Tag: Kapusta do pierogów

Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.

Dlaczego warto jeść brukiew?

Warzywa
Nieco zapomniana i niewystarczająco doceniana brukiew znów wraca do łask i tej tendencji trudno się dziwić. Doskonale wyostrzy smak potraw, dostarczy nam cennego białka, niezbędnych witamin i minerałów oraz poprawi naszą kondycję. Usprawni pracę jelit, wspomoże procesy metaboliczne i odchudzanie, ułatwi walkę z zaparciami oraz uporczywym kaszlem. Ponadto sprawi, że nasze włosy, paznokcie i skóra będą prezentować się pięknie. Dowiedzmy się o brukwi co nieco więcej i sprawdźmy, w czym nam jeszcze pomoże.

Kapusta pekińska: Z czym najlepiej ją łączyć?

Warzywa
Kapusta pekińska, wyglądem bardziej przypominająca sałatę niż kapustę, stanowi doskonałą bazę do sałatek lub surówek, które mogą być idealnym dodatkiem do smakowitego obiadu, czy po prostu wystąpić w roli bardzo apetycznej i jednocześnie wyjątkowo zdrowej przekąski. Do walorów kapusty pekińskiej należy zaliczyć także to, że jest niskokaloryczna i tym samym robi furorę w dietach. Ponadto bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy oraz nerwowy czy procesy trawienne. Podpowiadamy, z czym doskonale komponuje się to apetyczne warzywo i jak je przyrządzić, by finalnie smakowało perfekcyjnie.