Tag: Skutki uboczne spożywania imbiru

imbir

Kiedy należy unikać imbiru?

Medycyna Naturalna
Imbir to roślina pochodzi z Chin i jest uważana za jedną z najzdrowszych roślin na naszej planecie. Jest bardzo bogata w substancje odżywcze i związki biologicznie czynne, a tym samym korzystnie wpływa na całe ciało i może być stosowane zarówno w kuchni jaki i medycynie naturalnej. Jednakże, pomimo tego, że imbir jest użyteczny w przypadku licznych problemów zdrowotnych, nie jest zalecane w następujących wypadkach:


Podobne porady

soja

Co dzieje się z naszym organizmem, gdy regularnie spożywany soję?

Medyczne Badania Naukowe
Soja często reklamowana jest jako jeden z najzdrowszych składników nowoczesnej diety. Istnieje jednak wiele dowodów, które pokazują nam coś zupełnie innego. Ludzki organizm niezbyt dobrze radzi sobie z obecnością tej substancji, co może prowadzić do dość poważnych konsekwencji. Oto kilka powodów, które sprawią, że rozważycie uczynienie soi częścią swojej codziennej diety.
miód i czosnek

Niesamowita mieszanka, która leczy wiele chorób

Ziołolecznictwo
Jakie wspólne właściwości mogą mieć ocet jabłkowy, miód i czosnek? Zmieszane potrafią stworzyć silny środek przeciwgrzybiczny i przeciwutleniający. Pomoże on nam w pozbyciu się wszelkich szkodliwych składników z organizmu oraz zapobiec wielu chorobom - nawet nowotworowym. Wymienione powyżej niesamowite składniki przynoszą wymierne korzyści każdej osobie, która regularnie stosuje wykonany z nich tonik.
profilaktyka nowotworowa

Profilaktyka antynowotworowa

Inny Rak
Nowotwory są plagą naszych czasów. Powstają na skutek nieprawidłowego wzrostu komórek w organizmie, którego przyczyną jest uszkodzenie lub mutacja pewnych kluczowych genów, szczególnie DNA komórek. Niestety, czasami pomagamy nowotworom w ich powstaniu, poprzez palenie tytoniu, stosowanie nieodpowiedniej diety, poddawanie skóry długotrwałemu działaniu promieni UV. Warto więc wprowadzić kilka zmian w dotychczasowym trybie życia, zacząć dbać o swój organizm i w ten sposób powiedzieć NIE nowotworowi.
omega 3 właściwości

Jakie znaczenie dla naszego organizmu ma kwas tłuszczowy omega 3?

Zdrowa Dieta
Kwasy tłuszczowe omega 3 są niezbędne dla naszego organizmu, aby pracował na pełnych obrotach i bez większych przeszkód. Niestety, wiele osób spożywa zbyt mało kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą nawet zmniejszyć ryzyko chorób serca o połowę! Dlatego osoby, które mają problemy z sercem powinny jeść produkty zawierające omega 3. Jakie jeszcze korzyści niesie ze sobą kwas tłuszczowy omega 3?

Dieta kobiety karmiącej: Co powinno się w niej znaleźć?

Opieka nad dzieckiem
Karmienie piersią to świetny sposób, aby wzmocnić więź matki z dzieckiem, a także budować naturalną odporność maluszka. Choć karmienie piersią to całkowicie naturalny proces, wiele młodych matek ma z tym problem. Dotyczy on głównie zbyt niskiego poziomu produkcji mleka, który może być spowodowany kwestiami hormonalnymi, reakcją na niektóre leki oraz jedzeniem zbyt dużej ilości szałwii i mięty pieprzowej. Z problemem zbyt małej ilości produkowanego mleka kobiety zmagają się od pokoleń, stąd też istnieje wiele sprawdzonych i całkowicie naturalnych metod, które pozwolą temu zaradzić. Oto lista kilku naturalnych produktów:

10 korzyści z jedzenia kaszy bulgur

Odżywianie
Kasza bulgur jest najbardziej bogatą w wartości odżywcze kaszą z rodziny pszenicznych. Jej siostry, czyli kasza manna i kuskus nie są aż tak zdrowe i wartościowe. Kasza bulgur, zanim trafi do naszych rąk, przechodzi długi proces przygotowania. Pszenica jest gotowana, suszona, a potem rozdrabniana. Efektem tego procesu jest kasza o brązowo- żółtej barwie, charakterystycznym smaku i zapachu, przypominającym nieco aromat orzechów. Kasza bulgur posiada zaskakująco wiele korzyści zdrowotnych, które są bardzo doceniane wśród dietetyków i lekarzy. Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy, a także obniżają poziom cukru we krwi. To tylko zapowiedź szeregu cennych właściwości tego rodzaju kaszy. Poniżej przedstawiamy najważniejsze informacje na temat kaszy bulgur, a także korzyści płynące z jej spożywania.

Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.