Tag: Bpa kubki na wynos

Bisfenol A (BPA): Czy naprawdę jest szkodliwy?

Odżywianie
Bisfenol A, w skrócie BPA, to substancja chemiczna wykorzystywana do produkcji popularnych wyrobów z tworzyw sztucznych. Spotkamy go między innymi w opakowaniach na żywność, puszkach, folii spożywczej, zabawkach dla dzieci, a także, co ciekawe, w różnego rodzaju biletach. Bisfenol A przez wielu naukowców został uznany za związek, który ma szkodliwy wpływ na żywy organizm, co potwierdziły liczne badania. By BPA przeniknęło do naszego organizmu, wystarczy naprawdę niewiele, na przykład picie kawy z kubka na wynos. Koniecznie sprawdź, jak działa ta popularna substancja, w jakich produktach można ją spotkać, a także jak skutecznie jej unikać.


Podobne porady

produkty bogate w witaminę B12

Jak działa witamina B12?

Witaminy
Może chronić przed przed niedokrwistością, a także poważnymi chorobami układu nerwowego. Podobnie jak inne witaminy z grupy B jest rozpuszczalna w wodzie. Choć potrzebujemy jej niewiele, bo 2,4-2,8 mikrogramów na dobę (np. 100 g ryb zawiera ok. 5 µg), jej rola jest ogromna. Jako jedyna może być w małej ilości magazynowana w organizmie.
Zdrowe przekąski w pracy

Przekąski, które każda kobieta powinna mieć na biurku

Przekąski Zimne
Dzień wypełniony pracą i nie masz chwili na wyjście, aby coś przekąsić? Najprostszym rozwiązaniem wydaje się... batonik? Wafelek? Ciastko? A jeśli takich dni w pracy jest większość, to jak sądzisz, czym to się skończy? W najlepszym razie nadwagą, a w najgorszym anemią. Przecież ciężko pracujesz! Twój organizm potrzebuje wartościowego pożywienia. Dlatego warto zawsze mieć w zanadrzu zdrową i pożywną przekąskę. Co może nią być? Oto kilka propozycji.
rak prostaty

6 mitów na temat raka prostaty

Rak Prostaty
Nowotwór prostaty jest najpopularniejszym typem raka wśród mężczyzn. Przewidywano na 2015 rok 221 tysięcy nowych przypadków raka prostaty w Stanach Zjednoczonych oraz więcej niż 27,5 tysiąca zgonów (drugi po nowotworze płuc). Mimo że choroba ta jest bardzo popularna, to nadal istnieje wiele nieprawdziwych o niej informacji. Oto 6 mitów, w które nie powinieneś wierzyć...
lód

Czy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?

Medyczne Badania Naukowe
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, co dokładnie znajduje się w kostkach lodu? Sądzisz, że to tylko czysta, zamrożona woda?
biotyna

7 naturalnych źródeł biotyny

Witaminy
Biotyna jest rozpuszczalną w wodzie witaminą z grupy B. Można ją znaleźć we wszystkich żywych komórkach i ma zasadnicze znaczenie dla metabolizmu komórkowego. Biotyna niezbędna jest do utrzymania w zdrowiu włosy, skórę i paznokcie. Ssaki, w tym ludzie nie mogą syntetyzować biotyny i muszą ją pobierać z innych źródeł. Niedobór biotyny jest rzadki, lecz niebezpieczny. Witamina ta ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu i przebiegu ciąży, niedobór może powodować wady wrodzone. Objawy niedoboru biotyny obejmują łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, bóle mięśni, nudności, zmęczenie, niedokrwistość i suchość skóry. Jak uzupełnić swoją dietę w biotynę? Oto kilka produktów zawierających tę witaminę.

Paraffinum liquidum: Szkodliwy składnik kosmetyków?

Pielęgnacja cery
Paraffinum liquidum to inaczej olej mineralny, czyli jeden z najpopularniejszych składników kosmetyków, który pozyskiwany jest z ropy naftowej. Obecnie spotkamy go w większości kosmetyków sprzedawanych w drogeriach, a także w benzynie. Czy ta informacja nie powinna budzić pewnych obaw? Oczywiście, że powinna. Otóż okazuje się, że olej mineralny wcale nie działa dobroczynnie na skórę, jak zapewniają producenci. Co więcej, może jej szkodzić i hamować działanie innych (często wartościowych) składników kosmetyku. Co warto wiedzieć o paraffinum liquidum? Jak działa na naszą skórę ta popularna substancja? Kupowania jakich kosmetyków powinniśmy unikać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w artykule.

Jak wykorzystać glicerynę?

Pielęgnacja skóry
Gliceryna znana jest ze swoich właściwości pielęgnacyjnych. Doskonale zastąpi tonik, krem nawilżający czy peeling. Skutecznie nawilży cerę, zabezpieczy ją przed przesuszeniem i spowolni negatywne procesy starzenia się skóry. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak wykorzystać ją w roli kosmetyków.