Tag: Kiszona kapusta a cukrzyca

kiszona kapusta

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Choroby Układu Pokarmowego
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty jest naturalnym lekarstwem, które może zapobiegać i leczyć różne choroby i dolegliwości. Jest bogata w składniki odżywcze rewitalizujące i odżywiające ciało. Kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa kapusta. Znajdziemy w niej sporą ilość witaminy B12, magnez oraz minerały takie jak kwas foliowy, potas, żelazo i jodynę. Sprawdź na jakie przypadłości można stosować sok z kiszonej kapusty.


Podobne porady

sałatka z kiszonej kapusty

Jak zrobić sałatkę z kiszonej kapusty?

Sałatki
Lubisz kiszoną kapustę? Słusznie, to doskonałe źródło witaminy C i bardzo apetyczna przekąska. Nie pozwól jej jednak występować solo i załatw godne towarzystwo w postaci pysznej sałatki. Sporządzona według poniższego przepisu sałatka z kiszonej kapusty nadaje się jako dodatek do wielu dań, nie tylko do niedzielnego schabowego.
sok z natki pietruszki

Jakie są właściwości soku z natki pietruszki?

Zdrowe Odżywianie
Natka pietruszki to roślina, którą znajdziemy w prawie każdej kuchni. Doskonale nadaje się do doprawienia zup, sosów, sałatek – jednak najwięcej korzyści daje przygotowanie z niej soku. Sok z natki pietruszki to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Regularne jego spożywanie pomaga pozbyć się wielu dolegliwości i zapobiec groźnym chorobom. Właściwości soku z natki pietruszki opisane poniżej to zaledwie czubek góry lodowej. Zapoznaj się z nimi jednak, by następnym razem docenić potęgę tej niepozornej rośliny.
sok z kukurydzy

Niesamowite zalety picia soku z fioletowej kukurydzy

Warzywa
Picie soku z fioletowej kukurydzy niesie ze sobą wiele zalet. Okazuje się, że sok ten jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Fioletowa kukurydza jest dostępna w obszarach wiejskich. Swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów zwanych również flawonoidami, które są odpowiedzialne za korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia fioletowej kukurydzy. Oto zalety picia soku z fioletowej kukurydzy.
Jak wycisnąć więcej soku z cytryny

Jak wycisnąć więcej soku z cytryny

Zdrowa Dieta
Cytryna to soczysty owoc, który często wykorzystujemy w kuchni. Jej kwaskowaty smak dodany do sosów czy dipów idealne komponuje się z sałatkami czy mięsem. Jak uzyskać jak najwięcej soku z tych wspaniałych owoców? Przede wszystkim powinniśmy przed wyciskaniem delikatnie zrolować owoc na blacie, dociskając go z wyczuciem do podłoża. Można również umieścić go na kilka sekund w kuchence mikrofalowej. Czy istnieją jednak skuteczne metody wyciskania soku które pozwolą uzyskać go jak najwięcej, a do tego bez pestek?
koper włoski

Zalety picia soku z kopru

Warzywa
Koper idealnie nadaje się do gotowania i sałatek, lecz możemy go również wykorzystać, gdy mamy problemy ze zdrowiem. Warzywo to jest bardzo często stosowane w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, jako dodatek do deserów i sałatek. Koper rozpoznamy po białej bulwie z zielonymi łodygami zakończonymi puszystymi liśćmi. Poniżej przedstawiamy kilka wyjątkowych właściwości kopru:
soki w sklepie

Dlaczego nie należy kupować soku w kartonie?

Medyczne Badania Naukowe
Chociaż wydaje się, że soki w kartonie są hermetycznie zamknięte, nie zawsze tak jest. Czasem niewielka i niewidoczna szczelina w opakowaniu pozwala przedostać się bakteriom do środka.

Właściwości soku pomarańczowego

Soki
Sok pomarańczowy - ze względu na szeroki zakres właściwości zdrowotnych, które obejmują zdolność do pobudzenia układu odpornościowego, zmniejszenie objawów starzenia się skóry, ochronę przed nowotworami - jest powszechnie uznawany za jeden z najzdrowszych napojów. Witamina C pobudza również procesy regeneracji komórek i przemianę materii, a także wspomaga detoksykację organizmu, poprawia krążenie krwi, zmniejsza stany zapalne i obniża poziom cholesterolu. Pomarańcze były podstawą zdrowego odżywiania się przez tysiące lat. Prawdopodobnie pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej. Obecnie są jednymi z najbardziej popularnych owoców cytrusowych. Istnieje wiele różnych odmian pomarańczy, ale ta słodka jest najczęściej spożywana. Sok pomarańczowy może mieć tak samo korzystny wpływ na nasze zdrowie jak jedzenie całego owocu, pod warunkiem, że jest w stu procentach naturalny, bez dodatku substancji konserwujących i cukru. Nie należy pić mrożonego soku pomarańczowego i soku pomarańczowego z koncentratów, ponieważ w trakcie wszystkich procesów przetwarzania, traci on znaczną ilość naturalnych witamin, a producenci często sięgają po środki chemiczne, aby uzupełnić niektóre wartości odżywcze.