Tag: Jak spowolnić proces starzenia się

starzenie się

10 codziennych nawyków, które przyspieszają proces starzenia się

Zdrowie Kobiety
Czy wyglądasz starzej niż wskazywałby na to twój wiek? Prócz genetyki istnieje jeszcze wiele czynników, które sprawiają, że nie wyglądamy tak młodo, jak byśmy chcieli. Przedstawiamy 10 zwyczajów, które sprawiają, że szybciej się starzejemy. Zrezygnowanie z nich pozwoli przywrócić ci młody wygląd bez stosowania botoksu czy operacji chirurgicznych. Nigdy nie jest za późno, by zacząć dbać o siebie, więc warto wprowadzić zmiany do swojego życia już teraz.


Podobne porady

Maseczka opóźniająca proces starzenia się skóry

Maseczka opóźniająca proces starzenia się skóry

Cera dojrzała
Starzenie się skóry nie oznacza pojawiania się zmarszczek. Zazwyczaj oznacza spowolnienie procesu odnawiania się skóry, a pierwsze efekty, czyli zmarszczki, pojawiają się dużo później. Jeżeli chcesz prawidłowo zadbać o swoją skórę i opóźnić powstawanie pierwszych zmarszczek, musisz przestrzegać kilku ważnych zasad. Po pierwsze, rozpocznij pielęgnację przeciwstarzeniową już około 30. roku życia.

Bazylia zmniejsza stany zapalne i hamuje proces starzenia

Przyprawy
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), znana też jako ziele świętego Józefa, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Często stosowana jest jako przyprawa, a pochodzi z tropikalnych obszarów Azji. Bazylia jest niezwykle popularna we włoskiej kuchni. Stanowi jeden z głównych składników sosu pesto. Stosowana jest także w kuchniach indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Słowo "bazylia" pochodzi od greckiego "basileus", co oznacza "król". Oksfordzki słownik języka angielskiego podaje, iż bazylia stosowana była jako królewskie zioło do wytwarzania maści, leków, a także do kąpieli. Istnieje wiele ciekawych historii związanych z aromatyczną bazylią. Francuzi często nazywają ją “l’herbe royale” (królewskim zielem), natomiast w żydowskim folklorze uważana jest za zioło dające siłę w czasie postu. Istnieją różne odmiany bazylii, które mają odmienne smaki i zapachy. Słodka bazylia (najbardziej dostępna i stosowana w kuchni włoskiej) ma silny czosnkowy zapach ze względu na dużą zawartość substancji o nazwie eugenol. Z kolei bazylia cytrynowa i limonowa mają silny cytrusowy zapach dzięki dużej zawartości limonenu.