Tag: Spirulina

spirulina

Rozjaśniająca maseczka ze spiruliny

Maseczki Domowe
Spirulina, nazywana nie bez powodu "superfood" zawiera niesamowitą ilość składników odżywczych, wysoką zawartość białka i żelaza. Posiada również wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów (egzogennych) oraz 10 pozostałych (endogennych), które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Głęboki zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który eliminuje toksyny z organizmu i wzmacnia system odpornościowy.
pudding

Zdrowe śniadanie ze spiruliną na dobry początek dnia!

Inne zdrowe przepisy
Jeśli szukasz najbardziej zdrowego i odżywczego składnika śniadania to spirulina będzie doskonałym rozwiązaniem. Roślina ta jest bogata w witaminy A, B, C, D i E, posiada mnóstwo białka i wysoką zawartość wapnia. Spirulna ma właściwości przeciwzapalne, wspiera układ pokarmowy i pomaga zmniejszyć objawy alergii. Warstwowy pudding ze spiruliną, nie tylko pięknie wygląda, ale również stymuluje naturalny proces detoksykacji organizmu.
spirulina

Jakie właściwości zdrowotne posiada spirulina?

Suplementy Żywieniowe
Spirulina jest jedną z najstarszych form życia na ziemi. Jest ona cynobakterią, która jest rodzajem niebieskozielonych glonów całkowicie jadalnych. Stosuje się ją jako suplement diety zwierząt oraz sportowców. Sto gram spiruliny dostarcza 290 kalorii oraz wiele składników odżywczych. Spirulina wpływa korzystnie na skórę, włosy oraz na ogólne zdrowie. Kilka z jej ciekawych właściwości znajdziesz poniżej.

Fitoplankton morski: Korzyści i zastosowanie

Medycyna Naturalna
Setki synergicznie działających elementów obecnych w fitoplanktonie morskim sprawiła, że naukowcy nazwali go przyszłością medycyny naturalnej i stawiają obok takich "super produktów" jak spirulina, chlorella czy astaksantyna. Jego prozdrowotne i detoksykujące właściwości nieco osłabiają zasadniczą wadę - należy on do grona produktów posiadających najgorszy smak na świecie. Czym jest fitoplankton morski? To organizm jednokomórkowy zaliczany do mikroalg, który zawiera śladowe ilości minerałów, chlorofil, aminokwasy, DHA, EPA, karotenoidy, przeciwutleniacze, kwasy nukleinowe oraz witaminy. Według NASA, mikroalgi, które produkują ponad 90 procent ziemskiego tlenu i stanowią cenne pożywienie dla zwierząt morskich i ludzi, to najważniejsze rośliny na świecie. Najczystsze formy fitoplanktonu hodowane są jednak w specjalnych laboratoriach, które pozwalają na zmaksymalizowanie ich właściwości i uniknięcie zanieczyszczeń metalami ciężkimi.