Tag: Czy można mrozić pieczywo

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.

Cała prawda o pieczywie. Jakie wybierać, a którego unikać?

Zdrowa Dieta
Czy można wyobrazić sobie śniadanie bez chrupiącej i wypieczonej kromki chleba? Byłoby to trudne. Zdecydowana większość z nas nie potrafi sobie odmówić pieczywa. Jednak nie wszystkie produkty mogą zaspokoić głód i mieć korzystny wpływ na prawidłowy rozwój człowieka. Poniżej wyjaśniamy, jakie produkty należy włączać do swojego jadłospisu. Podpowiadamy też, których wypieków unikać.

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.


Podobne porady

pieczywo z grilla

Jak przyrządzić pieczywo z grilla?

Kanapki
Kromka chleba posmarowana masłem, plasterek szynki, plaster żółtego serka, plaster pomidora i majonez, czyli najbardziej typowa z typowych kanapek. Wszyscy ją lubią, jednak oczywiście jedząc wiecznie to samo można się nieco znudzić. Poniżej kilka pomysłów jak zwykły chleb uczynić nieco mniej zwykłym, a dzięki temu i nasza kanapka nabierze wyjątkowo pysznego smaku.

Pieczywo: jakie jeść, a którego unikać?

Odżywianie
Pieczywo to podstawowy element diety prawie każdego z nas. Statystyczny Polak zjada rocznie nawet 100 kilogramów chleba. Choć liczba ta z roku na rok się zmniejsza, wielu z nas zapewne nie wyobraża sobie całkowitej eliminacji pieczywa z diety. W ostatnim czasie pojawiało się sporo głosów, że pieczywo jest szkodliwe i tuczy, a moda na niejedzenie chleba zdecydowanie przybrała na sile. Jednak dietetycy podkreślają, że informacje o szkodliwym wpływie pieczywa na nasze zdrowie są zdecydowanie przesadzone. Grunt to prawidłowo dobrać jego rodzaj do naszych potrzeb i uwarunkowań zdrowotnych. Poniżej tłumaczymy, które pieczywo warto jeść, a którego unikać i dlaczego nie powinniśmy całkowicie eliminować go z diety.