Tag: Jak dbać o pieczywo

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.


Podobne porady

pieczywo

Jak wybrać najlepsze pieczywo?

Produkty Zbożowe
Do wyboru mamy pieczywo jasne i ciemne, delikatne lub wyraziste w smaku, z mąki oczyszczonej lub z całego ziarna. Różni je nie tylko smak, ale także zawartość substancji odżywczych. Poniżej znajdziesz zestawienie różnych rodzajów chlebów i zdecydujesz, który jest najzdrowszy dla ciebie.
pieczywo z grilla

Jak przyrządzić pieczywo z grilla?

Kanapki
Kromka chleba posmarowana masłem, plasterek szynki, plaster żółtego serka, plaster pomidora i majonez, czyli najbardziej typowa z typowych kanapek. Wszyscy ją lubią, jednak oczywiście jedząc wiecznie to samo można się nieco znudzić. Poniżej kilka pomysłów jak zwykły chleb uczynić nieco mniej zwykłym, a dzięki temu i nasza kanapka nabierze wyjątkowo pysznego smaku.

Pieczywo: jakie jeść, a którego unikać?

Odżywianie
Pieczywo to podstawowy element diety prawie każdego z nas. Statystyczny Polak zjada rocznie nawet 100 kilogramów chleba. Choć liczba ta z roku na rok się zmniejsza, wielu z nas zapewne nie wyobraża sobie całkowitej eliminacji pieczywa z diety. W ostatnim czasie pojawiało się sporo głosów, że pieczywo jest szkodliwe i tuczy, a moda na niejedzenie chleba zdecydowanie przybrała na sile. Jednak dietetycy podkreślają, że informacje o szkodliwym wpływie pieczywa na nasze zdrowie są zdecydowanie przesadzone. Grunt to prawidłowo dobrać jego rodzaj do naszych potrzeb i uwarunkowań zdrowotnych. Poniżej tłumaczymy, które pieczywo warto jeść, a którego unikać i dlaczego nie powinniśmy całkowicie eliminować go z diety.

Jak przedłużyć ważność żywności? Sprawdzone metody

Owoce
Komu z nas nie zdarzyło się wyrzucić wędliny lub owoców po dwóch dniach, ponieważ przechowywaliśmy je w nieodpowiedni sposób? Efekt? Strata pieniędzy, a kubki smakowe i żołądek niezaspokojone. By żywność na dłużej była świeża, potrzebuje odpowiedniej opieki i traktowania. Podpowiadamy sprawdzone triki, dzięki którym nasze ulubione produkty długo zachowają świeżość i będą cieszyły nas swoim smakiem.

Jak długo możemy stosować kosmetyki?

Kosmetyki dla Pań
Większość kobiet uwielbia kosmetyki, szczególnie te sprawdzone i ulubione. Część z nich stosujemy na co dzień, z kolei tych, które tworzą najbardziej spektakularne efekty, używamy od święta. Wiele kobiet jedną szminką maluje się nawet przez dwa lata, nie zdając sobie sprawy z tego, że data jej przydatności już dawno minęła. Niestety statystyki dowodzą, że taka sytuacja dotyczy nie tylko szminek. Przez kilka lat zdarza nam się również używać cieni do powiek lub różu do policzków. Może to skończyć się naprawdę nieciekawie dla naszej skóry oraz zdrowia. Dlatego postanowiliśmy przypomnieć, jak długo możemy stosować popularne kosmetyki.

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.