Tag: Wędliny a zdrowie

wędliny

6 faktów na temat przetworzonego mięsa

Medyczne Badania Naukowe
Przez dekady przetworzone mięso było wygodną opcją na każdy posiłek od śniadania (kiełbaski, bekon), lunch (mięso obiadowe) po kolację (burgery, hot dogi). Jednak od kiedy Światowa Organizacja Zdrowia zaczęła mówić o ryzyku zachorowania na raka związanym ze spożywaniem przetworzonego jedzenia, sytuacja się zmieniła. Tak więc jakie zagrożenie niesie ze sobą przetworzone mięso? Popatrzmy, co możemy zrobić, by nie rezygnując całkowicie z jedzenia przetworzonego mięsa, zminimalizować ryzyko zachorowania na raka.

Dziewięć składników, których nie powinno się nigdy mieszać

Choroba Sercowo-Naczyniowa
Wszyscy przyjmujemy od czasu do czasu jakieś leki w zależności od potrzeby czy choroby, jaka nas zaatakuje. Często nie myślimy jednak ani o konsekwencjach, ani skutkach ubocznych, a także reakcjach, jakie występują w organizmie. Istnieje pewna grupa żywności, której nie powinniśmy spożywać razem z pewna grupą leków. Są to kwestie pomijane na ulotkach przez producentów leków, a powinieneś o nich wiedzieć, bo niektóre mieszanki mogą być bardzo niebezpieczne.

Jak przechowywać żywność, żeby długo była świeża?

Przechowywanie
Zastanawiasz się, w jaki sposób najlepiej przechowywać potrawy, żeby nie utraciły swojego aromatu i smaku, albo co zrobić z nadmiarem pieczywa lub wędlin, które zostały po imprezie lub wystawnej kolacji? Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, dzięki którym nie będziesz marnować żywności i które jednocześnie sprawią, że zachowa apetyczny smak i świeżość. Zapewniamy, że triki przydadzą się każdej pani domu.

Co kryje się w wędlinach i jak wybrać te najlepsze?

Mięsa i Podroby
Problemy z zakupem wędlin dawno odeszły do lamusa. Lady uginają się od pięknych - przynajmniej na pierwszy rzut oka - wyrobów; szynek, kiełbas, parówek czy kaszanek. Możemy przebierać w produktach i wybrać ten, który jest według nas najlepszy. Oczywiście, to, co widzimy, nie zawsze przekłada się na dobry skład i jakość towarów. Producenci stosują sprytne sztuczki, które mają na celu stworzyć możliwe najbardziej efektowny wizualnie wyrób. Zatem co kryje się w wędlinach? Jak wybrać te gatunkowo najlepsze? Jaki kolor powinna mieć szynka? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Kontrowersyjne wędliny: Zdrowe czy szkodliwe?

Mięsa i Podroby
Polskie wędliny i wyroby mięsne uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim szynki. Wiele kontrowersji wzbudzają za to wyroby wędliniarskie produkowane z mięsa i podrobów, takie jak kaszanka czy salceson, oraz wędliny wytwarzane z mięsa oddzielanego mechanicznie od kości, czyli parówki oraz pasztet. Zdaniem wielu osób składają się one ze składników niskiej jakości, a wręcz spożywczych "odpadów". Jaka jest prawda? Co znajdziemy w salcesonie i kaszance? Których wędlin lepiej unikać, a które warto jeść?