Tag: Blanszowanie brokułów

Blanszowanie warzyw

Jak blanszować warzywa?

Podstawy gotowania

Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie produktów działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki blanszowaniu warzywa zachowają swój piękny kolor, witaminy i smak, jednocześnie będąc bardziej miękkimi i oczyszczonymi z bakterii.



Podobne porady

pieczarki

Jak uprawiać pieczarki w domu?

Inne rośliny
Wielu ogrodników zastanawia się nad tym, czy możliwa jest hodowla grzybów w domu? I jak się okazuje na przykładzie pieczarek, nie jest to wcale takie trudne. Te specyficzne grzyby są zazwyczaj uprawiane w pomieszczeniach, a nie w ogrodzie. Możesz kupić gotowy zestaw do uprawy pieczarek lub przygotować swoje własne małe poletko. Przeczytaj poniższe wskazówki, a dowiesz się jak to zrobić.
grzyby

Jak zamrozić grzyby?

Przetwory
W sezonie grzybowym zbierasz wiele grzybów, ale nie jesteś w stanie zjeść wszystkich od razu. Najchętniej zostawiłabyś je sobie na później. Nic prostszego, proponuję je zamrozić. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz instrukcje.
sałatka z kabanosów

Jak zrobić sałatkę z kabanosów i czerwonej fasoli?

Sałatki
Gdy po raz pierwszy dostałam przepis na tą sałatę pomyślałam sobie, że jest troszkę uboga w składniki i chyba nie bardzo to połączenie będzie mi odpowiadało. Ale nawet nie wiecie, jak pozytywnie się zaskoczyłam. Naprawdę niczego więcej tutaj nie trzeba. Sałatka jest pyszna i sycąca. Prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy.
Krem brokułowy

Jak zrobić krem brokułowy?

Zupy
Poniżej przedstawiam jeden z najłatwiejszych i najlepszych przepisów jakie znalazłam na krem brokułowy. Krem ten jest dobrą bazą pod inne zupy. Jeśli chcesz podkręcić nieco smak to możesz do niego dodać tartego sera cheddar.
gotowane pieczarki

Jak ugotować pieczarki?

Podstawy gotowania
Pieczarki to dodatek, który przyda się wszędzie. Niezależnie od tego, czy chcesz zapiec je na pizzy, wzbogacić nimi zapiekanki, czy tosty, przyrządzenie pieczarek może być trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Na szczęście dzięki tej poradzie dowiesz się jak w prosty sposób ugotować pieczarki, które zawsze będą delikatne i soczyste. Do dzieła.

Pięć powodów, dla których warto jeść pieczarki

Odżywianie
Pieczarki to zdecydowanie jedne z najchętniej jedzonych grzybów na świecie. Dodajemy je do sosów, zup, mięs i sałatek. Smażymy, dusimy i marynujemy. Mimo krytycznych opinii, w które nie warto wierzyć, wciąż nie tracą na popularności. Pieczarki - wbrew temu, co mówią ich przeciwnicy - nie są bezwartościowym produktem. Liczne badania dowodzą, że te małe, niepozorne grzybki to cenne źródło wartości odżywczych. Ponadto, wykazują właściwości antynowotworowe. Nie są to jedyne powody, dla których warto regularnie je jeść. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze.