Tag: Liczi owoce

liczi

Jak obrać liczi?

Owoce
Liczi, inaczej śliwka chińska pochodzi z rejonu Kambodży i uprawiana jest tam już od ponad 2000 lat. Obecnie uprawa liczi obejmuje całą południowo-wschodnią Azję, wschodnią Australię i Oceanię, południową Afrykę, a także dwa gorące stany w USA – Florydę i Hawaje. Owoce liczi trafiły na nasz rynek już jakiś czas temu. Jednak popularność zdobywają powoli i dopiero całkiem niedawno zrobiło się o nich głośno na większą skalę. Liczi przypomina kształtem maliny, ale są od nich dużo większe i mają jaskrawokarminowy, żółty lub żółtobrązowy kolor. Według jednych smak liczi przypomina troszkę smak winogron. Inni twierdzą, że liczi ma smak tropikalnego kwiatu. Ale tak naprawdę ciężko jest go określić. Trzeba spróbować. Ale zanim spróbujesz, musisz liczi obrać. Niby nic trudnego, ale w razie problemów poniżej znajdziesz instrukcje krok po kroku jak to zrobić.
owoce liczi

Jak zasadzić liczi?

Drzewa
Liczi rośnie na drzewach dochodzących nawet do 10 metrów wysokości. Liczi wymaga dużo słońca, nie znosi mrozów, ale potrzebuje chłodu, aby wypuścić owoce. Można z powodzeniem wyhodować drzewko liczi z nasion, ale musisz bardzo o nie dbać i odpowiednio je pielęgnować. Liczi bardzo długo rośnie do swoich prawidłowych rozmiarów. Ale może to i dobrze. Liczi nie przetrwałoby naszej mroźnej zimy. Ale małe liczi w doniczce w domu pięknie będzie się prezentowało. Jak zatem zasadzić swoje własne liczi?
owoce liczi

Dlaczego warto jeść liczi?

Owoce
Liczi, popularny owoc spożywany na całym świecie, ma delikatny słodkawy smak i imponującą gamę składników odżywczych. Ten różowy owoc zawiera wiele witamin i niezbędnych minerałów oraz przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć z groźnymi chorobami. Poniżej możemy dowiedzieć się więcej o unikalnych właściwościach pysznego owocu liczi!


Podobne porady

Klon japoński

Jak zasadzić klon japoński w doniczce?

Sadzenie
Japońskie klony są idealne do sadzenia w doniczkach, ponieważ są one roślinami wolno rosnącymi, a dodatkowo robią oszałamiające wrażenie. Oprócz tego, że klon japoński jest łatwy w utrzymaniu, będzie dostarczał Ci w lecie dużo radości swoimi pięknymi liśćmi, które zmieniają kolor wraz z napływem coraz chłodniejszej pogody. Oczekuj burzy ognistej czerwieni, brunatnego brązu, koloru pomarańczowego i żółtego jak masło.
drink z ginem i liczi

Jak zrobić orzeźwiającego drinka z ginem i liczi?

Drinki Alkoholowe
Odświeżający, nie za słodki idealny na każdą porę roku. Połączenie ginu ze świeżym ogórkiem i liczi to strzał w dziesiątkę. Wypróbuj tego drinka, a zaskoczy cię smakiem tak pozytywnie, że zechcesz do niego wracać, gdy tylko nadarzy się okazja.

Jak wyhodować ananasa w domu?

Sadzenie
Lubisz egzotyczne rośliny? Jeśli tak, zasadź w swoim domu ananasa. Dojrzały owoc kupisz w sklepie już za kilka złotych. Potem wystarczy tylko oddzielić pióropusz (tzw. rozetę) od reszty i zabrać się za ukorzenianie ananasa. Wprawdzie na efekt swojej pracy trochę poczekasz - nowy ananas może pojawić się nawet dopiero po dwóch latach - ale myślę, że warto go zasadzić. Już nim pojawi się owoc, cała roślina będzie stanowić oryginalny element wystroju twojego pokoju.

Jak sadzić fiołki wonne?

Kwiaty w Ogrodzie
Chyba każdy z nas ceni sobie te maleńkie, pięknie pachnące kwiatuszki, które najczęściej spotykane są w parkach na rabatkach i pod drzewami. Fiołek wonny jest rośliną półzimozieloną, co oznacza, że część liści nie obumiera zimą tylko pozostaje, aż do wiosny. Co ciekawe listki fiołka można dodać do zup i sałatek wiosennych, zaś kwiatki kandyzować i robić z nich syropy. Fiołki zawierają dużo witaminy C oraz działają wykrztuśnie, rozkurczowo, moczopędnie i napotnie. Warto je zatem posadzić w swoim ogródku.
Warzywa do ponownego zasadzenia

5 warzyw, których ścinki można ponownie zasadzić

Sadzenie
Jeśli lubisz spędzać czas w kuchni, to na pewno przez większość czasu kroisz warzywa, porcjujesz mięso czy przyprawiasz swoje kulinarne arcydzieła. To świetnie, że znasz się na kuchni, ale czy wiedziałaś, że możesz ponownie wykorzystać ścinki warzyw?     Po przeczytaniu tego na pewno zastanowisz się dwa razy, nim wyrzucisz do kosza jakieś resztki warzyw. Zawsze możesz użyć ich jako nawozu, jednak nasza metoda jest bardziej niekonwencjonalna i dość przydatna.   I nie, nie musisz znać się na ogrodnictwie, by się tym zajmować. Wystarczy, że będziesz mieć resztki warzyw z kuchni i możesz zaczynać. Oto lista 5 kuchennych warzyw, które możesz ponownie wykorzystać.