Tag: Blanszowanie brokułów

Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.



Podobne porady

Brokuły

Jak gotować brokuły?·

Podstawy gotowania
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą one z Włoch - z języka włoskiego piccoli bracci oznacza "małe rączki". Ich wartość odżywcza jest o wiele większa, niż kalafiora. Poniżej przedstawiam dokładną instrukcję dotyczącą gotowania brokułów.
pieczarki

Jak uprawiać pieczarki w domu?

Inne rośliny
Wielu ogrodników zastanawia się nad tym, czy możliwa jest hodowla grzybów w domu? I jak się okazuje na przykładzie pieczarek, nie jest to wcale takie trudne. Te specyficzne grzyby są zazwyczaj uprawiane w pomieszczeniach, a nie w ogrodzie. Możesz kupić gotowy zestaw do uprawy pieczarek lub przygotować swoje własne małe poletko. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się jak to zrobić.
zupa krem z brokułów

Jak zrobić zupę krem z brokułów?

Zupy
Bardzo prosty przepis na zupę krem z brokułów. Ciekawostką jest to, że do zrobienia tej zupy nie potrzeba nam śmietany, więc zupka nie będzie mocno kaloryczna. Gorąco polecam.
Brokuły z indyjskim sosem

Jak zrobić brokuły z sosem indyjskim?

Dania wegetariańskie
Sos na bazie jogurtu naturalnego ze szczyptą orientalnych przypraw idealnie komponuje się z brokułami. Ten niebanalny przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia nie ma takiej osoby, która zdoła mu się oprzeć. Możecie być pewni, że brokuły podane z naszym sosem zawstydzą niejedno danie na waszym stole. Tak przygotowane warzywa możecie podawać jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który pomoże wam w jego przygotowaniu.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.

Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

Odżywianie
Pieczarki to zdecydowanie jedne z najchętniej jedzonych grzybów na świecie. Dodajemy je do sosów, zup, mięs i sałatek. Smażymy, dusimy i marynujemy. Mimo krytycznych opinii, w które nie warto wierzyć, wciąż nie tracą na popularności. Pieczarki - wbrew temu, co mówią ich przeciwnicy - nie są bezwartościowym produktem. Liczne badania dowodzą, że te małe, niepozorne grzybki to cenne źródło wartości odżywczych. Ponadto, wykazują właściwości antynowotworowe. Nie są to jedyne powody, dla których warto regularnie je jeść. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze.