Tag: Czarny czosnek

Czarny czosnek i jego drogocenne właściwości

Warzywa
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Wtedy po raz pierwszy doceniano jego niezwykłe właściwości lecznicze. Szybko został uznany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów. Nie jest, jak mylnie może się wydawać, oryginalną odmianą pospolitego czosnku. Powstaje w wyniku jego fermentacji, której efektem jest czarny kolor ząbków i ich wyrafinowany smak. Stąd czarny czosnek zyskał popularność również w kuchni. Obecnie zaliczany jest do grupy produktów superfood. Dietetycy zachwycają się jego właściwościami leczniczymi, a kucharze namiętnie wykorzystują go w kuchni. Czym zasłużył sobie na to czarny czosnek?

Czosnek askaloński: Przeciwdziała nowotworom i cukrzycy

Medycyna Naturalna
Czosnek askaloński - najczęściej nazywany cebuloczosnkiem lub szalotką - nie jest z pewnością aż tak popularny jak tradycyjna odmiana tej rośliny, ale za sprawą wyjątkowo subtelnego smaku i wszechstronnych właściwości zdrowotnych jego sława sukcesywnie rośnie. Od dawna wiadomo, że można go z powodzeniem wykorzystywać jako naturalny antybiotyk i dzięki niemu łagodzić rozmaite skutki przeziębienia, infekcji oraz grypy albo stosować jako skuteczny środek wspomagający leczenie cukrzycy. Obecnie coraz więcej mówi się o szalotce w kontekście jej zdolności do niszczenia komórek rakowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że może przeciwdziałać nowotworom jelita, żołądka, płuc czy piersi. Ponadto czosnek askaloński doskonale oczyści organizm z toksyn i pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów. Poznaj inne, mniej lub bardziej znane, właściwości tej aromatycznej rośliny.

Czosnek: Najpopularniejsze odmiany, ich właściwości i zastosowanie

Przyprawy
Czosnek ze względu na swój specyficzny smak i zapach często jest przyprawą gorszej kategorii, a jeśli już stosowaną, to w wersji smażonej lub gotowanej. Tymczasem już w średniowieczu odkryto jego drogocenne właściwości i stosowano jako profilaktyczny środek na dżumę i cholerę. Współcześnie naukowcy nazywają czosnek „naturalnym antybiotykiem” i jest w tym sporo prawdy, bo pomaga zwalczyć infekcje układu oddechowego, hamuje rozwój bakterii, chroni przed zawałem i udarem, a także wspiera układ trawienny. Jakie są właściwości i zastosowania poszczególnych gatunków czosnku?

Najlepsze superfoods na wzmocnienie odporności jesienią

Zdrowe Odżywianie
Jesienią czujemy się osłabieni i zmęczeni. To znak od naszego organizmu, który potrzebuje znacznie więcej cennych substancji odżywczych. Odpowiednia dieta bogata w witaminy i przeciwutleniacze będzie naturalną barierą ochronną przed infekcjami i złym nastrojem. W codziennym jadłospisie warto więc uwzględnić najzdrowsze superfoods, które wzmocnią układ odpornościowy, poprawią pamięć i koncentrację, a przede wszystkim będą wybornie smakować. Sprawdź, które produkty są naturalnymi antybiotykami i jak przygotować rozgrzewający i energetyczny napój na jesienne wieczory.

Dlaczego warto stosować czarny czosnek?

Przyprawy
Czarny czosnek kumuluje w sobie całą gamę cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak jego słynny kuzyn, czyli czosnek biały, dostarcza aminokwasów i przeciwutleniaczy, przede wszystkim allicyny czy garcyliny oraz magnezu, żelaza, siarki, cynku czy tiaminy. Dzięki antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom okazuje się niezastąpiony podczas infekcji i grypy. Wspiera też profilaktykę miażdżycy i nadciśnienia tętniczego krwi. Dlaczego jeszcze warto sięgać po czarny czosnek? Z jakimi potrawami komponuje się najlepiej? Podpowiadamy.

Czosnek: Jak go wykorzystać? Nietypowe zastosowania

Nietypowe zastosowania
Czosnek to prawdziwy lider wśród naturalnych specyfików, skądinąd nie bez przyczyny - obok imbiru, cytryny, dzikiej róży czy kozieradki - uznawany za jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Jego właściwości nie sprowadzają się jednak tylko do zdolności niszczenia bakterii, a tym samym wzmocnienia ochrony przed przeziębieniem, infekcjami czy grypą. Zawarte w ząbkach czosnku substancje biologicznie czynne sprawiają, że skutecznie pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cukru we krwi; znacznie podkręca metabolizm i przyspiesza utratę zbędnych kilogramów; poprawia też wygląd skóry i chroni nerki. Można go również śmiało wykorzystać w uprawie kwiatów i do przepędzenia szkodników z ogrodu. Wspiera m.in. bujny wzrost storczyków, nie znoszą go też przędziorki czy mszyce. Jakie są jeszcze inne ciekawe zastosowania czosnku? Dlaczego warto pić wodę i mleko z jego dodatkiem? Podpowiadamy.