Tag: Biszkopt na tort

biszkopt na tort

Jak zrobić biszkopt na tort?

Ciasta
Zbliża się ważna okazja, a ty chciałabyś ją uczcić samodzielnie przygotowanym tortem? Słuszna decyzja. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny biszkoptowy spód na tort. Doskonale nada się do wielu przepisów, pozwalając ci stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Do dzieła!

Jak upiec biszkopt?

Techniki pieczenia
Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów. Biszkopty, bo o nich mowa, stanowią podstawę efektownych tortów, kuszących kolorami letnich ciast z owocami, czy tych dekorowanych rozmaitymi kremami, od których równie trudno oderwać wzrok. Na pierwszy rzut oka można ulec - bardzo mylnemu skądinąd - wrażeniu, że są bardzo proste w wykonaniu. Praktyka pokazuje jednak, że z uwagi na ich wyjątkową delikatność wymagają specjalnego traktowania. Podpowiadamy, jak dzięki zastosowaniu sprawdzonych, babcinych sposobów upiec biszkopt doskonały, czyli jakich składników użyć, aby prezentował się idealnie, "nie opadł", kusił miękkością, był, rzecz jasna, wyśmienity w smaku i wyjaśniamy, dlaczego warto dodać do niego... ocet.


Podobne porady

biszkopt z truskawkami

Jak zrobić biszkopt z truskawkami?

Ciasta
Byłaś ostatnio w odwiedzinach u koleżanki i jadłaś pyszne babeczki czekoladowe. Koleżanka sama je przygotowała i byłaś pod wielkim wrażeniem. Tym razem to Ty zaprosiłaś koleżankę do siebie i głowisz się co przygotować, aby nie wypaść gorzej. Podpowiadamy! Wykorzystaj owoce sezonowe, jak na przykład truskawki i zrób biszkopt z truskawkami. Zapewniamy, że wyjdzie pyszny.
biszkopt kakaowy

Jak zrobić biszkopt kakaowy?

Podstawy pieczenia
Cudowny kakaowy biszkopt możesz wypełnić bitą śmietaną i owocami, lukrem czekoladowym lub każdą inną masą, która przyjdzie ci do głowy. Tak czy inaczej stworzysz pyszny deser, który posmakuje całej rodzinie. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić doskonały biszkopt kakaowy.
biszkopciki z nadzieniem

Jak zrobić biszkopciki z nadzieniem?

Proste przepisy
Robienie biszkoptów jest bardzo proste. Nie wymagają one dużo nakładu pracy. Są idealną przekąską na domowej imprezie. Powinny smakować zarówno dorosłym jak i dzieciom. Doskonale sprawdzą się w każdej sytuacji. Można robić różne wersje tych ciasteczek, w zależności od nadzienia. Możemy wykorzystać, np. czekoladę bądź dżem porzeczkowy. Poniżej znajdziesz przepis.
Biszkopt z budyniem

Jak zrobić biszkopt z kremem budyniowym?

Ciasta
Jak każdy wie trudno upiec biszkopt idealny. Lecz mamy na to sposób! Zapoznaj się z przepisem na biszkopt z kremem budyniowym i przekonaj się, że upieczenie go jest naprawdę proste!
biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Jak zrobić biszkopt z truskawkami i śmietaną?

Ciasta
Deser lekki i owocowy – idealny na lato. Przepis na biszkopt ma długą historię, my stosujemy go już ponad 20 lat i jak do tej pory nigdy nas nie zawiódł. A oto kilka sprawdzonych trików. Jajka ubijamy na parze, co gwarantuje puszystą masę. Większość mąki zastępujemy mąką ziemniaczaną, czemu nasz biszkopt zawdzięcza niebywałą lekkość. Wszystkie składniki na koniec lekko mieszamy drewnianą kopyścią, co sprawia, że masa nie opadnie. Z zamieszczonego przepisu możesz osobno upiec dwa biszkopty (taką strategię przyjęliśmy my) lub jeden, który później przekroisz na pół. W tym drugim przypadku tortownica powinna mieć minimum 26 cm średnicy, a biszkopt należy piec około 45-50 minut.
spód do tarty

Spody do ciast - przepisy i porady

Techniki pieczenia
Chcesz upiec spód idealny? Na początku zapoznaj się z najważniejszymi zasadami. Formy, w której pieczesz kruchy spód, nie natłuszczaj. Nim wstawisz ją do piekarnika, dość gęsto ponakłuwaj ciasto widelcem i posyp suchym ryżem. Podczas pieczenia spód nie będzie rósł. Zamiast surowych żółtek dodaj ugotowane na twardo i przetarte przez sitko – ciasto nabierze kruchości. Mąkę przesiewaj przez sitko – biszkopt będzie puszysty i lekki. O czym jeszcze należy pamiętać?