Tag: Przygotowanie karpia

Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.


Podobne porady

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.
Zupa z karpia

Jak zrobić zupę z karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Zupa z karpia jest staropolską potrawą wigilijną. Poniżej przedstawiam stary przepis z okresu międzywojennego pani Marii Disslowej, byłej dyrektorki Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.
chrzan

Jak zrobić chrzan do karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wigilijny karp smażony najlepiej smakuje z chrzanem. Chrzan nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale również poprawia trawienie co z pewnością pomoże nie jednej osobie podczas świątecznego obżarstwa. Oczywiście zwykły chrzan jest bardzo ostry, dlatego, aby załagodzić jego smak należy rozrobić go z tartym jajkiem. Poniżej znajdziesz doskonały przepis na chrzan do karpia.
Łowienie ryb

Jak zrobić przynętę bez robaków?

Wędkarstwo
Wędkowanie nie może obyć się bez robaków, jako przynęty. Każdy wędkarz wie, że ich dobór to połowa sukcesu, chociaż robaki raczej nie cieszą oka i są obślizgłe w dotyku. Nie każdy jednak wie, że te owady da się zastąpić! Mam dla was przynajmniej kilka pomysłów na to, co może posłużyć za robala na haczyku.

Jak przyrządzić karpia pieczonego?

Przepisy świąteczne
Karp to według większości Polaków nieodłączny element wigilijnej wieczerzy. Przyrządzamy go na różne sposoby. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na karpia pieczonego. Z podanej przeze mnie ilości składników wyjdzie ok. 6 średnich porcji.

Dlaczego warto jeść karpie?

Ryby
Niwelowanie stanów zapalnych, ochrona zdrowia dróg oddechowych, optymalizacja funkcji trawiennych i pracy serca, mniejsze ryzyko występowania przewlekłych chorób i spowolnione procesy starzenia - to tylko niektóre z korzyści wynikających z jedzenia karpi. Wyjątkowy zestaw składników spożywczych sprawia, że ryby te są pożądanym produktem dla osób poszukujących zdrowych źródeł białka w swojej diecie. Dostarczają między innymi witaminy B12, fosforu, korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.