Tag: Pomelo jak jeść

obieranie pomelo

Jak obrać pomelo?·

Owoce
Pomelo (pomarańcza olbrzymia) jest dużym cytrusowym owocem. Wyglądem przypomina grejpfruta. Jest to połączenie grejpfruta, pomarańczy i melona. Smakuje podobnie do grejpfruta, ale nie jest tak gorzki. Przeczytaj jak obrać pomelo i które jego części jeść, aby rozkoszować się jego smakiem.


Podobne porady

obieranie pomidora ze skóry

Jak łatwo obrać pomidora?

Podstawy gotowania
Obieranie pomidorów od zawsze przysparza ci sporo trudności? Nie tobie jednej! Skórka nie chce odchodzić, za to miąższ tylko czeka na to, by wypłynąć przez zbyt głęboko zrobione nacięcie. Nic dziwnego, że doprowadza cię to do szewskiej pasji… Nie martw się, po zapoznaniu się z poniższymi poradami wnet zapomnisz o tym problemie! Okazuje się, że wystarczy się trzymać kilku prostych zasad, by cieniutko i bez wysiłku ściągnąć skórkę, a potem szybko i sprawnie pokroić pomidora.
cebula

Jak szybko obrać cebulę?

Warzywa
Cebula to ważny składnik wielu potraw, jednak ma ona jedną wadę – czasami wyjątkowo źle się obiera. I o ile z jedną cebulką jeszcze jesteśmy sobie w stanie poradzić, to w sytuacji kiedy potrzebujemy ich całą garść, robi się problem. Na szczęście istnieje prosty i niewymagający wiele wysiłku sposób na obranie wielu cebul jednocześnie. Oszczędzi on dużo czasu i nerwów wszystkim tym, którzy nie lubią lub nie chcą spędzać całego dnia w kuchni. Oto on:
jajka

Jak uniknąć błędów podczas przyrządzania potraw z jajek?

Potrawy z jajka
Jajka ugotowane na twardo są prawdopodobnie najbardziej popularnym sposobem ich przyrządzania. Każdy jednak, kto zobaczył szarozielone żółtko i poczuł siarkawy zapach wie, że najbardziej popularny nie oznacza niezawodny.
ziemniaki

Jak szybko obrać ziemniaki?

Techniki gotowania
Jeżeli przygotowując duży obiad dla rodziny i chcesz zaoszczędzić sporo czasu na obieranie ziemniaków, mamy dla ciebie propozycję. Po co obierać je przed gotowaniem, skoro zajmuje to mnóstwo czasu, a do tego marnujemy sporą część ziemniaka, skoro  można w szybki sposób obrać je po ugotowaniu.
karambola

Jak podawać karambolę?

Owoce
Karambola to soczysty owoc tropikalny rosnący w Tajlandii oraz południowo – wschodniej Azji, Australii, Południowej Ameryce, ale również na Hawajach i Florydzie. Tak więc nie są łatwo dostępne w lokalnym sklepie spożywczym czy markecie. Karambola to świetny owoc na miesiące zimowe, kiedy są ławo dostępne. Ponieważ ma dużą zawartość witaminy C, pomaga zwalczać przeziębienie i grypę.
mango obieranie

3 sposoby, jak obierać mango

Owoce
Ten tropikalny owoc pochodzi z Indii i Azji Południowo -Wschodniej. Mango ma niesamowity smak. Prócz niezwykłego smaku i aromatu, mango jest pełne przeciwutleniaczy, które mają zdolność zwalczania raka jelita grubego, piersi, prostaty, płuc i białaczki. Mango utrzymuje poziom cholesterolu i cukru w normie. Wspomaga układ odpornościowy i trawienie, pomaga stracić na wadze oraz poprawić wzrok i życie seksualne. A jak szybko dobrać się do wnętrza tego słodkiego owocu? Wskazówki znajdziesz w dalszej części artykułu.

Powody, dla których warto jeść skórkę mango

Owoce
Owoc mango jest doskonałym źródłem składników odżywczych, a co więcej jest przepyszny w smaku. W jego skórce znajduje się bogactwo witamin, antyoksydantów oraz innych dobroczynnych substancji. Dzieje się tak dlatego, że jest ona zaprojektowana w taki sposób, aby chronić owoc przed zagrożeniami, takimi jak pleśń, infekcje grzybicze, wirusy, bakterie czy pasożyty. Kiedy spożywamy skórkę mango, to zawarte w niej związki chronią również komórki i tkanki, przyczyniając się do poprawy naszego zdrowia. Dzięki niej możemy uregulować poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, usprawnić trawienie, pozbyć się zbędnych kilogramów, zniwelować zaparcia, pokonać problemy skórne oraz zmniejszyć stan zapalny, a nawet zapobiegać różnym rodzajom nowotworu.