Tag: Zakup karpia

Karp

Karp świąteczny - dowiedz się więcej

Przepisy Bożonarodzeniowe
Większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez ryby na stole, przy czym tradycyjnie króluje na nim karp. Jakiego karpia kupić, jak poprawić jego smak i jak poznać jego świeżość to jedne z najczęściej zadawanych pytań. Czytając poniższe wskazówki łatwo poradzisz sobie z każdym karpiem.


Podobne porady

łowienie karpia

Jak złowić karpia?

Wędkarstwo
Wiele osób ma swoje własne pomysły na to jak najskuteczniej złowić karpia. Poniżej przedstawiam jeden z najłatwiejszych, a zarazem bardzo skutecznych metod na karpia.
Karp zapiekany

Jak zrobić zapiekanego karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp zapiekany z pieca jest jedną z ulubionych potraw miłośników karpi. Niepowtarzalny smak potrawy sprawi, że Wigilia w tym roku będzie jeszcze wspanialsza.

Jak zrobić karpia w szarym sosie?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Karp w szarym sosie jest staropolską potrawą bożonarodzeniową, którą każdy musi spróbować przynajmniej raz w życiu. Poniżej znajdziesz stary przepis sprzed drugiej wojny światowej.
Zupa z karpia

Jak zrobić zupę z karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Zupa z karpia jest staropolską potrawą wigilijną. Poniżej przedstawiam stary przepis z okresu międzywojennego pani Marii Disslowej, byłej dyrektorki Lwowskiej Szkoły Gospodarstwa Domowego.
karp

Jak zabić karpia?

Przepisy świąteczne
Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez karpia. Karp jest przepyszną rybą jednak istnieje problem dotyczący niehumanitarnego traktowania i zabijania karpi podczas świąt. O ile nie możemy wpłynąć na to, jak karpie są przechowywane w sklepach to możemy zaoszczędzić im męczarni podczas transportu do domu czy podczas ich zabijania.
Smażenie karpia

Jak usmażyć karpia?

Przepisy Bożonarodzeniowe
Wiele osób jest zdania, że najlepszym karpiem, zwłaszcza na wigilijny stół jest karp smażony. Jednak jak go przygotować, aby był smaczny i nie czuć było mułu? Poniżej znajdziesz przepis.

Dlaczego warto jeść karpie?

Ryby
Niwelowanie stanów zapalnych, ochrona zdrowia dróg oddechowych, optymalizacja funkcji trawiennych i pracy serca, mniejsze ryzyko występowania przewlekłych chorób i spowolnione procesy starzenia - to tylko niektóre z korzyści wynikających z jedzenia karpi. Wyjątkowy zestaw składników spożywczych sprawia, że ryby te są pożądanym produktem dla osób poszukujących zdrowych źródeł białka w swojej diecie. Dostarczają między innymi witaminy B12, fosforu, korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy.