Tag: Tłusty czwartek

pączki

Jak zrobić pączki z budyniem?

Proste przepisy
Dziś Tłusty Czwartek, a zatem pora na wielkie obżarstwo. Pączki z budyniem podbiją serca przede wszystkim tych, którzy nie przepadają za popularna marmoladą. Są bardzo delikatne i dzieci bez wątpienia będą nimi zachwycone. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie są bardzo trudne w wykonaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na pyszne pączki z budyniem, które praktycznie same ustawiają się w kolejce do jedzenia.
faworki

Jak zrobić faworki?

Tłusty Czwartek
Faworki inaczej chrust, chruściki bądź jaworki to tradycyjne polskie ciastka o kształcie kokardek. Od dawien dawna towarzyszą nam na stole w Tłusty Czwartek i w ostatki tj. we wtorek przed Środą Popielcową. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.

Jak zrobić faworki z migdałami?

Tłusty Czwartek
Masz dość zwykłych faworków, które za każdym razem smakują tak samo? Może skusisz się zatem na faworki z migdałami? Delikatny orzechowy smak z pewnością urozmaici nieco Tłusty Czwartek. Nie są trudne w wykonaniu, a smakują rewelacyjnie. Z pewnością posmakują nie tylko amatorom migdałów, ale każdemu, kto lubi słodkości. Choć faworki nie należą do tych nisko kalorycznych przekąsek, warto skosztować ich, choć raz w roku! Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą ci w ich przygotowaniu. Smacznego!
jedzenie pączków

Jak smażyć pączki, aby nie wchłaniały dużo tłuszczu?

Tłusty Czwartek
Pączki są bombami kalorycznymi a zatem jednymi z największych wrogów osób na diecie. Ale jak wyrzec się jedzenia pączków w Tłusty Czwartek? Jedzenie pączków w ten dzień jest tradycją, poza tym są przecież takie pyszne. Jeśli jednak koniecznie musisz zjeść w czwartek chociażby jednego pączka przeczytaj poniższe rady dotyczące pieczenia pączków o niższej zawartości tłuszczu.
królowa pączków

Jak zrobić pączki ziemniaczane o zapachu rumowym?

Tłusty Czwartek
Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubiłaby pączków. Dzieci za nimi szaleją, a dorośli tracą dla nich głowę. Tłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, kiedy odkładamy na bok wszystkie diety i przestajemy liczyć kalorie. Według starego przesądu zjedzenie przynajmniej jednego pączka w tym dniu przyniesie nam dużo szczęścia. Pyszne pączki ziemniaczane o zapachu rumowym skuszą nawet największego niejadka.
Pączkowe obżarstwo

Jak spalic kalorie po pączkowej rozpuście?

Tłusty Czwartek
Jeden pączek to 220 - 250 kalorii. Jeśli trzymasz dietę z pewnością każdy pączek zjedzony w Tłusty Czwartek oznacza dla Ciebie dodatkowy wysiłek fizyczny. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów jak spalić jednego pączka aby po czwartkowym obżarstwie nie przybrać na wadze ani grama.
nadzienie do pączków

Jak zrobić nadzienie do pączków?

Tłusty Czwartek
Nie wiesz z jakim nadzieniem zrobić pączki w tym roku? Róża i konfitura się znudziła? Poniżej przedstawiam przepisy jak zrobić nadzienie budyniowe, serowe i czekoladowe. Dowiesz się również w jaki sposób napełnić pączki dżemem.
pączki angielskie

Jak zrobić pączki angielskie?

Tłusty Czwartek
Być może pączki nie są najzdrowszym jedzeniem na świecie. Może i mają sporo kalorii, być może próbują zrujnować twoją dietę, ale powiedzmy to wprost: w Tłusty Czwartek nie ma to absolutnie żadnego znaczenia. W ten jeden dzień w roku możesz pozwolić sobie na wszystko. Jedz więc do woli, a żeby w pełni rozkoszować się smakiem – sama usmaż sobie pączki. W tym artykule zaserwujemy je w wersji angielskiej.
chrust

Jak zrobić chrust?

Tłusty Czwartek
Tłusty czwartek już niedługo. Wszyscy możemy się bezkarnie najeść kaloriami. Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim. Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki). Jak go zrobić, aby wyszedł pyszny i chrupiący? Przepis i instrukcja poniżej.
oponki

Jak zrobić oponki?

Tłusty Czwartek
Oponki to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Nie powinno ich zabraknąć w menu na Tłusty Czwartek. Przygotowanie oponek może nie jest trudne, ale wymaga precyzji. Kluczową kwestią jest tutaj proces smażenia. Oponki należy smażyć w głębokim tłuszczu, każdą stronę przez minutę. Zafunduj swojemu podniebieniu chwilę zapomnienia i przygotuj pyszne, drożdżowe oponki według poniższego przepisu.