Tag: Kurkuma działania niepożądane

kurkuma unikanie

Kto powinien unikać kurkumy?

Przyprawy
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. Pomimo tak wielu pozytywnych dla zdrowia właściwości, kurkuma nie może być stosowana przez wszystkich. U niektórych osób może powodować nudności, niestrawność, biegunkę, zawroty głowy. Przeciwwskazania do stosowania kurkumy:

Kurkuma: Jak zrobić środek przeciwzapalny

Medycyna Naturalna
Ból w dużej mierze spowodowany jest stanem zapalnym. Kontrolowanie go, pozwala ci wygrać z bóle. Nie musisz wydawać pieniędzy, ponieważ czasami leki na receptę lub dostępne w aptece mogą okazać się niebezpieczne. Zrób domowy środek przeciwzapalny i zapobiegnij skutkom ubocznym.

Powiedz "nie" syntetycznym produktom

Produkty przeciwzapalne i przeciwbólowe sprzedawane w sklepach zawierają związki chemiczne i wypełniacze, które uważane są za bezpieczne w określonych dawkach.

Przyprawy wspierające pamięć

Przyprawy
Szukasz pomysłu na to, jak zwiększyć zdolności twojego mózgu? Nie potrzebujesz żadnych magicznych pastylek. Rozwiązaniem są przyprawy znajdujące się w twojej kuchni. Zawierają one szereg związków wpływających na twoją pamięć i umysł. W poniższym artykule przedstawiono pięć przypraw wspierających myślenie. Czarny pieprz Czarny pieprz zawiera związek zwany piperyną. Według badań naukowych związek ten wspiera zdolności poznawcze i funkcjonowanie mózgu. Dodatkowo pomaga lepiej się koncentrować i zapamiętywać. Beta-endorfiny wspierają relaks i obniżają poziom stresu. Oprócz tego piperyna hamuje nadmierny wzrost dopaminy. Wszystkie te czynniki wpływają na lepsze funkcjonowanie ludzkiego mózgu.

Komu najbardziej zaszkodzi czosnek, kurkuma i imbir?

Choroby Układu Pokarmowego
Czosnek, kurkuma i imbir nazywane są naturalnymi lekami i rzeczywiście pomagają przy wielu schorzeniach. Wiele osób zna i stosuje te popularne przyprawy, ale czasem mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Oczywiście, tak jak każda substancja, spożywanie ich w nadmiernych ilościach może prowadzić czasem do poważnych konsekwencji. Kto powinien unikać czosnku, kurkumy i imbiru? Jakie powikłania mogą wywołać? Przekonajmy się.