Tag: Jak najlepiej przechowywać pieczywo

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.

Jak przechowywać produkty w kuchni?

Przechowywanie
Właściwe przechowywanie żywności wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. I nie chodzi tylko o kwestie organizacyjne, które pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca w kuchennych szafkach. Najważniejsze są same produkty spożywcze – co zrobić, by nie traciły swoich właściwości odżywczych, a przede wszystkim nie psuły się zbyt szybko? Poznaj przydatne organizacyjne triki i dowiedz się, jakie są najczęstsze błędy w przechowywaniu żywności. W ten sposób unikniesz marnowania jedzenia i ochronisz się przed chorobami układu pokarmowego.

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.


Podobne porady

pieczywo z grilla

Jak przyrządzić pieczywo z grilla?

Kanapki
Kromka chleba posmarowana masłem, plasterek szynki, plaster żółtego serka, plaster pomidora i majonez, czyli najbardziej typowa z typowych kanapek. Wszyscy ją lubią, jednak oczywiście jedząc wiecznie to samo można się nieco znudzić. Poniżej kilka pomysłów jak zwykły chleb uczynić nieco mniej zwykłym, a dzięki temu i nasza kanapka nabierze wyjątkowo pysznego smaku.
bułeczki dyniowe z żurawiną

Jak zrobić bułeczki dyniowe z żurawiną?

Proste przepisy
Lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach, o słodkawym, wyjątkowym smaku. Te bułeczki sprawią, że wszystkie twoje wcześniejsze drożdżowe wypieki zarumienią się ze wstydu i potulnie schowają się w kąt. Nie zastanawiaj się ani chwili, wypróbuj ten przepis już dziś.

Jak zrobić bułeczki z twarogu?

Przepisy na chleb
Ostatnio daje się zauważyć, że pieczenie domowego chleba czy bułek znów powraca do łask. Sporo ludzi przywiązuje dużą wagę do tego, co znajduje się na ich talerzu. Dlatego też wolą upiec bułki ze znanych sobie składników. Ja również hołduję tym zasadom. Dziś chcę was zapoznać z przepisem na bułeczki z twarogu.
bułeczki z parówkami

Jak zrobić bułeczki z parówkami?·

Ciepłe śniadania
Te pyszne zakręcone bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie lub nietuzinkową kolację. Są lepsze od hot-dogów i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Możesz zabrać je ze sobą do szkoły, pracy lub w podróż. Wszędzie gdzie się pojawią zrobią prawdziwą furorę.

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.