Tag: Przygotowanie karpia

Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.


Podobne porady

Jak przyrządzić karpia z pieczarkami?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. Można śmiało stwierdzić, że sympatyków tej ryby jest tylu, ilu jej wrogów. Karp z pieczarkami jest jednym z najsmaczniejszych dań wigilijnych. Z pewnością zaimponuje waszej rodzinie i znajomym. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i wbrew pozorom nie wymaga wiele wysiłku. Doskonała kompozycja smaków sprawi, że potrawa onieśmieli niejedno danie wigilijne na stole. Poniższy przepis jest staropolski i pochodzi jeszcze sprzed wojny, ze Lwowa. Smacznego!

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
chrzan

Jak zrobić chrzan do karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wigilijny karp smażony najlepiej smakuje z chrzanem. Chrzan nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale również poprawia trawienie co z pewnością pomoże nie jednej osobie podczas świątecznego obżarstwa. Oczywiście zwykły chrzan jest bardzo ostry, dlatego, aby załagodzić jego smak należy rozrobić go z tartym jajkiem. Poniżej znajdziesz doskonały przepis na chrzan do karpia.
Łowienie ryb

Jak zrobić przynętę bez robaków?

Wędkarstwo
Wędkowanie nie może obyć się bez robaków, jako przynęty. Każdy wędkarz wie, że ich dobór to połowa sukcesu, chociaż robaki raczej nie cieszą oka i są obślizgłe w dotyku. Nie każdy jednak wie, że te owady da się zastąpić! Mam dla was przynajmniej kilka pomysłów na to, co może posłużyć za robala na haczyku.

Dlaczego warto jeść karpie?

Ryby
Niwelowanie stanów zapalnych, ochrona zdrowia dróg oddechowych, optymalizacja funkcji trawiennych i pracy serca, mniejsze ryzyko występowania przewlekłych chorób i spowolnione procesy starzenia - to tylko niektóre z korzyści wynikających z jedzenia karpi. Wyjątkowy zestaw składników spożywczych sprawia, że ryby te są pożądanym produktem dla osób poszukujących zdrowych źródeł białka w swojej diecie. Dostarczają między innymi witaminy B12, fosforu, korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.

Jak wyczyścić i wypatroszyć karpia?

Ryby
Zbliża się Wigilia, podczas której będziemy zajadać się karpiem w różnej postaci – smażonym, w galarecie, w śmietanie, itd. Jednak, by karp nadawał się do przyrządzenia w jakikolwiek sposób, musi być odpowiednio przygotowany – wypatroszony, obrany i wyczyszczony. Okazuje się, że to wcale niełatwe zadanie, zwłaszcza dla tych, którzy pierwszy raz się z nim mierzą. Dlatego przygotowaliśmy szczegółową instrukcję, która pomoże szybko i bez nerwów wyczyścić i wypatroszyć karpia. Postępuj krok po kroku.