Tag: Pigwa owoce

pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Owoce
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.


Podobne porady

walka z rakiem

Jak pomóc choremu na raka? Program Simontona

Leczenie Raka
Czynnik psychiczny jest niezwykle istotny w walce z rakiem. Jeśli blisko nas jest osoba, która przechodzi przez bardzo ciężkie chwile, związane z rozpoznaniem choroby nowotworowej lub kolejnymi fazami leczenia powinniśmy pomyśleć o wsparciu psychologicznym dla siebie i dla osoby pacjenta. Program Simontona powstał właśnie po to by pomóc chorym i ich rodzinom w uporaniu się z ogromną ilością stresu i napięcia, powiązanego z różnymi etapami choroby nowotworowej. Poniżej przedstawiam wam kilka rad związanych z możliwością prywatnego wykorzystania elementów tej metody, a także kilka wskazówek dotyczących uzyskania bardziej systemowej pomocy.
opalanie się

Co jeść, żeby ochronić skórę przed słońcem?·

Pielęgnacja cery
Promieniowanie słoneczne niekorzystnie działa na naszą skórę. Przyspiesza procesy starzenia, a u niektórych osób może nawet wywoływać alergię. Przed każdą ekspozycją na słońce powinniśmy nakładać na skórę cienką warstwę kremu lub balsamu z filtrem UV. Aplikację należy ponawiać kilkukrotnie w ciągu dnia, ponieważ krem łatwo ściera się lub spływa z twarzy. Nie zawsze jednak mamy ku temu warunki, dlatego warto rozejrzeć się za czymś, co zablokuje szkodliwe działanie promieni UV na dłużej. Okazuje się, że odpowiednia dieta może zwiększyć zdolność skóry do ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Kluczową rolę odgrywają tutaj antyoksydanty – związki chemiczne zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za przedwczesne starzenie.

Jak uprawiać pigwę?

Uprawa Owoców
Pigwa bardzo często mylona jest z pigwowcem. Są to jednak dwie różne rośliny - pigwa ma większe owoce o bardziej uniwersalnym smaku i przybiera formę drzewka, zaś pigwowiec to krzew z owocami mniejszymi i bardziej kwaśnymi. Owoce pigwy są nieco podobne do gruszek i są wspaniałe na przetwory i domowej roboty nalewki. Pigwa jest drzewem owocowym dość wymagającym w uprawie i dla dobrych plonów wymaga idealnych warunków.

7 przypraw i ziół pomocnych w walce z rakiem

Leczenie Raka
Przyprawy i zioła już od dawien dawna używane są do celów medycznych, takich jak niestrawność lub leczeniem innych problemów związanych z układem pokarmowym. Jednakże naukowcy nie są do końca pewni co do bezpośrednich, pozytywnych właściwości ziół i przypraw w odniesieniu do walki lub ochrony przed rakiem, i jego skutkami ubocznymi. Nie mniej jednak pośrednie korzyści w omawianym aspekcie są bardziej zauważalne. Przyprawy i zioła posiadają swój unikalny aromat, który waha się między silnym, a łagodnym przez co już niewielka zmiana w ich ilości, jest w stanie stworzyć odrębny smak. W walce z rakiem jest to o tyle ważny aspekt, że skutkiem ubocznym nowotworu może być utrata apetytu oraz zmiana postrzegania smaków, co z kolei prowadzi do spadku wagi. W tym przypadku przyprawy i zioła dodawane do potraw, mogą pomóc w stymulacji kubków smakowych oraz poprawić apetyt.
ostre przyprawy

Jak ostre jedzenie wpływa na nasze zdrowie?

Przyprawy
Istnieje dużo faktów i mitów na temat ostrego jedzenia. Niektórzy twierdzą, że pikantne potrawy źle wpływają na nasze zdrowie, jednak według badań przeprowadzonych przez naukowców coraz więcej osób przekonuje się do ostrych przypraw i papryczek chili. Co tak właściwie powodują ostre potrawy i jak wpływają na nasz organizm?

Sok z pigwy: Zapobiega infekcjom, wzmacnia kości

Odżywianie
Nie bez powodu dietetycy zachwycają się składem odżywczym oraz właściwościami pigwy. Owoc ten niewątpliwie należy do grupy najzdrowszych. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu trawiennego, a także pozytywnie wpływa na kości oraz stawy. Owoców pigwy najlepiej szukać latem, bo właśnie wtedy są dojrzałe i zdatne do jedzenia, a sok z nich przygotowany będzie doskonałym dodatkiem do napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go przez cały rok oraz w jaki sposób go przygotować.

Jak w naturalny sposób chronić się przed nowotworami?

Odżywianie
Co roku umiera na raka około osiem milionów osób. Niestety, spora część chorych to ludzie młodzi. W Polsce rak zabija około 100 tysięcy osób w ciągu roku. Polki i Polacy najczęściej chorują na raka płuc, jelita grubego, piersi, szyjki macicy i gruczołu krokowego. Lekarze i dietetycy zalecają, by podejmować działania prewencyjne, na przykład prowadzić zdrowy tryb życia. Wiąże się to oczywiście ze zdrowym odżywianiem. My podpowiadamy, które produkty warto uwzględnić w diecie, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.