do kanapek, w trakcie gotowania obiadów czy przygotowywania sosów. Jego wspaniały i subtelny smak przyda się również podczas przygotowywania wypieków czy innych deserów. Jednak jakość masła sprzedawanego w sklepach nie jest tak wysoka jak domowego, przygotowywanego przez nasze babcie. Jeżeli chcesz spróbować przygotować własne domowe masło, to mamy dla ciebie prosty przepis.
masło

Zaskakujące sposoby na wykorzystanie masła

Nietypowe zastosowania
Tak, wiemy, masło jest tuczące. To produkt, który powinno się jeść niezbyt często. Jednak jest to taka rzecz, której trudno nie mieć w swojej spiżarni. Tak więc, używając je do jedzenia, czemu nie użyć go również w gospodarstwie domowym?! Zobacz, jak można je fantastycznie wykorzystać.
masło zdrowe

Czy warto jeść masło?

Produkty Mleczne
Masło, chociaż w swym składzie zawiera głównie nasycone kwasy tłuszczowe, których spożywanie w nadmiarze uważa się za szkodliwe dla organizmu, jest wskazane w codziennej diecie. Kiedy jemy racjonalnie i nie popadamy w skrajności, masło może nieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.
masło

Szybki przepis na organiczne masło

Inne zdrowe przepisy
Masło dostępne w sklepach nie należy do najzdrowszych produktów, ponieważ otrzymywane jest z mleka pasteryzowanego. Czy istnieje jakaś alternatywa? Oczywiście! Szybko i w prosty sposób można przygotować masło w zaciszu domowym – jest ekologiczne, zdrowe, pełne witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, a także zdrowe kwasy tłuszczowe.