Tag: Superfood

warzywa

9 superproduktów, które poprawią twoje samopoczucie

Diety
Po wakacjach jesienne chłody mogą znacznie wpłynąć na twój nastrój. Bardzo ważne jest, by w tym czasie zadbać o odpowiednią dawkę ruchu i wysypiać się odpowiednio, ale warto również włączyć superprodukty do swojej diety. Dzięki temu twój dzień od razu stanie się lepszy. Oto lista produktów, które zapewnią ci dobre samopoczucie i ukoją umysł.
super produkty

5 super produktów, które musisz spróbować

Owoce
Ludzie używali je od tysięcy lat, a tylko niewiele z nas ich próbowało. Oto 5 super produktów, które musisz spróbować. Są bardzo zdrowe i z pewnością wzmocnią twój układ odpornościowy.
czekolada i wino

Co mają ze sobą wspólnego czekolada, wino i zielona herbata?

Zdrowa Dieta
Trzy wymienione w tytule produkty mają, wbrew pozorom, ze sobą wiele wspólnego. Często słyszy się, że zielona herbata, czekolada i wino należą do grupy tak zwanej „superżywności”. Oznacza to, że mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Można poddawać w wątpliwość to twierdzenie, jednak w rzeczywistości powinniśmy robić wszystko, by zawrzeć w naszej diecie nie tylko trzy wspomniane produkty, ale także 5 pozostałych, które znajdują się na naszej liście.

Umeboshi: Właściwości japońskiej supermoreli

Zdrowe Odżywianie
Umeboshi - ta enigmatyczna nazwa należy do wyjątkowo oryginalnego i zdrowego owocu, jakim jest japońska morela. Swoje cenne właściwości i specyficzny smak umeboshi zawdzięcza przede wszystkim długiemu procesowi fermentacji. Japońska morela ma tak korzystny wpływ na zdrowie, że szybko dołączyła do produktów superfood. Japończycy od lat wykorzystują ją w kuchni i medycynie naturalnej, wierząc, że umeboshi chroni ich przed chorobami i wydłuża życie. Te właściwości owocu ume zostały już kilka razy potwierdzone badaniami naukowymi. Poznaj bliżej ten wyjątkowy owoc i jego dobroczynny wpływ na zdrowie.

Synsepal słodki: Przyspiesza odchudzanie i zmienia smaki

Odżywianie
W smaku słodki i rozpływający się w ustach. Śmiało można nazwać go superzdrowym zamiennikiem cukru, który w dodatku przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i chroni organizm przed przewlekłymi chorobami. O czym mowa? O cudownym owocu - synsepalu słodkim, który porasta krzewy w Afryce, Tajlandii, Ghanie i na Florydzie. W Europie dostępny jest w zmodyfikowanych wersjach. Synsepal słynie przede wszystkim ze swoich rozlicznych właściwości prozdrowotnych oraz ze zdolności zmieniania smaku żywności na słodki. Dzięki temu wyjątkowemu owocowi potrawy stają się nie tylko pyszne i słodkie, ale i bardzo zdrowe. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom.

Kalafior romanesco: Pyszny i niskokaloryczny

Odżywianie
Wyglądem przypomina połączenie kalafiora z brokułem, choć robi bardziej spektakularne wrażenie wizualne i jest kilka razy zdrowszy niż obydwa te warzywa razem wzięte. Porównać można go ze spiralą, na końcu której umieszczono zielone różyczki przypominające wieżę zamkową. Jednak nie tylko oryginalny wygląd powinien zachwycać nas w kalafiorze romanesco. Na szczególne uznanie zasługują właściwości prozdrowotne tego warzywa. Okazuje się, że zielony kalafior pomaga schudnąć, chroni przed osteoporozą, wzmacnia układ nerwowy i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto go jeść.

Pandan: Superfood, który może stać się rywalem dla matchy

Inne zdrowe przepisy
W dobie mody na tak zwane "superfoods", czyli superprodukty wykazujące nietuzinkowe właściwości zdrowotne, pandan ma niemałe szanse podbić serca miłośników wyrafinowanych kulinarnych smaków i stać się poważnym konkurentem dla matchy. Wyróżnia go intensywny zielony kolor i cała seria nieprzeciętnych - zarówno kulinarnych jak i zdrowotnych - zdolności. Nie dość, że potrafi łagodzić uporczywe bóle głowy czy stawów i pomaga w problemach natury dermatologicznej, to w dodatku perfekcyjnie wzbogaca smak potraw i idealnie sprawdza się w kosmetyce. W końcu nie bez powodu nazywany jest "azjatycką wanilią". Co jeszcze warto wiedzieć o pandanie? O tym co nieco więcej poniżej.

Maranta trzcinowa: Właściwości i zastosowania

Zdrowe Odżywianie
Maranta to wyjątkowa roślina występująca w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje się dużymi i efektownymi liśćmi, dzięki którym zyskała popularność jako roślina dekoracyjna. To jednak nie wszystkie zalety maranty – z jej korzeni pozyskuje się niezwykle zdrową mączkę skrobiową, tzw. arrowroot. Jest ona idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu – zastąpi skrobię ziemniaczaną czy mąkę kukurydzianą, a nawet jajka. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze posiadają korzenie maranty trzcinowej i dlaczego jest to tak cenna roślina.

Polskie superfood: Zdrowe i tańsze od zagranicznych

Zdrowe Odżywianie
Spożywanie zdrowych i naturalnych produktów jest najlepszym sposobem na zachowanie dobrej kondycji całego ciała. Żywność bogata w witaminy, minerały i substancje bioaktywne wzmacnia serce i cały układ krążenia, wspiera narządy w procesach detoksykacji, a nawet ułatwia odchudzanie. Przede wszystkim jednak wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko infekcji. Nic dziwnego, że coraz więcej osób włącza do diety egzotyczne superfood, np. jagody goji czy komosę ryżową. Niestety są one drogie, a czasem też trudno dostępne. Dlatego podpowiadamy, które polskie produkty z powodzeniem zastąpią zagraniczne bomby witaminowe.

Polskie superfoods: Czym są i dlaczego warto je jeść?

Zdrowe Odżywianie
Mianem superfoods określa się produkty spożywcze naturalnego pochodzenia, które są nieprzetworzone i zawierają korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Dietetycy rekomendują, by włączyć je do codziennej diety. Lista superfoods nie jest stała i może się w niej znajdować wiele produktów, jednak często wśród nich można wymienić, m.in. nasiona chia, spirulinę, jagody goi czy inne egzotyczne artykuły. Okazuje się, że nie tylko trudnodostępne i pochodzące z odległych zakątków świata rośliny są korzystne dla zdrowia. Na takie miano zasługują również takie, które są powszechnie dostępne i to za niewygórowaną cenę. Dowiedz się, jakie produkty mogą być określane mianem polskich superfoods i jakie mają właściwości.