Tag: Zupy a przemiana materii

Zupy: Pięć powodów, dla których warto je jeść

Warzywa
Zupa była kiedyś podstawą obiadu. Trudno było wyobrazić sobie zjedzenie drugiego dania bez uprzedniego pochłonięcia talerza zupy. Dzisiaj, głównie ze względu na brak czasu na gotowanie, trochę o nich zapomnieliśmy. Warto jednak postarać się wrócić do nawyku jedzenia zup, szczególnie, jeśli zależy nam na zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Zupy zawierają większość składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto, oczyszczają go, przyspieszają przemianę materii, a przy tym są bardzo sycące. Oto pięć najważniejszych powodów, dla których warto jeść je regularnie.

Dlaczego warto jeść zupy?

Techniki gotowania
Zupa to tradycyjne danie, bez którego nie może odbyć się prawdziwy obiad. Polska kuchnia obfituje w pomysły na oryginalne i jej smaczne receptury. Niektóre z nich przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a inne powstają podczas naszych podróży, bądź są wynikiem naszych eksperymentów. Wiadomo, że nie wszystkie są niskokaloryczne, ale niektóre z nich sprzyjają nawet odchudzaniu. Dlaczego warto jeść zupy? Czy mogą one zastąpić cały obiad? Jak stworzyć niskokaloryczne danie? Przekonajmy się.

Najlepsze zupy krem na odchudzanie

Zupy
Nie od dziś wiadomo, że zupa to jeden z najzdrowszych posiłków. Jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych, rozgrzewa, syci, a przy tym nie jest zbyt kaloryczna i nie tuczy. Z tego względu zupy są szczególnie polecane wszystkim osobom na diecie redukcyjnej. Coraz większą popularnością cieszą się też zupy typu krem. Warto jednak wiedzieć, że mogą one być prawdziwymi kalorycznymi bombami. Co zrobić, by tak nie było? Które kremy są najzdrowsze, a jednocześnie dietetyczne?


Podobne porady

Jak zrobić grzyby w zalewie słodko-kwaśnej?

Przetwory
Grzybki w zalewie słodko-kwaśnej mają bardzo delikatny i przyjemny smak. Warto wypróbować jeśli do tej pory stosowało się wyłącznie zalewy octowe.
zupa pieczarkowa

Jak zrobić zupę pieczarkową?

Zupy
Nic nie może się równać z aromatem i smakiem grzybów. Dlatego też zupa grzybowa to królowa wśród zup. Gdy nie mamy zbyt wielkiego wyboru, możemy przygotować ją w wersji podstawowej – z pieczarek. Mieszanka pieczarek białych, brązowych i portobello, zanurzonych w mleku i śmietanie, z dodatkiem aromatycznego tymianku i liści laurowych, doprawiona odrobiną pieprzu i gałki muszkatołowej. Brzmi zachęcająco? A jak smakuje! Przepis znajdziesz poniżej.
zupa

Jakie zupy jeść na diecie?

Zdrowa Dieta
Wiele z nas uważa, że zupa to bezwartościowe danie. Ale naukowcy udowodnili, że dzięki niej jesteśmy bardziej najedzeni, a do tego dostarczamy do organizmu o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. Witamina C i naturalne kwasy z warzyw dodanych do zup pomagają lepiej spalać tłuszcz. Białko zawarte w mięsie wspiera przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki płynnej formie zupa pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, które utrudniają przemianę materii. Odrobina przypraw nie tylko poprawia smak zupy, ale korzystnie wpływa na metabolizm. Jakie zupy pomogą ci schudnąć, gdy jesteś na diecie?
zupa z kurczaka z pieczarkami

Jak zrobić zupę z kurczaka z pieczarkami?

Zupy
To nie jest zwykła pieczarkowa. Nie jest to też rosół z kurczaka. Ta kremowa, niezwykle bogata w smaku zupa to zupełnie nowa jakość w twoim obiadowym menu. A co najlepsze, jej przygotowanie od samego początku do samego końca zajmuje zaledwie... 30 minut, Żyć, nie umierać!

Jak najlepiej zagęszczać zupę? Sprawdzone sposoby

Zupy
Zupy plasują się w czołówce potraw, po które sięgają Polacy. Ich smakiem delektujemy się wyjątkowo chętnie, ale czy wiemy, jak odpowiednio je zagęszczać? Większość z nas odpowiadając na to pytanie wskaże, że idealnym rozwiązaniem jest w tym względzie mąka lub śmietana i pewnie trudno się z tymi wskazówkami nie zgodzić. Ale to niejedyne sposoby na to, aby nasza zupa miała idealną konsystencję i była doskonała w smaku. Poniżej sprawdzamy alternatywy dla mąki i śmietany w roli zagęszczacza.