Tag: Jak przechowywać pieczywo

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.

Jak przechowywać chleb?

Produkty Zbożowe
Dla niektórych jest podstawowym produktem spożywczym, dla innych jedynie źródłem węglowodanów. Choć opinie są podzielone, mało kto obojętnie przejdzie obok pieczywa prosto z piekarni. Najlepiej smakuje świeże z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Aby chleb jak najdłużej zachował swoje właściwości, należy go w odpowiedni sposób przechowywać. Jak sprawić, aby opóźnić proces czerstwienia? Co zrobić z nieświeżym chlebem? Podpowiadamy.


Podobne porady

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.