Tag: Rzeżucha wielkanocna

rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Dekoracje Wielkanocne
Dekoracje wielkanocne to nie tylko pisanki. Bardzo efektownie wygląda również „trawka” z rzeżuszki na której stoi baranek i cichutko beczy. Poniżej podaję sposób siania rzeżuchy mojej babci, wygląda niesamowicie.
rzeżucha

Jak posiać rzeżuchę?

Inne zdrowe przepisy

Rzeżucha jest już tradycyjną ozdobą wielkanocnego stołu w Polsce. Jej zieleń i świeżość podkreśla wiosenny okres. Można ją ściąć i użyć jako posłania dla wielkanocnych jajek. Można też pozostawić ją jako zieloną łączkę i poukładać na niej jajka przepiórcze, słodkie jajeczka z czekolady lub cukrowego baranka. Niektórzy też cenią sobie dość mocny smak rzeżuchy, który idealnie komponuje się w różnego rodzaju kanapkach.

Kiedy i jak zasiać rzeżuchę i owies na Wielkanoc?

Inne rośliny
Rzeżucha podobnie jak owies dawno zyskała miano wielkanocnego evergreenu. Może śmiało służyć jako oryginalna zielona patera dla wielkanocnych jaj, tudzież podstawka dla świątecznego baranka. Miłośnicy niekonwencjonalnych przekąsek cenią ja też za jej nietuzinkowy, mocny smak. Idealnie sprawdzi się między innymi jako dodatek do kanapek. Równie pięknie wielkanocny stół czy świąteczny koszyczek przyozdobi zielony owies. Kiedy najlepiej zasiać rzeżuchę, a kiedy owies i jak dokładnie to zrobić? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.

Rzeżucha i jej właściwości lecznicze

Przyprawy
Rzeżucha, czyli jeden z najpopularniejszych - oczywiście obok jajek - symboli Wielkiej Nocy, nie tylko doskonale ozdobi świąteczny stół, ale jednocześnie dostarczy niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości odżywczych i zapobiegnie powstawaniu poważnych schorzeń. Ta kusząca zieloną barwą roślina jest szczególnie zalecana osobom zmagającym się z cukrzycą, wspomaga też leczenie osteoporozy, choroby wieńcowej, reumatyzmu oraz anemii. Pomaga też pozbyć się problemów skórnych i dolegliwości układu pokarmowego. Przyjrzyjmy się rzeżusze nieco bliżej.

Rzeżucha: Estetyczna, smaczna i zdrowa. Jak ją uprawiać?

Przyprawy
Rzeżucha to popularna roślina, którą najczęściej wysiewamy wiosną. Często jest ozdobą wielkanocnego stołu i smacznym dodatkiem do kanapek czy sałatek. Ze względu na jej właściwości lecznicze powinno się ją spożywać regularnie, zwłaszcza zimą, gdy trudno o pełnowartościowe warzywa. Rzeżucha dostarcza cennych witamin i minerałów, pozytywnie wpływa na układ krążenia, pomaga zwalczyć dolegliwości skórne i reumatyczne i jest polecana kobietom w ciąży, a także osobom zmagającym się z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą lub osteoporozą. Uprawa rośliny jest bardzo prosta, dostarczy nam przyjemności i będzie cieszyć oko, wprowadzając w domu wiosenną aurę.

Rzeżucha: Dlaczego warto ją zasiać? Jakie ma walory?

Dekoracje Wielkanocne
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez okazałej rzeżuchy. Wraz z bukszpanem stanowi nieodłączny element dekoracji świątecznych stołów. Poza nietuzinkowym wyglądem skrywa w sobie szereg innych walorów. Dzięki bogactwu zawartych w niej składników odżywczych fantastycznie wpływa na nasze zdrowie. Rewelacyjnie wspiera ochronę serca, zapobiega anemii, buduje odporność, pomaga zachować młodość, unieszkodliwia działalność naszych największych wrogów, czyli wolnych rodników, sprawdza się w walce z pasożytami jelit i świetnie podkręca metabolizm. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po rzeżuchę? Jak ją zasiać, by szybko wyrosła? Do jakich potraw można ją dodać? Sprawdźmy!


Podobne porady

rzeżucha w jajkach

Jak posiać rzeżuchę w jajku?

Dekoracje Wielkanocne
Gdzie posiać rzeżuchę? Aha i już wiem! Bardzo ładnym miejscem na posianie rzeżuchy jest ... jajko . Bardzo ładnie wygląda i bardzo łatwo to zrobić :)