Tag: Jakich produktów unikać przy zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego: Jaką dietę stosować?

Medycyna Naturalna
Zespół jelita drażliwego to obecnie jedna z najbardziej tajemniczych chorób. Nieznane są jej przyczyny, a leczenie opiera się jedynie na łagodzeniu objawów. Te mogą w znaczącym stopniu utrudniać funkcjonowanie chorego. Silne bóle brzucha, niespodziewane biegunki, nudności i ciągłe uczucie niestrawności to główne symptomy zespołu jelita drażliwego. Okazuje się, że kluczową rolę w przebiegu tej choroby odgrywa dieta. Prawidłowo zbilansowana łagodzi objawy i stabilizuje stan osoby chorej. Jak powinien wyglądać jadłospis przy zespole jelita drażliwego? Jakie produkty muszą znaleźć się w diecie, a których unikać? Podpowiadamy.

Sposoby na podrażnione jelita

Choroby Układu Pokarmowego
Zespół podrażnienia jelit bardzo łatwo pomylić ze zwykłymi dolegliwościami żołądkowymi, bo symptomy bywają łudząco podobne. Najczęściej - analogicznie do problemów żołądkowych - zwiastują go kurcze, zaparcia, wzdęcia czy wiatry, ale pojawiające się dolegliwości mają bezpośredni związek z nieprawidłowym funkcjonowaniem mięśni okrężnicy. To przekłada się na dysfunkcje pracy jelit. Jakie są przyczyny dolegliwości jelitowych? U kogo najczęściej występują?Jak z nimi walczyć? Które produkty najlepiej wyeliminować z diety? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie poniżej.

Produkty, które zalegają i blokują jelita

Choroba Zapalna Jelit
Czasami po posiłku czujemy się ociężale i bez energii, a to za sprawą zbyt ciężkostrawnych produktów, które długo zalegają w jelitach. Mogą one wywoływać także różne dolegliwości żołądkowe jak na przykład wzdęcia, niestrawność, odbijanie czy dyskomfort trawienny. Jedyne, o czym wtedy marzymy, to położyć się i przeczekać ten czas. Ciężkostrawne produkty są też szczególnie niebezpieczne dla osób cierpiących na choroby jelit, m.in. zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Które produkty najdłużej blokują jelita i ile trwa proces ich strawienia? Sprawdźmy.