Tag: Karp

Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.
łowienie karpia

Jak złowić karpia?

Wędkarstwo
Wiele osób ma swoje własne pomysły na to jak najskuteczniej złowić karpia. Poniżej przedstawiam jeden z najłatwiejszych, a zarazem bardzo skutecznych metod na karpia.
Karp zapiekany

Jak zrobić zapiekanego karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp zapiekany z pieca jest jedną z ulubionych potraw miłośników karpi. Niepowtarzalny smak potrawy sprawi, że Wigilia w tym roku będzie jeszcze wspanialsza.

Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.
Karp w galarecie

Jak zrobić karpia w galarecie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w galarecie był niegdyś dziełem sztuki a jadała go wyłącznie szlachta i osoby bardzo zamożne. Przyczyną tego była wysoka cena fantazyjnych form i naczyń do ryb w galarecie wykonanych z drewna czy porcelany. Niestety za sprawą masowej produkcji przepiękne formy nadające rybom w galarecie królewski wygląd przeszły do lamusa. Może jednak warto w tym roku na Wigilię zrobić rybę w galarecie przygotowaną w pięknej, antycznej formie? Poniżej przedstawiam staropolski przepis na rybę w galarecie sprzed 1920 roku.
karp

Jak zabić karpia?

Przepisy świąteczne
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez karpia. Karp jest przepyszną rybą jednak istnieje problem dotyczący niehumanitarnego traktowania i zabijania karpi podczas świąt. O ile nie możemy wpłynąć na to, jak karpie są przechowywane w sklepach to możemy zaoszczędzić im męczarni podczas transportu do domu czy podczas ich zabijania.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
chrzan

Jak zrobić chrzan do karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wigilijny karp smażony najlepiej smakuje z chrzanem. Chrzan nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale również poprawia trawienie co z pewnością pomoże nie jednej osobie podczas świątecznego obżarstwa. Oczywiście zwykły chrzan jest bardzo ostry, dlatego, aby załagodzić jego smak należy rozrobić go z tartym jajkiem. Poniżej znajdziesz doskonały przepis na chrzan do karpia.

Dlaczego warto jeść karpie?

Ryby
Niwelowanie stanów zapalnych, ochrona zdrowia dróg oddechowych, optymalizacja funkcji trawiennych i pracy serca, mniejsze ryzyko występowania przewlekłych chorób i spowolnione procesy starzenia - to tylko niektóre z korzyści wynikających z jedzenia karpi. Wyjątkowe zestawienie składników spożywczych sprawia, że ryby te są pożądanym produktem dla osób poszukujących zdrowych źródeł białka w swojej diecie. Dostarczają między innymi witaminy B12, fosforu, korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.