Tag: Kwas foliowy działanie

kwas foliowy

Dlaczego kwas foliowy jest dla nas tak ważny?

Suplementy Żywieniowe
Biologiczne wsparcie naszego organizmu, które reguluje funkcje niezbędnych składników odżywczych, czyli kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowej aktywności metabolicznej setek procesów biologicznych w metabolizmie człowieka. Bez tej podstawowej substancji, możemy spodziewać się niezliczonej ilości chorób i zaburzeń w naszym organizmie. Niedobór kwasu foliowego jest najczęstszym niedoborem substancji odżywczych i witamin na całym świecie, powoduje objawy takie jak apatia, depresja, uczucie lęku, bezsenność, nadmierne zmęczenie, problemy z pamięcią i zaburzeń trawienia.


Podobne porady

leczenie anemii

Jak leczyć anemię przy pomocy ziół?

Ziołolecznictwo
Niedokrwistość charakteryzuje się niedoborem żelaza we krwi. W niej zawartych jest wiele substancji wchodzących w skład układu immunologicznego oraz metabolizmu organizmu. Anemia wskazuje, że równowaga twojego organizmu może być zachwiana. Poniżej znajdziesz zioła, które mogą być pomocne w leczeniu anemii.
Kwas buraczany

Jak zrobić kwas buraczany?

Zupy
Prawdziwy barszcz wigilijny robi się na kwasie buraczanym. Kwas można pić również sam w celach odżywczych i leczniczych. Poniżej przepis na tradycyjny kwas buraczany.
kwas hialuronowy zastosowanie

Kwas hialuronowy - jakie ma działanie?

Oczy i Wzrok
Dotychczas kwas hialuronowy robił karierę w medycynie estetycznej. Pomagał likwidować zmarszczki, powiększać piersi, modelować ciało. Teraz zdobył też inne dziedziny medycyny: okulistykę, ginekologię, urologię i ortopedię. Jego największą zaletą jest to, że nie wywołuje reakcji alergicznych.
kwas chlebowy

Domowy kwas chlebowy i cytrynowy - właściwości

Zdrowe Odżywianie
Fermenty domowej roboty to bardzo stare przysmaki z wielowiekową tradycją. Dziś niestety niedoceniane, bo wyparły je dostępne w sklepach gazowane napoje. Pierwsze receptury na tzw. kwasy pochodzą z 998 roku z Egiptu. W średniowieczu i przez dalszych kilkaset lat cieszyły się uznaniem w całej Europie. Do najpopularniejszych napojów musujących w dawnej Polsce, Rosji, na Białorusi i Ukrainie należał kwas chlebowy, wymyślony przez Słowian już w X wieku. Każdy ród posiadał podobno własną, odmienną i przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturę. W rodzinach uboższych stanowił bazę prawie wszystkich spożywanych potraw. Ze względu na walory odżywcze i orzeźwiające w XIX wieku rozpoczęto jego produkcję przemysłową. Zaprzestano natomiast wyrobu domowego. Dlaczego?
Jak zrobić kwas buraczany

Jak zrobić kwas buraczany

Zdrowa Dieta
Buraki to niezwykle zdrowe warzywa. Jeszcze więcej korzyści przyniesie jednak picie kwasu buraczanego. Kwas buraczany ma znacznie więcej witaminy C niż surowe buraki. Jakie korzyści przyniesie picie kwasu buraczanego? Przede wszystkim wspomaga działanie układu krwionośnego, oczyszcza nerki, a także wspomaga odporność i zapobiega anemii. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak przygotować domowy kwas buraczany koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
kwas z owsa

Jak zrobić kwas z owsa?

Odżywianie
Kwas z owsa to tradycyjny rosyjski napój. Napój ten doskonale gasi pragnienie. Mogą go pić zarówno dzieci jak i dorośli. Dla dorosłych napój ten może być alternatywą dla porannej kawy. Skrobia owsiana dodaje energii, a także oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Stosuje się go bezsenność, zmęczenie, osłabienie i spadek apetytu. Z naszego artykułu dowiesz się jak go przygotować.