Tag: Czosnek a przeziębienie

Produkty, które warto jeść w surowej postaci

Odżywianie
Istnieje grupa produktów, które wykazują szereg pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia, urody i samopoczucia. Jednak najlepiej działają, gdy spożywamy je w surowej postaci. Pod wpływem wysokiej temperatury wiele zdrowych produktów traci cenne wartości odżywcze. Dlatego najlepiej zrezygnować z ich gotowania i smażenia. Poniżej przedstawiamy sześć produktów, które lepiej jeść je na surowo.

Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.

Sok z surowego czosnku: Siedem zalet

Medycyna Naturalna
Walory smakowe i rozliczne właściwości zdrowotne czosnku sprawiły, że zyskał ogromną popularność na całym świecie. Zwykło się go określać naturalnym antybiotykiem, bo skutecznie likwiduje wszelkie dolegliwości związane z infekcjami i przeziębieniem. Pomaga między innymi zwalczyć ból gardła oraz uporczywy kaszel i w znaczącym stopniu wzmocnić nasz układ immunologiczny. Z kolei wyciśnięty z surowego czosnku sok wymieszany z miodem i wodą zalecany jest przede wszystkim astmatykom. Eliminuje też przyczyny wypadania włosów, pojawiania się wyprysków i trądziku, łagodzi ból po ukąszeniach owadów oraz korzystnie wpływa na regulację płodności u kobiet. Sprawdź, w jakich jeszcze dolegliwościach pomoże ci sok z surowego czosnku i jak go przyrządzić.

Jak uniknąć przeziębienia? Domowe sposoby

Przeziębienia i Grypa
Nie od parady zwykło się mówić, że najważniejsza jest profilaktyka, bo znacznie łatwiej (i taniej) jest zapobiegać niż leczyć. Jeśli zatem czujesz, że twoja odporność spada, nie daj się rozłożyć chorobie, tylko działaj. Sięgnij po przetestowane, babcine kuracje, zmień swoje nawyki żywieniowe i włącz do swojej diety produkty bogate w witaminę C oraz E, błonnik i magnez. Zapewnij też sobie odpowiednią ilość ruchu, wręcz przesadnie dbaj o higienę i ubieraj na cebulkę, a z pewnością uda ci się zminimalizować ryzyko wystąpienia uniemożliwiającego mówienie bólu gardła, uporczywego kataru i kaszlu czy gorączki, jak i wszystkich innych mało przyjemnych dolegliwości towarzyszących sezonowym infekcjom.

Jak pokonać infekcje i przeziębienie? Sprawdzone sposoby

Przeziębienia i Grypa
Nieoczekiwanie dopadł cię ból gardła, znienacka pojawił się katar i co chwilę kichasz? To pierwsze symptomy infekcji. Jeśli chcesz nad nią skutecznie zapanować, działaj od razu i zastosuj sprawdzone, domowe sposoby, które pozwolą ci odzyskać siły i zdusić w zarodku wirusy, które wywołują przeziębienie i grypę. Przede wszystkim łyknij tabletkę cynku, która powstrzyma namnażanie się wirusów, zmodyfikuj swoją dietę i włącz do niej leczniczy rosół z kury. Nasze babki i prababki skutecznie przepędzały dzięki niemu przeziębienia i grypę. Kuracje wzmocnią też domowe mikstury, rozgrzewające napoje, inhalacje i wypoczynek w łóżku. Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz poniżej.

Co jeść, by nie chorować?

Diety
W profilaktyce grypy, przeziębień i infekcji, na które szczególnie narażeni jesteśmy jesienią i zimą, kluczową rolę odgrywają nie tylko witaminy, ale także wzmacniające odporność probiotyki i naturalne antybiotyki. Podpowiadamy, dlaczego warto włączyć do naszej codziennej diety naturalne superantybiotyki, czyli czosnek, cebulę i chrzan oraz bardzo apetyczne kiszonki, takie jak kiszone ogórki, kiszona kapusta i kiszony czosnek. Zdradzamy też, z jakich powodów wśród warzywnych przysmaków powinny królować papryka, brukselka, czerwona, biała i włoska kapusta, kalafior, szpinak, natka pietruszki, pomidory czy ziemniaki.

Jakie choroby można łatwo pomylić z przeziębieniem?

Inne Choroby
Jesienią i zimą - gdy nasz układ odpornościowy bywa wyraźnie osłabiony - jesteśmy szczególnie narażeni na działanie wirusów i bardzo często zapadamy na rozmaite infekcje. Towarzyszące im dolegliwości, czyli gorączkę, ból gardła, katar i kaszel, najczęściej zrzucamy na karb przeziębienia. Tymczasem nasza "diagnoza" może okazać się błędna, bo przeziębienie bardzo łatwo pomylić z innymi, groźnymi chorobami, między innymi odrą czy mononukleozą. Podpowiadamy, jak je od siebie odróżnić i i - rzecz jasna - zachęcamy do skonsultowania objawów ze specjalistą.

Najlepsze superfoods na wzmocnienie odporności jesienią

Zdrowe Odżywianie
Jesienią czujemy się osłabieni i zmęczeni. To znak od naszego organizmu, który potrzebuje znacznie więcej cennych substancji odżywczych. Odpowiednia dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze będzie naturalną barierą ochronną przed infekcjami i złym nastrojem. W codziennym jadłospisie warto więc uwzględnić najzdrowsze superfoods, które wzmocnią układ odpornościowy, poprawią pamięć i koncentrację, a przede wszystkim będą wybornie smakować. Sprawdź, które produkty są naturalnymi antybiotykami i jak przygotować rozgrzewający i energetyczny napój na jesienne wieczory.

Jakie przyprawy na zdrowe serce?

Choroby Serca
Serce jest kluczowym organem w ciele człowieka. Jeśli jego praca jest zaburzona, organizm nie może prawidłowo funkcjonować; zwiększa się też ryzyko rozwoju chorób, w tym także tych bezpośrednio zagrażających życiu, jak miażdżyca czy zawał. Wspomóc serce można wieloma działaniami. Pierwszym krokiem do sukcesu powinna być odpowiednio zbilansowana dieta, obfitująca w owoce, warzywa i cenne przyprawy. Po które szczególnie warto sięgnąć? Podpowiadamy!

Czosnek: Jak go wykorzystać? Nietypowe zastosowania

Nietypowe zastosowania
Czosnek to prawdziwy lider wśród naturalnych specyfików, skądinąd nie bez przyczyny - obok imbiru, cytryny, dzikiej róży czy kozieradki - uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Jego właściwości nie sprowadzają się jednak tylko do zdolności niszczenia bakterii, a tym samym wzmocnienia ochrony przed przeziębieniem, infekcjami czy grypą. Zawarte w ząbkach czosnku substancje biologicznie czynne sprawiają, że skutecznie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cukru we krwi; znacznie podkręca metabolizm i przyspiesza utratę zbędnych kilogramów; poprawia też wygląd skóry i chroni nerki. Można go również śmiało wykorzystać w uprawie kwiatów i do przepędzenia szkodników z ogrodu. Wspiera m.in. bujny wzrost storczyków, nie znoszą go też przędziorki czy mszyce. Jakie są jeszcze inne ciekawe zastosowania czosnku? Dlaczego warto pić wodę i mleko z jego dodatkiem? Podpowiadamy.