Tag: Czy warto jeść parówki

Czy warto jeść parówki? Cała prawda

Odżywianie
Parówki to zdecydowanie jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Według statystyk około 70 procent z nas regularnie je parówki, a rocznie wydajemy na nie około trzy miliardy złotych. Jednak warto pamiętać, że większość parówek to produkty przetworzone. Oznacza to, że w swoim składzie zawierają konserwanty oraz chemiczne substancje, które chronią je przed zepsuciem i wydłużają datę przydatności. Oczywiście parówka parówce nierówna. Na rynku znajdziemy również te dobrej jakości, ale czy umiemy je rozpoznać? Sprawdźmy, co kryje się w popularnych parówkach oraz jak mądrze je kupować.

Czy warto jeść parówki?

Mięsa i Podroby
Parówki często goszczą na naszych stołach. Ich zaletą jest łatwość w przygotowaniu, gdyż w kilka minut są gotowe do spożycia. Najczęściej sięgają po nie osoby, które nie zawsze moją czas na przygotowanie wykwintnego posiłku. Niektórzy, wiedząc jak wygląda produkcja parówek, wystrzegają się ich jak ognia. Mimo krążących legend, że wytwarzane są z makulatury, nadal można znaleźć je w sklepowych półkach. Co takiego zawierają parówki? Czy warto je jeść? Przekonajmy się.

Kontrowersyjne wędliny: Zdrowe czy szkodliwe?

Mięsa i Podroby
Polskie wędliny i wyroby mięsne uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim szynki. Wiele kontrowersji wzbudzają za to wyroby wędliniarskie produkowane z mięsa i podrobów, takie jak kaszanka czy salceson, oraz wędliny wytwarzane z mięsa oddzielanego mechanicznie od kości, czyli parówki oraz pasztet. Zdaniem wielu osób składają się one ze składników niskiej jakości, a wręcz spożywczych "odpadów". Jaka jest prawda? Co znajdziemy w salcesonie i kaszance? Których wędlin lepiej unikać, a które warto jeść?


Podobne porady

Co kryje się w wędlinach i jak wybrać te najlepsze?

Mięsa i Podroby
Problemy z zakupem wędlin dawno odeszły do lamusa. Lady uginają się od pięknych - przynajmniej na pierwszy rzut oka - wyrobów; szynek, kiełbas, parówek czy kaszanek. Możemy przebierać w produktach i wybrać ten, który jest według nas najlepszy. Oczywiście, to, co widzimy, nie zawsze przekłada się na dobry skład i jakość towarów. Producenci stosują sprytne sztuczki, które mają na celu stworzyć możliwe najbardziej efektowny wizualnie wyrób. Zatem co kryje się w wędlinach? Jak wybrać te gatunkowo najlepsze? Jaki kolor powinna mieć szynka? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.