Tag: Skutki uboczne spożywania imbiru

imbir

Kiedy należy unikać imbiru?

Medycyna Naturalna
Imbir to roślina pochodzi z Chin i jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na naszej planecie. Jest bardzo bogata w substancje odżywcze i związki biologicznie czynne, a tym samym korzystnie wpływa na całe ciało i może być stosowane zarówno w kuchni jaki i medycynie naturalnej. Jednakże, pomimo tego, że imbir jest użyteczny w przypadku licznych problemów zdrowotnych, nie jest zalecane w następujących wypadkach:


Podobne porady

soja

Co dzieje się z naszym organizmem, gdy regularnie spożywany soję?

Medyczne Badania Naukowe
Soja często reklamowana jest jako jeden z najzdrowszych składników nowoczesnej diety. Istnieje jednak wiele dowodów, które pokazują nam coś zupełnie innego. Ludzki organizm niezbyt dobrze radzi sobie z obecnością tej substancji, co może prowadzić do dość poważnych konsekwencji. Oto kilka powodów, które sprawią, że rozważycie uczynienie soi częścią swojej codziennej diety.
czosnek

7 udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych czosnku

Medycyna Naturalna
Czosnek to bardzo popularne warzywo stosowane w formie przyprawy i można je spotkać w wielu potrawach. Wspiera nie tylko nasze zdrowie, ale także wpływa na samopoczucie i sprawność fizyczną. Jednym z najprostszych, a jednocześnie najlepszych sposobów na to, by wykorzystać te właściwości, jest wyciskanie z niego soku. Oto kilka powodów, dla których warto to robić.
omega 3 właściwości

Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma kwas tłuszczowy omega 3?

Zdrowa Dieta
Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla naszego organizmu, aby pracował na pełnych obrotach i bez większych przeszkód. Niestety, wiele osób spożywa zbyt mało kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca o połowę! Dlatego osoby, które mają problemy z sercem powinny jeść produkty zawierające omega 3. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą kwas tłuszczowy omega 3?

10 korzyści z jedzenia kaszy bulgur

Odżywianie
Kasza bulgur jest najbardziej bogatą w wartości odżywcze kaszą z rodziny pszenicznych. Jej siostry, czyli kasza manna i kuskus nie są aż tak zdrowe i wartościowe. Kasza bulgur, zanim trafi do naszych rąk, przechodzi długi proces przygotowania. Pszenica jest gotowana, suszona, a potem rozdrabniana. Efektem tego procesu jest kasza o brązowo- żółtej barwie, charakterystycznym smaku i zapachu, przypominającym nieco aromat orzechów. Kasza bulgur posiada zaskakująco wiele korzyści zdrowotnych, które są bardzo doceniane wśród dietetyków i lekarzy. Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy, a także obniżają poziom cukru we krwi. To tylko zapowiedź szeregu cennych właściwości tego rodzaju kaszy. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat kaszy bulgur, a także korzyści płynące z jej spożywania.

Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.

Naturalne antybiotyki: Działają skuteczniej niż lek

Medycyna Naturalna
Zdrowotne właściwości naturalnych antybiotyków sprawiają, że mogą śmiało konkurować, a nawet zastąpić apetyczne specyfiki. Nie tylko wyjątkowo dobroczynnie wpływają na nasz układ immunologiczny, ale jednocześnie - niszcząc wolne rodniki - minimalizują ryzyko pojawienia się rozmaitych nowotworów i szeregu innych chorób. Przyjrzyjmy się wybranym naturalnym antybiotykom nieco bliżej, bo naprawdę warto.

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Przyprawy
Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one: