Tag: Kiszenie buraków czerwonych

Barszcz czerwony z uszkami

Jak kisić buraki na barszcz Wigilijny?

Przepisy świąteczne
Nie ma to jak wigilijny, czerwony barszczyk zrobiony z kiszonych buraków. Jeśli chcesz zachwycić swoją rodzinę proponuję ci poniższy, sprawdzony i doskonały przepis na kiszenie buraków na barszcz wigilijny.


Podobne porady

barszcz czerwony z uszkami

Jak zrobić wigilijny barszcz czerwony z uszkami?

Przepisy świąteczne
Wigilia bez pysznego barszczu czerwonego z uszkami to jak święta Bożego Narodzenia bez choinki. Po prostu musi być. O ile większość potraw wigilijnych różni się nieco w zależności od regionu, to barszcz czerwony jest taki sam wszędzie i od wielu, wielu lat. Już w średniowieczu polskie gospodynie przyrządzały aromatyczny barszcz czerwony z buraków. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na barszcz czerwony z uszkami (porcja dla 4 osób).
kiszone ogórki

Jak kisić ogórki?

Przetwory

Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2327280&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

kiszenie barszczu

Jak kisić barszcz czerwony?

Zupy
Barszcz czerwony może być doskonały na jesienno-zimowe obiady, szczególnie dlatego że można zakiszony zakwas trzymać dłużej. Jest doskonałym pożywnym posiłkiem bogatym w cenne witaminy.
Barszcz z uszkami

Jak zrobić barszcz wigilijny?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Od najdawniejszych czasów dobry barszczyk był ulubioną polewką w Polsce. Sporządzano barszcz pierwotnie z rośliny, która rośnie na naszych łąkach, jako chwast pospolity, zwany barszczem. Barszcz jadano chętnie ponieważ zaostrzał apetyt i uśmierzał pragnienie po przepiciu. Kwasem burakowym uśmierzano gorączkę. Staropolski barszcz wigilijny przyrządzany był z dodatkiem ryby i grzybów. Poniższy przepis pochodzi z praktycznego podręcznika kucharstwa "Jak gotować" Marii Disslowej, byłej dyrektorki Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego.
Barszcz ukraiński

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Zupy

Jednym z wyzwań podczas gotowania barszczu ukraińskiego jest ugotowanie warzyw (a jest ich sporo) do miękkości w tym samym czasie. Różne warzywa wymagają różnego czasu gotowania i ugotowanie ich w tym samym czasie jest trudne do osiągnięcia. Przy gotowaniu barszczu musisz się upewnić, żeby fasola była miękka, ziemniaki się nie rozgotowały, a buraki nie straciły koloru. Tak więc, aby to zrobić: najlepiej osobno ugotować fasolkę (aż będzie miękka), buraki gotować w skórkach (jak na sałatki) i również w osobnym garnku. I dodać te dwa składniki do głównego garnka w odpowiednim czasie. Możesz również użyć fasolki i buraków z puszki co zaoszczędzi Ci nieco czasu.

Zielony barszcz

Jak zrobić zielony barszcz?

Zupy

Zupa ze szczawiem i wieprzowiną, nazywana także zielonym barszczem z racji swojego koloru, to tradycyjna potrawa w Polsce, Rosji i na Ukrainie. Zakupienie szczawiu może być problematyczne, jako że jest to roślina sezonowa (dostępna tylko wiosną). W przepisie zaleca się użycie 1-2 szklanek szczawiu, ale można dodać więcej. Żeby zredukować kwaśny smak, szczaw można przed dodaniem podsmażyć, a do gotowania barszczu użyć więcej wody.

barszcz sosnkowskiego - kwiatostan

Barszcz Sosnowskiego - co musisz o nim wiedzieć

Poparzenia
Kiedyś sadzono go w parkach z roślinami ozdobnymi. W połowie XX wieku barszcz Sosnowskiego zaczęto uprawiać na coraz szerszą skalę w Związku Radzieckim i krajach bloku wschodniego. Stosowano go jako paszę dla bydła domowego. Do Polski został sprowadzony z Kaukazu. Nikt nie spodziewał się wtedy konsekwencji decyzji i nie podejrzewał, że ta roślina zielna jest groźna dla człowieka. Wręcz przeciwnie, barszcz Sosnowskiego uznano za wyjątkowo atrakcyjną i opłacalną w hodowli roślinę pastewną.