Tag: Masło zalety

Masło i margaryna

Masło czy margaryna : Co jest zdrowsze?

Produkty Mleczne
Debaty na temat tego jakiego tłuszczu używać, trwają od dawna. Większość żywieniowców twierdzi, że masło jest zdrowsze pod warunkiem, że nie będziemy go spożywać w nadmiernych ilościach. Choć oba produkty zawierają podobną ilość tłuszczu bo ok. 81% w 100g, margaryna w ogólnej klasyfikacji przegrywa, gdyż zawiera wiele dodatkowych substancji, które zmieniają jej kolor z szarej nieapetycznej papki w złocisty produkt.
masło

Czy masło jest zdrowe?

Zdrowe Odżywianie
Co myślisz widząc przed sobą kostkę masła? Cholesterol? Tłuszcz? Nasycone kwasy tłuszczowe? Od dawna masło nie kojarzy się nam z niczym dobrym. Niemała w tym zasługa wielkich koncernów, które od dziesięcioleci próbują nas przekonać, że masło to samo zło. Jednak prawdziwe, zrobione na bazie śmietany masło to źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Przeczytaj poniższy artykuł i sam oceń, czy masło rzeczywiście jest niezdrowe. Weź to pod uwagę gdy następnym razem będziesz się zastanawiać czym posmarować kanapki.


Podobne porady

5 powodów, dla których nie warto używać margaryny

Zdrowe Odżywianie
Przez wiele lat reklamy, wspierające się autorytetem prestiżowych instytucji i dietetyków, przekonywały o szkodliwości tłuszczów zwierzęcych i konieczności ich zamiany na rzekomo zdrowsze tłuszcze roślinne. Masło czy smalec, jeszcze z powodzeniem używane w kuchni przez nasze babcie, miało zostać zastąpione margaryną, a więc utwardzonym tłuszczem roślinnym, do zakupu której zachęcały napisy w stylu: „nie zawiera cholesterolu”, „chroni serce i zapobiega miażdżycy”, „wzbogacone w witaminy” itp. Niestety za tymi hasłami nie kryło się nic poza sprytną manipulacją producentów, zarabiających krocie na wciskaniu ludziom rzekomo zdrowych produktów. Na szczęście w ostatnich latach ta tendencja powoli zaczyna się odwracać, a dietetycy coraz częściej wołają na alarm, ostrzegając przed jedzeniem „maseł roślinnych” i zachęcając do powrotu do wzgardzonych tłuszczów zwierzęcych. Dlaczego? Co tak złego kryje się pod niewinnym opakowaniem mazideł do smarowania pieczywa?
Pranie domowe sposoby

4 sposoby na zdrowsze pranie

Pranie
Jeśli pierzesz swoje ubrania w zwykłych detergentach do prania, dostajesz więcej, niż byś sobie życzyła. Od szkodliwych chemikaliów, które zanieczyszczają naszą wodę, do „perfum”, które utrzymują się na naszych czystych ubraniach, a które nie zawsze są dla nas bezpieczne. Detergent to nie jedyna brudna część naszego prania. Chusteczki do suszenia i płyny do płukania tkanin również nie są bez winy z punktu widzenia zdrowia i ochrony środowiska. Zawierają listę składników, z których wiele uznaje się za wysoce toksyczne lub których stosowanie nie jest nawet prawnie uregulowane. Oczywiście nie wszystkie środki chemiczne są szkodliwe. Soda oczyszczona jest środkiem chemicznym, sól, boraks czy kwas octowy również (znaleźć go możemy w occie). Problem pojawia się w przypadku chemikaliów, które mogą szkodzić naszemu zdrowiu, zatruwać środowisko czy powodować oporność na antybiotyki. Na szczęście, nie musimy prać naszych ubrań w szkodliwych środkach chemicznych! Oto kilka alternatywnych środków, które można wykonać samemu, aby uzyskać naprawdę czyste i pachnące pranie.
czerwone banany

Dlaczego czerwone banany są zdrowsze niż żółte?

Owoce
Od jakiegoś czasu czerwone banany odkrywają Europejczycy, można je spotkać w różnych restauracjach czy też w drogich marketach. Niestety, żeby spotkać je w sklepie, trzeba mieć po prostu szczęście. Tylko duże hipermarkety mają je w ofercie, jednak trzeba uważać ponieważ ciężko rozpoznać kiedy czerwony banan jest dojrzały. Mimo wszystko banany te są bogate w składniki odżywcze, które są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Jakie jeszcze korzyści niosą nam czerwone banany?

Masło czy margaryna: Prawda, o której nie mówi się głośno

Produkty Mleczne
Produkty na bazie masła, wprowadzone do obrotu, zwykle poddawane są różnym rodzajom obróbki i nigdy nie powinno się ich określać jako w pełni zdrowe. Można również usłyszeć, że margaryny są o wiele zdrowsze od masła. Oczywiście jest to nieprawda. Czasami trudno jest odróżnić, który rodzaj masła lub margaryny jest tym właściwym, ponieważ są one do siebie podobne.

Dziesięć posiłków, których nie powinieneś nigdy jeść

Produkty Mleczne
Jeśli pragniesz przeżyć swoje życie ciesząc się dobrym zdrowiem, ogromne znaczenie ma dieta. Nawet codzienne ćwiczenia nie pomogą utrzymać formy, jeśli nie będziesz zwracać uwagi na spożywane posiłki. Wielu ludzi nie słucha ostrzeżeń, dotyczących niezdrowego odżywiania. Wciąż sięgają po śmieciowe jedzenie, nie zdając sobie sprawy, jakie szkody wyrządza ono w organizmie.

Umiar jest kluczem do zdrowia

Problemem jest głównie to, że skutki niezdrowego odżywiania nie będą odczuwane przez ciebie natychmiastowo. Dopiero po paru latach ujawnione zostaną konsekwencje przyjmowania przez twój organizm złych składników, a wtedy może być już za późno. Jedzenie niezdrowych posiłków przez dłuższy czas może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, a stan twojego organizmu może być fatalny. Smutnym jest też fakt, że przesadzanie ze zdrową żywnością, a nawet picie zbyt dużych ilości wody może wyrządzić ci krzywdę. Pamiętaj, umiar jest kluczem do zdrowia. Miej na uwadze, co jesz oraz jak dużo tego jesz. Samokontrola nie wymaga od ciebie wielkiego wysiłku, a jest ogromną zaletą. Jeśli dalej nie wiesz, gdzie popełniasz błąd, poniżej znajduje się lista potraw, których powinieneś unikać.

Czym smarować chleb? Jakie zamienniki dla masła?

Nabiał
Nie raz nie dwa słyszymy, że masło ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ile w tym prawdy, a ile mitów? Czy rzeczywiście warto wykluczyć masło z naszej diety? Czy dobrym pomysłem jest zastąpienie go margaryną? A jeśli nie, to na jaki inny zamiennik warto postawić? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź poniżej.