Tag: Masło zalety

Masło i margaryna

Masło czy margaryna : Co jest zdrowsze?

Produkty Mleczne
Debaty na temat tego jakiego tłuszczu używać, trwają od dawna. Większość żywieniowców twierdzi, że masło jest zdrowsze pod warunkiem, że nie będziemy go spożywać w nadmiernych ilościach. Choć oba produkty zawierają podobną ilość tłuszczu bo ok. 81% w 100g, margaryna w ogólnej klasyfikacji przegrywa, gdyż zawiera wiele dodatkowych substancji, które zmieniają jej kolor z szarej nieapetycznej papki w złocisty produkt.
masło

Czy masło jest zdrowe?

Zdrowe Odżywianie
Co myślisz widząc przed sobą kostkę masła? Cholesterol? Tłuszcz? Nasycone kwasy tłuszczowe? Od dawna masło nie kojarzy się nam z niczym dobrym. Niemała w tym zasługa wielkich koncernów, które od dziesięcioleci próbują nas przekonać, że masło to samo zło. Jednak prawdziwe, zrobione na bazie śmietany masło to źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Przeczytaj poniższy artykuł i sam oceń, czy masło rzeczywiście jest niezdrowe. Weź to pod uwagę gdy następnym razem będziesz się zastanawiać czym posmarować kanapki.


Podobne porady

brodawki

Jak leczyć brodawki?

Skóra
Leczenie brodawek możemy przeprowadzić na kilka sposobów. Niektórzy uważają, że przypadłość tą można leczyć za pomocą skórki banana. Przeczytaj poniższe wskazówki, a być może znajdziesz rozwiązanie odpowiednie dla siebie.
masło klarowane

Jak zrobić masło klarowane?

Nabiał
Masło klarowane przydatne jest szczególnie do głębokiego smażenia i pieczenia. Dlaczego? To proste, można je podgrzać do wysokiej temperatury, nie obawiając się przypalenia. Jego zaletą jest również to, że z powodu małej zawartości wody jest dużo trwalsze niż zwykłe masło. Szczelnie zamknięte w chłodziarce możesz przechowywać nawet kilka miesięcy. Jak zrobić takie masło przeczytasz poniżej.
masło klarowane

Jak sklarować masło?

Techniki gotowania
Jeśli ty też lubisz smażone potrawy, wiesz dobrze, że najlepiej smakują te z nich, które smażymy na pachnącym masełku. Niestety, zwykłe masło szybko się pali, co sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest mocno ograniczone. Istnieje jednak proste rozwiązanie tego problemu – masło klarowane. Jego zrobienie zajmie ci kilkanaście minut, a używać go możesz przez długi czas. Pamiętaj, żeby do sklarowania użyć dobrej jakości masła. Nie oszczędzaj na nim, a uzyskasz niezawodny tłuszcz, który nada twoim potrawom wyjątkowy smak i aromat.
Niezdrowe produkty

5 wybielanych produktów spożywczych, które są dla nas trujące

Odżywianie
Czy wiesz, że prawdopodobnie codziennie spożywasz przynajmniej 5 chemicznie wybielanych produktów spożywczych, które są szkodliwe dla twojego zdrowia? Lista ta zawiera sól kuchenną, biały cukier, krowie mleko, rafinowaną mąkę oraz margarynę. W poniższym artykule postaramy się wyjaśniać, dlaczego produkty te są tak szkodliwe. Zaproponujemy również kilka zdrowych alternatyw, które poprawią stan naszego zdrowia.

Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Produkty Mleczne
Produkty na bazie masła, wprowadzone do obrotu, zwykle poddawane są różnym rodzajom obróbki i nigdy nie powinno się ich określać jako w pełni zdrowe. Można również usłyszeć, że margaryny są o wiele zdrowsze od masła. Oczywiście jest to nieprawda. Czasami trudno jest odróżnić, który rodzaj masła lub margaryny jest tym właściwym, ponieważ są one do siebie podobne.

Dziesięć posiłków, których nie powinieneś nigdy jeść

Produkty Mleczne
Jeśli pragniesz przeżyć swoje życie ciesząc się dobrym zdrowiem, ogromne znaczenie ma dieta. Nawet codzienne ćwiczenia nie pomogą utrzymać formy, jeśli nie będziesz zwracać uwagi na spożywane posiłki. Wielu ludzi nie słucha ostrzeżeń, dotyczących niezdrowego odżywiania. Wciąż sięgają po śmieciowe jedzenie, nie zdając sobie sprawy, jakie szkody wyrządza ono w organizmie.

Umiar jest kluczem do zdrowia

Problemem jest głównie to, że skutki niezdrowego odżywiania nie będą odczuwane przez ciebie natychmiastowo. Dopiero po paru latach ujawnione zostaną konsekwencje przyjmowania przez twój organizm złych składników, a wtedy może być już za późno. Jedzenie niezdrowych posiłków przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a stan twojego organizmu może być fatalny. Smutnym jest też fakt, że przesadzanie ze zdrową żywnością, a nawet picie zbyt dużych ilości wody może wyrządzić ci krzywdę. Pamiętaj, umiar jest kluczem do zdrowia. Miej na uwadze, co jesz oraz jak dużo tego jesz. Samokontrola nie wymaga od ciebie wielkiego wysiłku, a jest ogromną zaletą. Jeśli dalej nie wiesz, gdzie popełniasz błąd, poniżej znajduje się lista potraw, których powinieneś unikać.