Tag: Pigwa owoce

pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Owoce
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.


Podobne porady

walka z rakiem

Jak pomóc choremu na raka? Program Simontona

Leczenie Raka
Czynnik psychiczny jest niezwykle istotny w walce z rakiem. Jeśli blisko nas jest osoba, która przechodzi przez bardzo ciężkie chwile, związane z rozpoznaniem choroby nowotworowej lub kolejnymi fazami leczenia powinniśmy pomyśleć o wsparciu psychologicznym dla siebie i dla osoby pacjenta. Program Simontona powstał właśnie po to by pomóc chorym i ich rodzinom w uporaniu się z ogromną ilością stresu i napięcia, powiązanego z różnymi etapami choroby nowotworowej. Poniżej przedstawiam wam kilka rad związanych z możliwością prywatnego wykorzystania elementów tej metody, a także kilka wskazówek dotyczących uzyskania bardziej systemowej pomocy.
niezdrowe opalanie

Jak uniknąć raka skóry?

Rak Skóry
Złocisty kolor skóry kojarzy nam się z letnim urlopem. Słońce ma jednak dwie twarze: oprócz tej wzmacniającej kości i poprawiającej nastrój, także i tę, która może nas obdarować rakiem… Przeczytaj, skąd biorą się nowotwory skóry, jak je rozpoznać oraz jak zmniejszyć ryzyko zachorowania. Dowiedz się też, kto jest najbardziej narażony na raka skóry. Od tej wiedzy może zależeć twoje życie!
marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
ostre przyprawy

Jak ostre jedzenie wpływa na nasze zdrowie?

Przyprawy
Istnieje dużo faktów i mitów na temat ostrego jedzenia. Niektórzy twierdzą, że pikantne potrawy źle wpływają na nasze zdrowie, jednak według badań przeprowadzonych przez naukowców coraz więcej osób przekonuje się do ostrych przypraw i papryczek chili. Co tak właściwie powodują ostre potrawy i jak wpływają na nasz organizm?

Nasiona pigwy i ich cenne właściwości

Odżywianie
Pigwa uznawana jest za jeden z najzdrowszych polskich owoców. Jest pełna witamin i minerałów przez co doskonale wpływa na cały organizm. Jednak jak się okazuje, dużo zdrowsze od samego owocu są nasiona pigwy. Przygotowana z nich nalewka pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę, poprawi trawienie i wspomoże leczenie różnego rodzaju stanów zapalnych. Sprawdźmy, jak jeszcze nasiona pigwy wpływają na nasze zdrowie i jak przygotować leczniczą nalewkę na ich bazie.

Sok z pigwy: Zapobiega infekcjom, wzmacnia kości

Odżywianie
Nie bez powodu dietetycy zachwycają się składem odżywczym oraz właściwościami pigwy. Owoc ten niewątpliwie należy do grupy najzdrowszych. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu trawiennego, a także pozytywnie wpływa na kości oraz stawy. Owoców pigwy najlepiej szukać latem, bo właśnie wtedy są dojrzałe i zdatne do jedzenia, a sok z nich przygotowany będzie doskonałym dodatkiem do napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go przez cały rok oraz w jaki sposób go przygotować.

Jak w naturalny sposób chronić się przed nowotworami?

Odżywianie
Co roku umiera na raka około osiem milionów osób. Niestety, spora część chorych to ludzie młodzi. W Polsce rak zabija około 100 tysięcy osób w ciągu roku. Polki i Polacy najczęściej chorują na raka płuc, jelita grubego, piersi, szyjki macicy i gruczołu krokowego. Lekarze i dietetycy zalecają, by podejmować działania prewencyjne, na przykład prowadzić zdrowy tryb życia. Wiąże się to oczywiście ze zdrowym odżywianiem. My podpowiadamy, które produkty warto uwzględnić w diecie, żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.