Tag: Potrawy wigilijne przepisy

Kapusta z grzybami

Jak zrobić kapustę z grzybami?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grzybami jest w wielu domach tradycyjną potrawą bożonarodzeniową i należy do 12 dań, które co roku znajdują się na stole wigilijnym. Jej amatorów nie brakuje i trudno się temu dziwić, ponieważ jest wyśmienita. Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga od nas dużego wysiłku. Chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak w Boże Narodzenie. Poniżej znajdziecie sprawdzony, staropolski przepis na kapustę z grzybami.
Kapusta z grochem

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przepisy świąteczne
Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa wigilijna, przygotowywana przez wiele rodzin jako jedno z dwunastu dań. Groch, jak również fasola i soczewica są symbolami płodności ziemi. Z tego właśnie powodu groch z kapustą miał gwarantować płodność w domu, na polu, w zagrodzie jak również dobre zdrowie.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszu?

Przepisy świąteczne
Kompot z suszu to inaczej kompot z suszonych owoców i jest on tradycyjnym napojem wigilijnym. Często traktowany jest jako potrawa i wliczany do jednego z 12 dań wigilijnych.
Piernik

Jak zrobić piernik?

Przepisy świąteczne
Piernik jest ciastem typowo świątecznym. Cynamon, imbir i goździki sprawiają, że ciasto to jest wypiekane od niepamiętnych czasów na Wigilię Bożego Narodzenia. Poniżej przedstawiam sprawdzony i doskonały przepis na tradycyjny piernik.

Jak zrobić żur wigilijny?

Przepisy świąteczne
Żur wigilijny to co innego niż żurek wielkanocny. Żur wigilijny jest bardziej kwaśny, mocniej doprawiony i składa się w przeciwieństwie od żurku z grzybów i warzyw.
Makowiec

Jak zrobić makowiec?

Przepisy świąteczne
Makowiec to jedno z ciast typowo świątecznych. Dania wigilijne składały się zawsze z określonych składników, którym przypisywane było symboliczne znaczenie. Mak według dawnych wierzeń jest symbolem płodności i dlatego właśnie pojawia się w tak wielu potrawach wigilijnych jak przykładowo w kutii, kluskach z makiem, zupie makowej czy właśnie w makowcu.
Śledź w oleju

Jak zrobić śledzie w oleju?

Przepisy świąteczne
Śledzie są jedną z naszych ulubionych przystawek. Spożywamy je z okazji różnych imprez oraz świąt. Jako, że śledź jest potrawą postną od dawien dawna spożywany jest również w Wielki Piątek i Wigilię. Sposobów przyrządzania śledzi jest mnóstwo jednak poniżej podzielę się z wami znakomitym przepisem na śledzia w oleju.
Mak

Jak zrobić zupę makową?

Przepisy świąteczne
Zupa makowa jest tradycyjnym daniem wigilijnym. Mak według wierzeń przynosił dostatek i obfitość zbiorów jak również gwarantował płodność, powodzenie, przynosił ciszę, spokój, zapomnienie i zmartwychwstanie. Z tych właśnie powodów pojawia się tak dużo potraw z makiem na wigilijnym stole. Poniżej przedstawiam przepis na zupę makową.
Zupa grzybowa

Jak zrobić wigilijną zupę grzybową?

Przepisy świąteczne
Zupa grzybowa jest jednym z 12 dań wigilijnych, które koniecznie musi się znaleźć na stole. Wigilijna zupa grzybowa przyrządzana jest zawsze z grzybów suszonych.
Kompot z suszonych owoców

Jak zrobić kompot z suszonych owoców?

Przepisy świąteczne
Na Wigilię Bożego Narodzenia na stole powinny znaleźć się plony lasu, wody oraz ziemi. Tylko dzięki temu zagwarantujemy sobie dostatek na cały następny rok. Wśród plonów ziemi są plony sadu a więc wszystkie owoce. Dlatego właśnie kompot z suszonych owoców jest tradycyjnym napojem wielkanocnym. Poniżej przedstawiam przepis.