Tag: Co zrobić by pieczywo na długo było świeże

Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

Produkty Zbożowe
Podobno większość Polaków przechowuje pieczywo w nieprawidłowy sposób. W efekcie szybciej staje się ono suche, niesmaczne i niezdatne do spożycia. Co wtedy? Po raz kolejny kilka kromek suchego lub spleśniałego chleba ląduje w koszu. By pieczywo zachowało świeżość i szybko nie pleśniało, należy w odpowiedni sposób je przechowywać. Podpowiadamy kilka trików, dzięki którym będzie ono smaczne i świeże na długo.

Jak wybrać zdrowe pieczywo?

Diety
Pieczywo - z racji często mocno sprzecznych opinii specjalistów w dziedzinie żywienia - wzbudza mieszane odczucia. Podczas gdy niektórzy punktują je za zbawienny wpływ na zdrowie, inni wskazują na zagrożenia wynikające z jego nadmiernego spożycia i szkodliwości zawartych w nim "polepszaczy". Na który rodzaj pieczywa warto postawić? Nie ulega wątpliwości, że najwięcej składników odżywczych zawiera chleb zbliżony do tego, jaki wypiekały samodzielnie nasze babcie. Dietetycy podkreślają, że najzdrowsze pieczywo zawiera tak naprawdę cztery składniki, czyli zakwas, mąkę, sól i wodę. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o chlebie? Co jest najlepszym parametrem jego jakości? Który rodzaj pieczywa wykazuje działanie antynowotworowe i obniża cholesterol? Podpowiadamy.

Jak przedłużyć świeżość jedzenia?

Przechowywanie
Wiele osób coraz chętniej robi zapasy żywności. Dzięki temu możemy ograniczyć zakupy i wychodzenie z domu do niezbędnego minimum. Niestety często skutkuje to psuciem się jedzenia i marnowaniem żywności, zwłaszcza po świętach czy rodzinnych imprezach. Jak zabezpieczyć swoje zapasy i przedłużyć świeżość produktów spożywczych? Poznaj triki, dzięki którym owoce, wędliny czy sery będą się wolniej psuć, a w dodatku zachowają smak i aromat.


Podobne porady

pieczywo

Jak wybrać najlepsze pieczywo?

Produkty Zbożowe
Do wyboru mamy pieczywo jasne i ciemne, delikatne lub wyraziste w smaku, z mąki oczyszczonej lub z całego ziarna. Różni je nie tylko smak, ale także zawartość substancji odżywczych. Poniżej znajdziesz zestawienie różnych rodzajów chlebów i zdecydujesz, który jest najzdrowszy dla ciebie.
bułeczki dyniowe z żurawiną

Jak zrobić bułeczki dyniowe z żurawiną?

Proste przepisy
Lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach, o słodkawym, wyjątkowym smaku. Te bułeczki sprawią, że wszystkie twoje wcześniejsze drożdżowe wypieki zarumienią się ze wstydu i potulnie schowają się w kąt. Nie zastanawiaj się ani chwili, wypróbuj ten przepis już dziś.
Bułeczki zajączki

Jak zrobić bułeczki w kształcie zajączków?

Potrawy Wielkanocne
Te słodkie bułeczki w kształcie zajączków podawaj na święta wielkanocne lub na co dzień jeśli masz w domu dzieci lub wydziwiającego męża. Przepis ten jest na około 30 sztuk malutkich bułeczek.

Pieczywo: jakie jeść, a którego unikać?

Odżywianie
Pieczywo to podstawowy element diety prawie każdego z nas. Statystyczny Polak zjada rocznie nawet 100 kilogramów chleba. Choć liczba ta z roku na rok się zmniejsza, wielu z nas zapewne nie wyobraża sobie całkowitej eliminacji pieczywa z diety. W ostatnim czasie pojawiało się sporo głosów, że pieczywo jest szkodliwe i tuczy, a moda na niejedzenie chleba zdecydowanie przybrała na sile. Jednak dietetycy podkreślają, że informacje o szkodliwym wpływie pieczywa na nasze zdrowie są zdecydowanie przesadzone. Grunt to prawidłowo dobrać jego rodzaj do naszych potrzeb i uwarunkowań zdrowotnych. Poniżej tłumaczymy, które pieczywo warto jeść, a którego unikać i dlaczego nie powinniśmy całkowicie eliminować go z diety.

Jak wykorzystać stare pieczywo?

Produkty Zbożowe
Chleb i bułki szybko czerstwieją, szczególnie gdy nie przechowujemy ich w odpowiedni sposób. Efekt? Połowa bochenka chleba lub ulubione bułki po dwóch dniach nie nadają się do jedzenia. Pamiętajmy jednak, że takie pieczywo nie musi lądować w koszu. Możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, które wybrać.