Tag: Mrożenie pieczywa

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.

Sposoby na zamrażanie mięsa

Mięsa i Podroby
W przedświąteczny i świąteczny czas, gdy nasza lodówka zaczyna uginać się pod ciężarem jedzenia, warto dokonać selekcji sposobów przechowywania potraw mięsnych i uwzględnić w praktyce te najlepsze i najbardziej efektywne. Jak długo można mrozić pasztet? Jak bezpiecznie przechowywać w zamrażarce wędlinę? Czy koniecznie musimy rozmrażać gulasz? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.

Jak przechowywać chleb?

Produkty Zbożowe
Dla niektórych jest podstawowym produktem spożywczym, dla innych jedynie źródłem węglowodanów. Choć opinie są podzielone, mało kto obojętnie przejdzie obok pieczywa prosto z piekarni. Najlepiej smakuje świeże z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem. Aby chleb jak najdłużej zachował swoje właściwości, należy go w odpowiedni sposób przechowywać. Jak sprawić, aby opóźnić proces czerstwienia? Co zrobić z nieświeżym chlebem? Podpowiadamy.


Podobne porady

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.