Tag: Soplówka jeżowata

Soplówka jeżowata: Zapobiega nowotworom, leczy alzheimera i wspiera mózg

Medycyna Niekonwencjonalna
Sława przyciągającej uwagę nietuzinkowym wyglądem i spełniającej wszystkie kryteria produktu "superfood" soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) rośnie w zawrotnym tempie. Ceniona jest nie tylko za swój wyjątkowy, przypominający owoce morza smak, ale przede wszystkim za niesamowite właściwości lecznicze. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz mózg usprawniając jego funkcje, jak i zapobiegając powstawaniu choroby Alzheimera czy demencji. Ponadto wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe i okazuje się wyjątkowo przydatna w leczeniu rozmaitych schorzeń układu pokarmowego. Do tej bogatej listy dołączyć należy, że przynosi ulgę pacjentom zmagającym się ze stwardnieniem rozsianym oraz zwalcza depresję i niepokój. Przyjrzyjmy się soplówce jeżowatej bliżej, bo naprawdę warto.


Podobne porady

Czerwona kapusta: Wspiera odchudzanie i przeciwdziała nowotworom

Warzywa
Czerwona kapusta nie tylko ubarwia i uszlachetnia smak naszych potraw, ale jednocześnie posiada cały szereg imponujących, zdrowotnych właściwości. Dobrodziejstwa warzywa doceniły już nasze prababcie, które chętnie sięgały po sporządzony z niego sok, dzięki czemu skutecznie pozbywały się dolegliwości związanych z wrzodami i stanami zapalnymi. Obecnie czerwona kapusta doceniana jest przede wszystkim za niewątpliwą rolę, jaką odgrywa w profilaktyce choroby nowotworowej oraz choroby Alzheimera. Co więcej, włączając ją do diety, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Czerwona kapusta, czyli bogactwo witamin i minerałów Jedną z głównych przyczyn popularności czerwonej kapusty jest bogactwo przeciwutleniaczy, substancji odżywczych, witamin oraz minerałów, jakich dostarcza. Stanowi między innymi bogate źródło błonnika, tiaminy, ryboflawiny, kwasu foliowego, wapnia, manganu, magnezu, żelaza, potasu, a także witamin C, A, E,K oraz B.

Przytulia: Zapobiega zakrzepicy, koi ból nerek i wspiera leczenie żylaków

Ziołolecznictwo
Przytulia kojarzona jest przede wszystkim z urzekającym zapachem przywołującym wspomnienia z sielskich wakacji spędzanych na wsi, ale jednocześnie słynie ze swoich nietuzinkowych właściwości leczniczych. A jest ich cała moc. Wspiera proces detoksykacji krwi i limfy, dzięki czemu zapobiega zakrzepicy i wspomaga leczenie żylaków. Skutecznie reguluje też gospodarkę wodą i regeneruje organizm. Ponadto pomaga pokonać uporczywe dolegliwości towarzyszące chorobom nerek i pęcherza. Znana jest też ze swoich zdolności przyspieszania procesów gojenia się ran i usuwania obrzęków. Przyjrzyjmy się przytulii nieco bliżej, bo naprawdę warto.