Tag: Jaki wpływ na nasze zdrowie ma bób

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

Zupa z bobu

Jak zrobić zupę z bobu?

Zupy
Poniższą zupę możesz zrobić zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. W przepisie tym jest boczek, jednak jeśli jesteś wegetarianinem to zupa zupełnie nie straci na tym jeśli go nie dodasz. Z boczkiem czy bez niego - będzie przepyszna.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.
kiełki

Jakie właściwości prozdrowotne mają kiełki i pędy?

Zdrowa Dieta
Kiełki niektórych nasion i orzechy to niedrogie, a jednocześnie wartościowe odżywczo składniki, które warto dodać do swojej diety. Można je też z łatwością hodować w domu. Nie trzeba przy tym mieć ogródka – wystarczy doniczka postawiona na kuchennym blacie czy parapecie.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Soja: Właściwości prozdrowotne i kosmetyczne

Witaminy
Soja niewątpliwie zawdzięcza swoją popularność weganom i wegetarianom, ponieważ produkty sojowe zazwyczaj stanowią nieodłączny element ich diety. Jednak ta cenna roślina zainteresowanie powinna budzić nie tylko wśród wegetarian, ale u każdego z nas. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty - soja jest po prostu bardzo zdrowa. Wzmacnia odporność naszego organizmu, a także zapobiega wielu poważnym chorobom. Poza tym, świetnie wpływa na urodę - udowodniono, że opóźnia procesy starzenia się i łagodzi zmiany po trądziku. Soja posiada wiele właściwości, o których wielu z nas zapewne do dzisiaj nie miało pojęcia. Oto one.

Syrop klonowy i jego prozdrowotne właściwości

Medycyna Naturalna
Syrop klonowy, który kojarzymy głównie z amerykańskimi naleśnikami, jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw i deserów. Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych kanadyjskich produktów ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. To wszystko dzięki składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy. Sprawdźmy, jak wpływa na nasze zdrowie i dlaczego powinniśmy pić go regularnie.

Prozdrowotne właściwości czerwonej fasoli

Witaminy
Czerwona fasola, która jest jednym z najpopularniejszych składników meksykańskich dań, obecnie przeżywa swój renesans. Dlaczego? Głównie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i cenne wartości odżywcze. Niewielu z nas jest tego świadomym, ale regularnie jedzona czerwona fasola wspomaga pracę serca, przyspiesza odchudzanie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?